• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Nesmēķēsim pludmalēs!. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.08.2004., Nr. 130 https://www.vestnesis.lv/ta/id/92488

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rīga svin svētkus

Vēl šajā numurā

18.08.2004., Nr. 130

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Nesmēķēsim pludmalēs!

Valdība 17.augusta sēdē, atbalstot grozījumus likumā “Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežojumiem” ir spērusi soli šā likuma pilnveidošanā. Viss sākās ar Jūrmalas domes šā gada aprīļa nogalē izstrādāto vietējo likumdošanas aktu – īpašiem pašvaldības saistošajiem noteikumiem par smēķēšanas aizliegšanu pludmalēs. Kā izrādījās, pēc Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas skaidrojuma, pašvaldībai šādi rīkoties nav bijis likumīgu tiesību. Tādēļ pašvaldību ministrs Andrejs Radzevičs, neraugoties uz pozitīvo ideju par veselīgas dzīves vides popularizēšanu, bija spiests Jūrmalas domes saistošos noteikumus apturēt. Vienlaikus veidojās divdomīga situācija – noraidot jūrmalnieku ierosmi, tiek atbalstīti tabakas izstrādājumu cienītāji, tāpat netieši sekmēta arī smēķēšanas popularizēšana.

Lēnā steidzamība

Kaut normatīvais akts tā anotācijā tiek uzsvērts kā steidzams, vajadzīgās saskaņošanas procedūras ir garas. No fakta konstatācijas līdz adekvātam atrisinājumam pagājuši trīs mēneši. Valdības lēmums ir pieņemts Satversmes 81.panta kārtībā, taču tas pusgada laikā vēl jāapstiprina Saeimā. Grozījumu būtība ir papildināt iepriekš minētā likuma 11.panta pirmo daļu ar īpašu punktu. Smēķēšana būtu aizliegta pludmalēs, ja pašvaldība ir to akceptējusi savos saistošajos noteikumos.
Ministru kabineta sēdē gan A. Radzevičs izteica cerību par vasarīgā laika saglabāšanos, tādējādi pieļaujot smēķēšanas kontroli Jūrmalas pludmalē vēl atpūtas sezonas laikā. Tomēr jāatzīmē, ka smēķēšanas aizliegums Jūrmalas pludmalē būs spēkā ne vien vasarās, bet arī pārējā gada laikā. Kā zināms, īpaši brīvdienās ļaužu iecienīta pastaigas vieta ir tieši gar jūras krastu Jūrmalā.
Pašvaldības policijai, kam uzticēs veikt kontroles funkcijas un sodīt pārkāpējus, palielināsies pienākumi. Jādomā, ka pirms pārkāpēju sodīšanas Jūrmalas pludmalē tiks novietotas atbilstošas informācijas zīmes, kas vēstīs par aizliegumu smēķēt pludmalē. Lai pilnībā neierobežotu smēķētāju tiesības, likums uzdod teritorijas īpašniekam norādīt īpašas vietas tabakas lietošanai.

Uzziņai

Ar smēķēšanu saistīto slimību ārstēšana stacionārā pēdējā pusgada laikā nodokļu maksātājiem jau izmaksājusi 12 087 061 latu, liecina Veselības ministrijas sniegtās ziņas. Šajā laikā stacionārā ārstējušies vairāk nekā 39 tūkstoši slimnieku ar dažādām onkoloģiskām, sirds un asinsvadu, plaušu, kuņģa un zarnu trakta slimībām, kuru izcelsmē liela loma ir smēķēšanai. Šīm izmaksām jāpieskaita vēl 2 miljoni latu, ko 2004.gadā valsts atvēlējusi medikamentu iegādei onkoloģisko un hematoloģisko slimību ārstēšanai.
Veselības ministrija ir sākusi diskusiju sabiedrībā par smēķēšanas aizliegumu sabiedriskās vietās, un savu viedokli ikviens var izteikt ministrijas mājaslapā www.vm.gov.lv

Zaida Kalniņa, “LV”
zaida.kalnina@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!