• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Sezona atklāta. Medniekiem prieki, pīlēm briesmas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.08.2004., Nr. 128 https://www.vestnesis.lv/ta/id/92367

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šodien, 13. augustā

Vēl šajā numurā

13.08.2004., Nr. 128

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Sezona atklāta. Medniekiem prieki, pīlēm briesmas

Pīļu medību sezonas atklāšana tradicionāli mednieku aprindās ir liels notikums, kura pievilcības atslēga parasti pārējai sabiedrībai paliek pilnībā neizprasta, vienaldzīga vai arī nepieņemama. Latvijā ir vairāk nekā 35 000 mednieku, no tiem aktīvi aptuveni 25 000. Iepriekšējo gadu pieredze liecina, ka lielajā notikumā – sezona tiek oficiāli atklāta sestdien – varētu piedalīties ap 15 000 mednieku. Tik plašos pasākumos gadās arī starpgadījumi un pārkāpumi. Lai tos nepieļautu un lai tie nemestu ēnu uz mednieku brālības svētkiem, Valsts meža dienests (VMD) un arī Valsts policija kontrolēs notiekošo.

Uzziņai

Iedzīvotāju drošībai un nolūkā izveidot ūdensputnu miera zonu 2004.gadā putnu medības noliegtas Bolderājas dīķī, Lielupē no deltas līdz Gātupei, Buļļupē, Juglas ezerā, Lielajā un Mazajā Baltezerā, Ķīšezerā, Juglas kanālā, Lielajā Jūgezerā, Garezeros, Langstiņu ezerā, Pabažu ezerā, Lielajā un Mazajā Juglā no deltas līdz Rīgas apvedceļam, Gaujā no deltas ar tai pieguļošajām pļavām, līdz Rīgas–Tallinas ceļa tiltam, Daugavā no deltas līdz Rīgas HES aizsprostam un Gaujas Nacionālā parka teritorijā.

PILES.PNG (114762 bytes)
Rīgas kanāla pīles tikpat pašapzinīgi var plunčāties arī turpmāk, savukārt ciltsmāsām laukos modrība jādivkāršo – šosestdien sākas pīļu medību sezona
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Šosestdien atklātā pīļu medību sezona ilgs līdz 15.novembrim. Pirmo mēnesi pīles medīt būs atļauts tikai trešdienās, sestdienās un svētdienās, bet no 16.septembra – katru dienu. No sestdienas drīkstēs medīt arī vairākus citus ūdensputnus.
Populārākās ūdensputnu medību vietas ir lielie ezeri, piemēram, Lubāna, Liepājas, Babītes vai Engures ezers. Iecienītas, protams, ir arī upes un to baseini. Nebūs pārspīlēts, sakot, ka ūdensputnu medību sezonas atklāšana mednieku saimei kļuvusi par profesionāliem svētkiem. Bet tiem ir arī sava ēnas puse. Tik plaša mēroga kopāpulcēšanās nereti iet roku rokā ar pārkāpumiem, jo diemžēl daļa mednieku pamanās iemest darvas karoti kopējā medus mucā.
Gan VMD, gan Valsts policija gatavojas iespēju robežās rūpīgi kontrolēt notiekošo. Proti, kā skaidro Valsts policijā, lai novērstu nelaimes gadījumus, kā arī pārbaudītu likumu un citi normatīvo dokumentu prasību ievērošanu, likumsargi sadarbībā ar VMD struktūrvienību darbiniekiem šajās brīvdienās veiks dažādus kontroles pasākumus ūdensputnu medību vietās, kā arī piebraukšanas vietās un uz ceļiem pēc medībām.
Valsts policija uzsver, ka pēdējos gados ūdensputnu medību sezonas atklāšanas dienās arvien biežāk vērojama klaja Medību noteikumu drošības prasību ignorēšana un likumpārkāpumu izdarīšana, īpaši saistībā ar alkohola lietošanu. Pēc tiesībsargu sniegtajām ziņām, pērn ūdensputnu medību sezonas atklāšanas dienās pārbaudītas 828 medību vietas un konstatēti 337 administratīvie pārkāpumi.
Lai nesagādātu nepatīkamus brīžus un neapdraudētu sevi un apkārtējos, drošībsargājošās iestādes aicina medniekus ievērot medību noteikumus un sabiedrisko kārtību.
VMD Medību daļas vadītājs Jānis Baumanis kā vienu no raksturīgākajiem pārkāpumiem min to, ka ūdensputnu medību laikā tiek nomedīti nemedījamo sugu putni. “Šādi gadījumi negatīvi ietekmē sabiedrības attieksmi pret medībām un medniekiem, tādēļ VMD aicina medniekus būt apzinīgiem un ziņot dienesta darbiniekiem par konstatētajiem pārkāpumiem,” uzsver J.Baumanis.
Šogad VMD pievērsīs īpašu uzmanību, lai medībās tiktu ievērots Medību likuma punkts par pusautomātisko vai automātisko ieroču izmantošanu. Ja medībās tiks izmantoti tādi ieroči, kuros var ielādēt vairāk par trim patronām vai ar kuriem var šaut kārtām, šīs medības, kā to nosaka Medību likums, tiks uzskatītas par nelikumīgām. Bet par tādām draud bargs sods. J.Baumanis arī atgādina, ka dabas liegumos ūdensputnu medībās aizliegts lietot munīciju, kas satur svinu.
Medību laikā pie mednieka jāatrodas medību dokumentiem – medību apliecībai, šaujamieroča lietošanas atļaujai un mednieka sezonas kartei.

Ilze Apine, “LV”

ilze.apine@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!