• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vārds arvien vēl meklē galotni. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.08.2004., Nr. 126 https://www.vestnesis.lv/ta/id/92254

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Domāsim par savu un līdzcilvēku drošību!

Vēl šajā numurā

11.08.2004., Nr. 126

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vārds arvien vēl meklē galotni

Izlasot 2004.gada 21.jūlija laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” viedokli “Vārds kā putns meklē galotni”, gribas nedaudz pārfrazēt Robertu Stīvensonu:
“Laivā vēl ir godīgi cilvēki!”
Piekrītot jūsu nostādnei, gribu vērst uzmanību uz pāris sīkumiem.
Pirmkārt, Tulkošanas un terminoloģijas centrā (TTC) vajadzība pēc lokāma vārda “eiro” atveidei bija jūtama jau pirms vairākiem gadiem. Kad Terminoloģijas komisija publicēja atzinumu (pieņemts 18.11.2002.), ka nauda saucama par “eiru”, it kā akmens novēlās no sirds. Vairāki redaktori un tulkotāji to tūlīt sāka lietot, un šis vārds tika iekļauts arī TTC datu bāzē. Tomēr TTC terminoloģisko vadību pārņemot nefilologam, virsroku sāka gūt neprofesionālais, it kā uz lietojumu un “tradīciju” balstītais viedoklis, ka jālieto “eiro”. Bet vienā otrā tiesību akta publikācijā, cerams, tomēr parādīsies lokāmā forma – “eira”. Arī tagad brīdi pa brīdim daļa redaktoru atzīst, ka teikumi ar nelokāmo “eiro” iznāk neveikli un pārprotami.
Uzskatu, ka lūzumu var panākt laikraksti, konsekventi savās publikācijās lietojot Terminoloģijas komisijas ieteikto formu “eira”. Ja sāktu “Latvijas Vēstnesis”, tad drīz piebalsotu arī citi preses izdevumi.

Pēteris Ūdris,
redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!