• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Sākas konkurss Eiropas Sociālā fonda apguvei. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.08.2004., Nr. 122 https://www.vestnesis.lv/ta/id/91932

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Spriedīs par ostas nākotni

Vēl šajā numurā

04.08.2004., Nr. 122

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Sākas konkurss Eiropas Sociālā fonda apguvei

Vakar, 3. augustā, Sabiedrības integrācijas fonds (SIF) izsludināja projektu konkursus četrās Eiropas Sociālā fonda (ESF) grantu shēmās sociālās atstumtības mazināšanai. No 2004. līdz 2006. gadam Latvijai no ESF būs iespēja saņemt 132 miljonus eiro, kas ir 21,21% no kopējiem Latvijai pieejamajiem Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu līdzekļiem.

Palīdzība sociāli atstumtajām grupām

Šogad izsludināti četri konkursi: “Motivāciju programmas sociālās atstumtības riska grupām”, “Pētījumu veikšana par sociāli atstumto grupu iespējām darba tirgū”, “Sociālās rehabilitācijas programmu izstrāde un ieviešana” un “Konsultācijas un apmācība komercdarbības un pašnodarbinātības uzsākšanai”. Projektu mērķis ir palīdzēt atrast savu vietu darba tirgū sociālās atstumtības riska grupām, kas minētas arī Kopējās iekļaušanas memorandā – pirmspensijas vecuma bezdarbniekiem, ilgstošajiem bezdarbniekiem, invalīdiem, jauniešiem ar zemu izglītības līmeni, no ieslodzījuma vietām atbrīvotajiem, māmiņām, kas grib atgriezties darbā pēc bērna kopšanas atvaļinājuma.
Kā vakar preses konferencē uzsvēra SIF padomes priekšsēdētājs Sols Bukingolts, mērķis ir – cilvēkiem, kas ietilpst minētajās problēmgrupās, ļaut noticēt saviem spēkiem, iemācīt viņiem nepieciešamās pamatprasmes, lai spētu atrast darbu. Labklājības ministre Dagnija Staķe atzina, ka apgūt ESF līdzekļus ir daudz sarežģītāk nekā, piemēram, ERAF finansējumu, jo jāstrādā ir ar cilvēkiem, tātad jārēķinās ar “cilvēcisko faktoru”, piemēram, pasivitāti, neticību sev, nevēlēšanos strādāt, jo ikdienas izdzīvošanai pietiek arī ar pabalstiem.

Šogad apgūstamā summa – 1,2 miljoni latu

Minētajās četrās programmās iespējams apgūt 1,2 miljonus latu, kas jau piešķirti no valsts budžeta. Pēc projektu realizēšanas ESF atmaksā 80%, 20% ir Latvijas līdzfinansējums. Jāpiebilst, ka tas nāks no valsts budžeta, tas nebūs jāmeklē projektu īstenotājiem. Minimālā projektu summa – 1000 lati, maksimālā – 50 000 (pētījumiem – 20 000).
Projektā “Motivācijas programmas sociālās atstumtības riska grupām” tiek atbalstītas aktivitātes, kas šiem cilvēkiem sniedz psiholoģisku un sociālu atbalstu, zināšanas un nepieciešamās pamatprasmes, sniedz informāciju, kā iegūt papildu izglītību, veicina atbalsta tīkla izveidi vietējās pašvaldībās. Šogad šajā programmā iespējams atbalstīt projektus 353 440 latu apmērā.
Programmas “Pētījumu veikšana par sociāli atstumto grupu iespējām darba tirgū” mērķis ir iegūt informāciju par atstumtības riskam pakļauto iedzīvotāju grupu nodarbinātību, tendencēm, pozitīviem un negatīviem faktoriem, kā arī ieteikumus nodarbinātības sekmēšanai. Šogad šai aktivitātei atvēlēts 136 781 lats.
Projektiem “Sociālās rehabilitācijas programmu izstrāde un ieviešana” šogad piešķirtā summa ir 530 159 lati. Paredzētās aktivitātes ir saistītas ar atbalstu un darba iemaņu attīstību invalīdiem. Tā varētu būt invalīdu apmācība informācijas un komunikāciju tehnoloģiju lietošanā atbilstoši invaliditātes veidam (piemēram, iekļaujot aprīkojumu ar Braila un valodas sintēzes iespēju). Atbalstu varēs saņemt arī projekti par sociālo rehabilitāciju dienas centrā un ergoterapeita pakalpojumiem. Īpašs uzsvars likts uz invalīdu, kas ilgstoši atrodas stacionārā, pāreju uz ambulatoro aprūpi (dienas centri, sociālās mājas). Šī ir vienīgā programma, kurā no ESF līdzekļiem tiks finansētas arī kapitālizmaksas – infrastruktūras, mēbeļu un iekārtojumu pielāgošana cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.
Latvijai, domājot par nodarbinātības veicināšanu, īpaši būtiska ir programma “Konsultācijas un apmācība uzņēmējdarbības un pašnodarbinātības uzsākšanai”, kurā šogad iespējams apgūt 220 900 latus. Tajā cilvēkiem piedāvās apgūt uzņēmējdarbības pamatus, biznesa plānu sastādīšanu, grāmatvedības pamatus, LR nodokļu politiku utt. Labklājības jomas eksperti apgalvo, ka ar ESF līdzekļiem nodarbinātības līmeni īpaši neizdosies palielināt. Ir jārada jaunas darba vietas. 15 valstu ES ir vidēji 11% pašnodarbināto, bet Latvijā tikai 4%. Taču cilvēkiem, kas izšķiras sākt savu biznesu, ir jābūt pārliecinātiem par valsts politiku un atbalstu mazajiem un vidējiem uzņēmējiem.
Salīdzinājumā ar PHARE projektiem ESF projektu plusi ir šādi: visa dokumentācija ir latviešu valodā, vieglāka iepirkumu procedūra, līdzfinansējums paredzēts no valsts budžeta, var tikt segtas arī projekta sagatavošanas izmaksas. Mīnusi ir sarežģītā pieteikuma forma, bieži pārskati, komplicētā PVN atmaksas kārtība, kā arī tas, ka nevar veikt kapitāliegādes un remontus (izņemot infrastruktūru, kas paredzēta invalīdu vajadzībām).
Projektus līdz šā gada 4. oktobrim var iesniegt pašvaldības, to institūcijas, valsts institūcijas, sabiedriskās organizācijas, komercfirmas un citas juridiskas personas.

Rūta Kesnere, “LV”

ruta.kesnere@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!