• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Pasaules tirdzniecības organizācijas dalībvalstu vienošanos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.08.2004., Nr. 122 https://www.vestnesis.lv/ta/id/91926

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 2004.gada 3.augusta sēdē

Vēl šajā numurā

04.08.2004., Nr. 122

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Pasaules tirdzniecības organizācijas dalībvalstu vienošanos

Šā gada 31. jūlijā Ženēvā pēc vairāku dienu pārrunām 147 Pasaules tirdzniecības organizācijas (PTO) dalībvalstis panāca vienošanos par daudzpusējās tirdzniecības sarunu darba programmu, kas paredz PTO dalībvalstu savstarpējās tirdzniecības liberalizāciju rūpniecības un lauksaimniecības preču, kā arī pakalpojumu jomā. Panāktā vienošanās arī izvirza mērķi pakāpeniski samazināt lauksaimniecībai piešķiramo subsīdiju apjomu.
Kā zināms, 2001. gada novembrī Kataras galvaspilsētā Dohā PTO dalībvalstis sāka jaunu daudzpusējo tirdzniecības sarunu raundu. Jūlija beigās Ženēvā pieņemtā vienošanās iezīmē dalībvalstu mērķus Dohā sāktajā sarunu raundā, tomēr tā vēl nav galīgā vienošanās.
Latvijas delegācija, kuru vadīja Ārlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieks Einars Semanis, 30. jūlijā piedalījās ES dalībvalstu ārkārtas Vispārējo lietu un ārējo attiecību padomē, kas Ženēvā koordinēja 25 ES dalībvalstu pozīciju PTO daudzpusējās tirdzniecības sarunās.
PTO panāktā vienošanās Latvijai ir būtiska, un tā pavērs papildu iespējas Latvijas preču eksportam ārpus ES iekšējā tirgus. Ārlietu ministrija apsveic PTO vienošanos par daudzpusējo tirdzniecības sarunu mērķiem, jo tā palīdz stiprināt PTO kā daudzpusējo tirdzniecības sarunu forumu.
PTO kā dinamisks sarunu forums Latvijai ir nozīmīgs arī tādēļ, ka vairākas reģiona valstis, to skaitā Krievija, Ukraina un Baltkrievija, turpina sarunas par pievienošanos šai organizācijai.
Eiropas Savienība un Latvija kā tās dalībvalsts sarunās panāca nozīmīgu mērķi – citu valstu, to skaitā ASV, Kanādas un Austrālijas, apņemšanos veikt lauksaimniecības reformu, kas ir līdzvērtīga tai, ko ES veica 2003. gada jūnijā. PTO panāktā vienošanās saglabā to atbalsta līmeni Latvijas lauksaimniekiem, kas tika panākts sarunās par Latvijas uzņemšanu ES.

Ārlietu ministrijas preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!