• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Ārlietu ministrijas paziņojumu par Latvijas vēstnieku rotāciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.07.2004., Nr. 117 https://www.vestnesis.lv/ta/id/91604

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Francijas aizsardzības ministres vizīti Latvijā

Vēl šajā numurā

27.07.2004., Nr. 117

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Ārlietu ministrijas paziņojumu par Latvijas vēstnieku rotāciju

Atsaucoties uz 22.jūlijā masu medijos vairākkārt izskanējušajām nepārbaudītajām ziņām par Latvijas vēstnieku neatbilstību NATO klasificētās informācijas aprites prasībām, Ārlietu ministrija pauž neizpratni par to neprecizitāti. Šādā veidā tiek apšaubīta diplomātu profesionalitāte un mesta ēna uz Latvijas tēlu pasaulē.
Informējam, ka saistībā ar šī gada plānoto rotāciju vēstnieki mainās deviņās diplomātiskajās pārstāvniecībās – Amerikas Savienotajās Valstīs, Baltkrievijā, Izraēlā, Ķīnā, Lietuvā, NATO, Norvēģijā, Somijā un Eiropas Padomē.
Šā gada jūnijā pēc vairāku gadu profesionālas darbības diplomātiskajā dienestā pēc pašu vēlēšanās amatus atstāja Latvijas vēstnieks Īrijā Mārtiņš Lācis un vēstnieks Polijā Uldis Vītoliņš.
Savukārt Latvijas vēstniece Maira Mora tika virzīta atbildīgajā amatā Baltkrievijā. Vēstnieces iepriekšējo darbu Lietuvā augstu novērtēja gan sadarbības partneri Lietuvā un ārvalstu diplomāti, gan arī amatpersonas Latvijā. 7.jūlijā Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga Mairai Morai pasniedza akreditācijas vēstules vēstnieces amata pienākumu pildīšanai Baltkrievijā. Nav nekāda pamata apšaubīt Mairas Moras profesionalitāti un lojalitāti valstij.
Diplomātu rotācija un diplomātu nozīmēšana ir Ārlietu ministrijas kompetence. Diplomātiskā un konsulārā dienesta likumā noteikts, ka ārkārtējos un pilnvarotos vēstniekus un pastāvīgos pārstāvjus pēc ārlietu ministra un Saeimas Ārlietu komisijas kopēja saskaņota priekšlikuma amatā ieceļ un no amata atlaiž valsts prezidents. Satversmes aizsardzības birojs (SAB) lemj par klasificētās informācijas pielaidi. Atbilstoši likumdošanai un NATO dalībvalstu praksei ne SAB, ne arī Ārlietu ministrija nekomentē pielaižu izsniegšanas vai neizsniegšanas iemeslus konkrētai personai.
Ārlietu ministrija aicina masu mediju pārstāvjus neizplatīt neprecīzu un nepārbaudītu informāciju, tādējādi diskreditējot Latvijas tēlu.

Ārlietu ministrijas preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!