• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rosina būtiskas izmaiņas tirgus uzraudzības sistēmā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.07.2004., Nr. 116 https://www.vestnesis.lv/ta/id/91467

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Spilva": vecais zīmols un jaunas iespējas

Vēl šajā numurā

23.07.2004., Nr. 116

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Rosina būtiskas izmaiņas tirgus uzraudzības sistēmā

Ekonomikas ministrija (EM) ir ierosinājusi būtiskas izmaiņas tirgus uzraudzības sistēmā, tostarp paredzot veidot jaunu uzņēmumu uzraudzības institūciju.

EM informatīvais ziņojums par situāciju tirgus uzraudzības jomā nule pieteikts izskatīšanai valsts sekretāru sanāksmē. Tas nodots izvērtēšanai arī uzņēmējus pārstāvošām organizācijām – Tautsaimniecības padomei un Mazo un vidējo uzņēmumu un amatniecības padomei. Ziņojumā analizētas problēmas, kas Latvijā ir tirgus uzraudzības jomā, kā arī sniegti priekšlikumi situācijas uzlabošanai.
Kā atzīst EM, sagatavotie priekšlikumi tirgus uzraudzības sistēmas optimizācijai būtiski ietekmēs Latvijas uzņēmēju darbu – vienu uzņēmumu kontrolēs tikai viena inspekcija. Tādējādi tiks mazināti uzņēmējdarbības šķēršļi, bet valsts atvēlētie finanšu un cilvēkresursi tiks izmantoti efektīvāk.
EM izstrādājusi divus priekšlikumus tirgus uzraudzības institucionālās sistēmas maiņai. Pirmais priekšlikums paredz tirgus uzraudzības struktūru optimizāciju, sadalot funkcijas starp pašreizējām tirgus uzraudzības institūcijām un izveidojot jaunu Uzņēmumu inspekciju (UI), kura daļēji pārņemtu Valsts energoinspekcijas, Valsts darba inspekcijas un Valsts metroloģijas inspekcijas funkcijas. Paredzēts likvidēt Enerģijas patērētāju komiteju, tās funkcijas nododot Patērētāju tiesību aizsardzības centram (PTAC). “Funkciju sadalījums tirgus uzraudzībā starp UI un PTAC ir veiksmīgāks, jo paredz, ka tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas uzņēmumus kontrolēs tikai viena inspekcija,” norāda ziņojuma autori. Kā trūkums UI izveidei tiek minēta papildu līdzekļu nepieciešamība.
Otrs priekšlikums paredz, ka tirgus uzraudzības struktūra tiek optimizēta, veiksmīgāk sadalot funkcijas starp esošajām tirgus uzraudzības institūcijām un izveidojot jaunu Tirdzniecības un uzņēmumu inspekciju (TUI), kura daļēji pārņemtu arī patērētāju tiesību aizsardzības funkcijas tirgus uzraudzībā. Tiks likvidēta Enerģijas patērētāju komiteja, tās funkcijas nododot PTAC. Šis priekšlikums paredz tikai daļēju pienākumu sadali starp TUI un PTAC.
EM rosina atbalstīt pirmo variantu. Ministrija min vēl vairākas nepieciešamās izmaiņas. Piemēram, ziņojumā ierosināts Valsts administrācijas skolā ieviest apmācību programmu inspekciju darbinieku apmācībai, sniedzot viņiem zināšanas par preču drošumu, tirgus uzraudzības principiem ES u.tml., kā arī izveidot testēšanas bāzi Latvijā. Iecerēts izveidot informācijas sistēmu, kurā tiktu apkopotas ziņas no medicīnas iestādēm par negadījumiem, kas saistīti ar preču lietošanu vai pakalpojumu izmantošanu. Visbeidzot – jāizstrādā Tirgus uzraudzības stratēģija un tā jāīsteno.
Kā atgādina EM, 2003.gada visaptverošajā monitoringa ziņojumā par Latvijas gatavību dalībai Eiropas Savienībā kā viens no galvenajiem trūkumiem tika minēta vāji attīstītā tirgus uzraudzības sistēma. Īpaši uzsvērta tirgus uzraudzības iestāžu administratīvās kapacitātes, koordinācijas un informācijas apmaiņas nepietiekamība, kā arī finanšu resursu un cilvēkresursu trūkums.
Latvijai kā Eiropas Savienības dalībvalstij ir jānodrošina, lai tirgus uzraudzības sistēma atbilstu Eiropas vienotā tirgus prasībām, tas ir – tirgus uzraudzības iestādēm jāspēj nodrošināt, ka Latvijas tirgū ir pieejamas tikai drošas, noteiktām prasībām atbilstošas preces, uzsver EM.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!