• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ievēlēts Eiropas Parlamenta prezidents. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.07.2004., Nr. 114 https://www.vestnesis.lv/ta/id/91393

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Minimālā darba alga Latvijā un ES valstīs

Vēl šajā numurā

21.07.2004., Nr. 114

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ievēlēts Eiropas Parlamenta prezidents

BORELL.PNG (79086 bytes)
Hoseps Boreljs
Eiropas Komisijas audiovizuālās bibliotēkas foto

Vakar, 20. jūlijā, jau pirmās kārtas balsojumā par Eiropas Parlamenta (EP) prezidentu tika ievēlēts spānis Hoseps Boreljs (Josep Borrell). Viņš pārstāv Eiropas Sociālistu grupu. Par H. Borelju balsojuši 388 deputāti. Kopā balsojumā piedalījās 700 deputāti.

Tiek norādīts, ka H. Boreljs EP vadītāja krēslu ieguvis, pateicoties Eiropas tautas partiju un Eiropas sociālistu partiju norunai. Abas lielākās partiju grupas vienojušās piecu gadu EP prezidenta termiņu sadalīt savā starpā – katrai politiskajai grupai divarpus gadu termiņš. Pēc noteiktā termiņa H. Boreljam jāatkāpjas, lai uz viņa amatu pretendētu Eiropas tautas partiju grupas līderis vācietis Hanss Gērts Peterings. Šādu lielo politisko spēku vienošanos jau asi kritizējušas liberāļu un demokrātu, kā arī “zaļo” politiskās grupas.
Tūdaļ pēc ievēlēšanas H. Boreljs teicis, ka “Eiropā ar deviņu procentu bezdarbu un 50 miljoniem nabadzīgu cilvēku mums nepieciešams nodrošināties, lai cilvēki saprot, cik svarīga ir [Eiropas] politika”. Savā inau-gurācijas runā viņš uzsvēra arī nepieciešamību panākt mieru Tuvajos Austrumos. “Mums būs jāpievēršas valstīm, kas atrodas tuvu mums, it īpaši Eiropas Vidusjūras reģionā,” sacīja jaunievēlētais EP prezidents.
Līdzšinējie politiķa izteikumi liecina, ka viņš nešķiros Eiropas Savienības dalībvalstis vecajās un jaunajās. “Es esmu eiropietis, tāpat arī esmu spānis un katalonis. Bet es neesmu nedz no vecās, nedz jaunās Eiropas. Es vienkārši esmu eiropietis, kas noraida tādus vārdus, kuri iemūžina Eiropas dalījumu. Mēs visi savulaik esam bijuši jaunie Savienībā. No Viļņas līdz Lisabonai, no Edinburgas līdz Atēnām – mēs visi esam vienas Eiropas pārstāvji.” Tomēr jāatzīmē, ka amatu sadale EP būs nopietns pārbaudījums. Neoficiāli tiek runāts par Francijas un Vācijas spiedienu nozīmīgu amatu iegūšanai. Kā zināms, arī Eiropas Komisijas vadītāja amatā dalībvalstu līderi izraudzījuši Spānijas kaimiņvalsts – Portugāles – politiķi. Tas nozīmē, ka nedz Vācijai, nedz Francijai līdz šim nav izdevies iegūt tik svarīgos amatus.
H. Boreljs amatā ievēlēts uz divarpus gadiem. Bijušais poļu ārlietu ministrs Broņislavs Geremeks savāca 208 balsis, bet Francisks Vurcs (Francija) – 51. Lai kļūtu par Eiropas Parlamenta priekšsēdētāju, deputātam bija jāsavāc absolūtais nodoto balsu vairākums, šajā gadījumā 324.

Ilze Sedliņa, “LV”

Ilze.sedlina@vestnesis.lv

Uzziņai

H. Boreljs desmit gadu vecumā pametis skolu un vidusskolas izglītību ieguvis mājās. Vienlaikus viņš strādājis ģimenes maiznīcā savā dzimtajā ciematā Katalonijas Pirenejos.
Ieguvis grādu aeronautikas inženierzinātnē, doktora grādu ekonomikā un divus maģistra grādus ASV un Francijas augstskolās.
1974.gadā pievienojies Spānijas Sociālistu partijai un laika posmā no 1991. līdz 1996.gadam divreiz bijis sabiedriskā darba, transporta un vides aizsardzības ministrs.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!