• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai dzīvība ienāk gaišā pasaulē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.07.2004., Nr. 112 https://www.vestnesis.lv/ta/id/91256

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai mazinātu valstī makroekonomiskos riskus

Vēl šajā numurā

16.07.2004., Nr. 112

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai dzīvība ienāk gaišā pasaulē

SLIMNICA.PNG (103496 bytes)
P.Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Perinatālās aprūpes centra vadītāja Dr. Maira Jansone, Veselības ministrijas parlamentārā sekretāre Rebeka Brīvmane, Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre un Jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļas vadītājs Mārcis Cīrulis
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Vakar, 15. jūlijā, P.Stradiņa Klīnisko universitātes slimnīcu apmeklēja Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre. Vizītes laikā I.Ūdre iepazinās ar slimnīcas Perinatālās aprūpes centrā izveidotajām četrām modernajām dzemdību zālēm, no kurām viena paredzēta dzemdību pieņemšanai ūdenī, kā arī ar otrā operāciju bloka rekonstrukcijas darbiem, kuru pabeigšanai nepieciešams valsts finansiāls atbalsts.

Slimnīcas valdes priekšsēdētājs Dr. Māris Pļaviņš skaidroja slimnīcas investīciju projektu nozīmīgumu Latvijas iedzīvotāju veselības aprūpes uzlabošanā. Lai īstenotu visas ieceres – no pacientu ēdināšanas bloka rekonstrukcijas līdz moderno staru un ķīmijterapijas centra izveidei –, nepieciešams ļoti daudz naudas. Lai pabeigtu pašlaik iesāktos darbus otrajā operāciju blokā un projektu pilnībā īstenotu, nepieciešami vismaz 500 000 latu, no kuriem 293 000 latu paredzēts piesaistīt no valsts budžeta līdzekļiem. Minētais operāciju bloks ir vecākais P.Stradiņa slimnīcā – tas celts 20. gadsimta divdesmito gadu beigās, un tikai sešdesmitajos gados pirmo un pēdējo reizi tajā tika veiktas kādas izmaiņas.
Lai arī operāciju bloks bija katastrofālā stāvoklī un telpu aprīkojums pilnībā neatbilda higiēnas noteikumiem, tajā tomēr tika veiktas operācijas. Lai šo situāciju mainītu, ir sākta bloka rekonstrukcija. Pēc remontdarbiem operāciju bloks iecerēts trijos stāvos. Operāciju bloka restaurēšana ir sevišķi svarīga, jo katru septīto valstī izdarīto operāciju veic P.Stradiņa slimnīcā.
Gadā tās ir 23 000 operāciju, tostarp atsevišķās jomās (videoskopiskās operācijas, trūču, aknu, kuņģa, vairogdziedzera operācijas) šajā slimnīcā tiek izdarīts lielākais operāciju skaits Rīgā un valstī kopumā.
No 2001. līdz 2004. gadam P.Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā ritēja remontdarbi, kuriem beidzoties tika atklāts Perinatālās aprūpes centrs, kas tapis ar a/s “Unibanka” finansiālo atbalstu. Aplūkot jaunās telpas bija ieradies arī Viesturs Neimanis, Unibankas prezidents. Perinatālās aprūpes centra četru gadu tapšanas laikā tā lielākais atbalstītājs – Unibanka – centra izveidē investējis 36 500 latu.
Izveidota arī intensīvās terapijas nodaļa, kur tikko dzimušie bērniņi ar veselības problēmām var saņemt nepieciešamo palīdzību. Intensīvās terapijas nodaļā izvietotie inkubatori ir Šveices dāvinājums, un, kaut arī tie savas funkcijas vēl pilda, kā atzīst M.Pļaviņš, ir jādomā par to nomaiņu, jo pašreizējiem inkubatoriem ir desmit gadu.
Tā kā gan māmiņas, gan jaundzimušie ir augsta riska pacienti, viņiem nepieciešama atbilstoša līmeņa aprūpe. Perinatālās mirstības rādītāji Latvijā ir ļoti augsti – 2001. un 2002. gadā pēc 22 grūtniecības nedēļām nedzīvi dzimušie un pirmajās sešās dienās mirušie bērni uz katriem 1000 jaundzimušajiem bija 12,3, taču 2003. gadā rādītāji ir uzlabojušies – 10,4.
Ja slimnīcai izdotos piesai-stīt vēl finansiālos līdzekļus, tādējādi rodot iespēju nomainīt tehniku, pastāvētu lielāka iespēja, ka perinatālās mirstības koeficients samazinātos. Lai arī neizdzīvojušo bērniņu skaits ir liels, tomēr P.Stradiņa slimnīcā tie dzimst ar katru gadu vairāk. 2000. gadā slimnīcā dienas gaismu ieraudzīja 1308 jaundzimušie, bet 2003. gadā jau 1792 bērniņi.
P.Stradiņa Klīniskajai universitātes slimnīcai vajadzību un īstenojamo projektu veselības aprūpes uzlabošanai ir daudz, arī atbalstītāji ir, taču ar tiem vien nepietiek, tādēļ ļoti svarīgi ir papildu līdzekļi arī no valsts budžeta, jo P.Stradiņa slimnīca ir valsts slimnīca un tā sniedz palīdzību visas valsts iedzīvotājiem.

Kate Rūķēna

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!