• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Iedzīvotājiem atvieglo iespējas saņemt informāciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.07.2004., Nr. 111 https://www.vestnesis.lv/ta/id/91161

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Komerclikuma ietekme uz valsts un pašvaldības uzņēmumiem

Vēl šajā numurā

15.07.2004., Nr. 111

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Iedzīvotājiem atvieglo iespējas saņemt informāciju

TM.PNG (109348 bytes)
SIA “Lursoft” prezidents Ainars Brūvelis, Tiesu administrācijas Zemesgrāmatu departamenta direktore Inese Kalniņa, Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis un Uzņēmumu reģistra galvenais valsts notārs Jānis Endziņš integrētās Zemesgrāmatas sistēmas prezentācijā
Tieslietu ministrijas foto

Interesentiem “Lursoft” piedāvā jaunu pakalpojumu – integrētas Uzņēmumu reģistra un Zemesgrāmatas reģistra informācijas sistēmas. Tagad, izmantojot “Lursoft” datu bāzes internetā, vienlaikus iespējams skatīt informāciju vairākos reģistros.
Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis pastāstīja, ka jaunā sistēma izstrādāta pēdējā gada laikā, taču pirmsākumi tai meklējami jau 1998. gadā veiktajā pirmsprojekta izpētē, kuru finansēja Norvēģijas valdība. “Jau deviņdesmito gadu otrajā pusē mēs domājām par to, kā ieinteresētajām pusēm nodrošināt arvien plašākas iespējas iepazīties ar informāciju,” teica M. Bičevskis.
Integrētās sistēmas atvieglos informācijas pieejamību. “Likumdošanā noteikts, ka informācija ir publiski pieejama. Informācija ir publiska tad, ja tā ir brīvi pieejama. Integrētās sistēmas atvieglos dzīvi arī iedzīvotājiem. Tās nodrošina datu apmaiņu arī valsts pārvaldes iestāžu starpā. Iedzīvotājiem tagad būs iespējams saņemt informāciju pēc vienas pieturas aģentūras principa.” Arī Uzņēmumu reģistra galvenais valsts notārs Jānis Endziņš atzina, ka “informācijas tehnoloģijas strauji attīstās un ir lieliski, ja mēs šīs iespējas varam izmantot savām ērtībām”. Amatpersonas bija vienisprātis, ka pēc šā projekta realizācijas galvenais ieguvējs ir klients.
Projektā ir nodrošināta valsts iestāžu – Zemesgrāmatu departamenta un Uzņēmumu reģistra – savstarpējo datu apmaiņa. Līdz ar to iedzīvotājiem izziņa, kas izdota vienā no šīm iestādēm, ir derīga arī pārējās iestādēs. Ar sistēmas palīdzību tiek nodrošināta datu saņemšana elektroniskā formā. Protams, dati ir juridiski ticami un pamatoti.
Bez tam ikviena autorizēta persona var piekļūt datiem un meklēt informāciju zemesgrāmatā pēc vairākiem parametriem (adreses, kadastra numura utt.). Ir veikta arī sistēmu integrācija. Piemēram, saņemot “Lursoft” izziņu par kādu reģistrētu uzņēmējsabiedrību, pie juridiskās adreses turpmāk būs redzama norāde “pārbaudīt zemesgrāmatā”, kas ļaus ar viena taustiņa nospiešanu iekļūt zemesgrāmatu sistēmā un uzzināt, kam pieder konkrētais nekustamais īpašums. Savukārt, saņemot izziņas no zemesgrāmatas, visur, kur norādīti īpašnieki, ja tas ir Uzņēmumu reģistrā vai Komercreģistrā reģistrēts subjekts, būs iespējams pārliecināties par zemes īpašnieka juridisko un finansiālo stāvokli un desmitiem citu parametru “Lursoft” sistēmās, skaidro SIA “Lursoft” prezidents Ainars Brūvelis.
Līdz šā gada beigām paredzēta izstrādāto sistēmu integrācija tādās informācijas sistēmās, kas ļautu datus vizualizēt, piemēram, adreses attēlot uz kartes. Paredzēta arī sistēmas pārbūve, lai lietotāji, kuri vēlas saņemt datus nevis izdruku veidā, bet tieši savās lokālajās sistēmās, varētu vajadzīgo informāciju saņemt platformneatkarīgajā formātā (XTML).
Jaunais pakalpojums pieejams lietotājiem gan internetā, gan “wap” formātā mobilajos tālruņos. Sistēmu pašlaik var izmantot trīs valodās – latviešu, angļu un krievu valodā.

Ilze Sedliņa, “LV”

ilze.sedlina@vestnesis.lv

Uzziņai

Reģistru integrācijas plusi:
– tiek nodrošināta normatīvajos aktos paredzētā datu publiskā pieejamība;
– tiek iegūta ticama informācija, iedzīvotājs netiek izmantots kā kurjers, pārnēsājot izziņas no vienas iestādes uz otru;
– paaugstinās datu drošība un kvalitāte, samazinot viltojumu un kļūdu iespējamību;
– palielinās datu apstrādes ātrums;
– samazinās procesa izmaksas.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!