• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jauniem noteikumiem īpašuma kompensācijas sertifikātu dzēšanā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.07.2004., Nr. 108 https://www.vestnesis.lv/ta/id/90957

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par kandidātiem VID ģenerāldirektora konkursa trešajai kārtai

Vēl šajā numurā

09.07.2004., Nr. 108

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jauniem noteikumiem īpašuma kompensācijas sertifikātu dzēšanā

Ministru kabinets (MK) otrdien, 6.jūlijā, pieņēma Ekonomikas ministrijas izstrādātos MK noteikumus “Kompensācijas izmaksas kārtība, dzēšot īpašuma kompensācijas sertifikātus, kas piešķirti par administratīvi nepamatoti izsūtītajām personām atņemto mantu”.
Noteikumi izstrādāti likuma “Par kompensācijas izmaksas atjaunošanu administratīvi nepamatoti izsūtītajām personām un šīm personām piešķirto īpašuma kompensācijas sertifikātu dzēšanu” izpildei.
LR tiesību akti nosaka, ka politisko represiju rezultātā zaudētā manta ir jāatmaksā naudā. Laikā no 1996.gada 2.maija līdz 1998.gada 10.jūnijam, saskaņā ar tolaik spēkā esošajiem Ministru kabineta 1996.gada 23.aprīļa noteikumiem Nr.148 “Kārtība, kādā atdodama manta vai atlīdzināma tās vērtība personām, kuru administratīvā izsūtīšana no Latvijas PSR vai KPFSR sastāvā iekļautās Latvijas PSR teritorijas daļas atzīta par nepamatotu”, maksāšanas līdzekļi tika diferencēti: par ēkām – ne vairāk kā Ls 2000; par pārējo mantu – ne vairāk kā Ls 500; ja aprēķinātā kompensācijas summa bija mazāka par zaudētās mantas vērtību, atbilstīgi minētajiem noteikumiem mantas vērtība tika izmaksāta kompensācijas sertifikātos. Satversmes tiesa ar 1998.gada 10.jūnija spriedumu 1996.gada 23.aprīļa noteikumus Nr.148 atzina par spēkā neesošiem no to pieņemšanas brīža.
Lai izmaksātu naudā nelikumīgi piešķirto īpašuma kompensācijas sertifikātu nominālvērtību, Ministru kabinets 1998.gada 20.oktobrī pieņēma noteikumus Nr.417 “Kompensācijas izmaksas kārtība, dzēšot īpašuma kompensācijas sertifikātus, kas piešķirti par administratīvi nepamatoti izsūtītajām personām atņemto mantu”. Minēto noteikumu izpildes rezultātā līdz 1999.gada 31.decembrim tika dzēsti 53 900 īpašuma kompensācijas sertifikāti, izmaksājot no valsts budžeta līdzekļiem 1,5 miljonus latu.
Vairākas personas pēc Ministru kabineta 1998.gada 20.oktobra noteikumu Nr.417 noteiktā termiņa ir griezušās pašvaldības un valsts institūcijās, pretendējot uz zaudētā īpašuma, par kuru ir piešķirti īpašuma kompensācijas sertifikāti, ierindošanu administratīvi nepamatoti izsūtītajām personām atņemtās mantas kategorijā un sertifikātu dzēšanu.
Jaunie noteikumi ļauj personām, kuras nav īstenojušas savas tiesības saņemt kompensāciju naudā, dzēst kompensācijas sertifikātus, pārskaitot tos īpašajā sertifikātu kontā, līdz 2005. gada 30.jūnijam, kā arī uzliek par pienākumu pašvaldībām pārskatīt lēmumus par sertifikātu piešķiršanu un atteikumus tos dzēst.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!