• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ārzemju presē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.07.2004., Nr. 105 https://www.vestnesis.lv/ta/id/90750

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas palīdzība - vairāk nekā 230 karavīru piecās dažādās misijās

Vēl šajā numurā

06.07.2004., Nr. 105

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ārzemju presē

Franču “Le Monde”: “Beidzoties institucionālajām sarunām, nolemts, ka Eiropai jānodarbojas ar konkrētām tēmām, galvenokārt ar ekonomiku.”
Austriešu “Die Presse”: “Paziņojums ar jauno ES konstitūciju liecina par ES ārlietu ministra institūcijas nepieciešamību. Tajā ir teikts: “Tiklīdz tiks parakstīts līgums par Eiropas konstitūciju, attiecīgajām Savienības organizācijām “jāveic priekšdarbi Eiropas ārlietu dienesta izveidošanai”. Lai gan pamatlikums stāsies spēkā tikai 2006. gada novembrī, Savienība jau šogad grib spert pirmos soļus diplomātisko spēku apvienošanas virzienā. Tomēr jārēķinās ar pretestību. To izrādīs ne tikai daudzie ES dalībvalstu ārlietu dienesti, bet arī pati Brisele. Komisijā baidās, ka līdz ar Padomes un dalībvalstu institūciju apvienošanu tās ārvalstu delegācijas varētu nonākt galvaspilsētu jūgā.”

Vācu “Financial Times Deutschland”: “Nākamais ES Komisijas prezidents Žozē Manuels Durau-Barrozu negrib pieļaut, ka turpmāko uzdevumu sadalījumu starp ES institūcijām diktē dalībvalstis. Līdz ar to Barrozu izrādīja pretestību lielākajām ES dalībvalstīm – Vācijai, Francijai un Polijai, kuras jau paziņojušas par pretenzijām uz svarīgākajiem ES posteņiem. Deputāti par nominēto Komisijas prezidentu grib balsot 22. jūlijā. Lai gan sociālistiem ir iebildumi pret Barrozu kandidatūru, pozitīvs balsojums tomēr tiek uzskatīts par iespējamu, jo Barrozu atbalsta EP lielākā frakcija – Eiropas Tautas partijas.”

ASV “Washington Post”: “Tuvojoties ASV prezidenta vēlēšanām, abi kandidāti – Kerijs un Bušs – aizvien aktīvāk “aizstāv” NATO un uzsver tās īpašo lomu un nozīmi pasaules drošības arhitektūrā. Jāteic gan, ka viņi paši tam netic. Abi kandidāti vadās pēc saukļa “NATO – uzturēsim mītu dzīvu”. Ja uzvarēs Kerijs, viņam būs visas iespējas parādīt sevi kā politiķi, kurš ASV ārpolitikas veidošanā NATO piešķir lielu nozīmi. Ja uzvarēs Bušs, iepriekšminētais scenārijs ir mazāk ticams. Pašreizējā NATO misija Afganistānā ir izšķirošs pārbaudījums. Misijas sekmes ietekmēs alianses nākotni.”

Angļu: “Financial Times”: “Nesaskaņas transatlantiskajā aliansē pastāvējušas vienmēr. Tomēr pašlaik NATO fragmentācija ir sevišķi izteikta. Tas ne pie kā laba nevar novest. Ir uzņemtas jaunas dalībvalstis, bet alianses mērķi palikuši vecie. NATO fragmentāciju nosaka atšķirīgie partneru viedokļi par jaunajiem draudiem un reaģēšanu uz tiem, domstarpību avots ir arī atšķirīgie uzskati par NATO darbību ārpus Eiropas robežām. Jāpiemin arī krasi atšķirīgie viedokļi par preventīvo militāro darbību pieļaujamību un Tuvo Austrumu reformēšanas iespējām.”

Zviedru “Expressen”: “Vairāk nekā mēnesi no sabiedrības pazudušais premjerministrs Jērans Pēršons uz kruķiem iznāk no nama, lai sēstos mašīnā. Šodien viņam nāksies pārtraukt klusēšanu, jo sakrājies daudz jautājumu par Eiroparlamenta vēlēšanās piedzīvoto neveiksmi un komisāres Margotas Valstrēmas nākotni.”

Pēc ĀM Preses analīzes nodaļas materiāliem

Lappusi sagatavojis
Jānis Ūdris, “LV”
janis.udris@vestnesis.lv

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!