• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Bagāts citus bagātus dara. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.07.2004., Nr. 105 https://www.vestnesis.lv/ta/id/90714

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saplūst stiklā zemes un debesu spēki

Vēl šajā numurā

06.07.2004., Nr. 105

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Bagāts citus bagātus dara

LATGALE01.PNG (130991 bytes)
Svētku programmu vada dzejnieks, dramaturgs un režisors
Antons Kūkojs
Foto: Andris Kļaviņš

Pirmajā sestdienā pēc Pēteriem Ludzā svin Pēterdienas etnogrāfiskos svētkus. Tiem jau laikus gatavojas dancotāji, dziedātāji un amatu meistari. Šoreiz tas bija 3.jūlijs. Svētku centrs – Ludzas Novadpētniecības muzeja Latgales sēta. Astoņi folkloras ansambļi, trīs deju kolektīvi un vesels pulks amatnieku piedalījās lieluzvedumā “Bagāts citus bagātus dara”.

Tā autors un režisors Antons Kūkojs te bija domājis par garīgo bagātību, un tad šim apgalvojumam var ticēt. Par to pārliecinājās gan paši dziedātāji, dancotāji un amatu prasmes rādītāji, gan apmeklētāji. Kā saskaitījusi muzeja direktore Inga Prikule, viņu nav bijis mazāk par tūkstoti.
Svētkus ieskandēja folkloras kopas un etnogrāfiskie ansambļi. Sasaucās Blontu, Ciblas, Malnavas, Raipoles un citu tuvu un tālu ciemu un ciematu dziedātājas. Sadejojās Kārsavas “Senlejas” un Ludzas “Atvasaras” senjori un jauniešu ansamblis “Reizē”. Bozovas sievas un meitas dziedāja ganu balsis, jo neviens cits tās tik labi neprotot. “Esam no pašas Austrumlatgales. Mašīnu pie mums maz, nekādas ķīmijas nav. Viss aug ekoloģiski tīrs. Tīri dadži un tīras nātres, tīri ozoli un tīras mēs pašas. Tāpēc mums tik labi skan.”
Savu meistarību rāda kalēji, podnieki un citi meistari. Visvairāk skolnieku pinējam Viktoram Kuhaļskim. Viņi pin no klūdziņām un saknītēm, pin lielus saimniecības grozus un ažūrus dekoratīvos šķīvjus. Daudzi pie viņa iemācījušies amatu, un tagad tas viņiem ir maizes devējs. Neatņemama svētku iezīme ir arī daiļamatniecības izstrādājumu tirdziņš. Zemes un debesu krāsās vizuļo krāsainās glazūras. Sudraboti melnas ir svēpētās krūzes un vāzes, ko uz Ludzu atveduši Rēzeknes meistari Olga un Valdemārs Voguli. Cenas liekas vairāk nekā pieticīgas, tomēr pircēju pamaz. Inga to skaidro ar patukšajiem maciņiem: “Mēs te dzīvojam no algas līdz algai, bet to maksā lielākoties pēc 5.datuma. Cilvēki jau teikuši – vai nevarētu tos svētkus rīkot vēlāk. Bet gribam palikt pie Pēterdienas, ja jau reiz tāda tradīcija izveidojusies.”
Tieši 29. jūnijā notika “Pītera dīna Rogovkā”. To ievadīja piemiņas brīdis Desetnieku kapos, kur atdusas Latgales kultūras dižgari Pēteris Miglinīks un Andrīvs Jurdžs un nesen zemes klēpī tika guldīts Pēteris Jurciņš. “Sauks mani atkal mājā, pasaules staigātāju...” – dzejas sarīkojumu jaunajā Nautrēnu kultūras un sporta namā ieskandēja viņa “Vālodzīte”. Svētkos, ko rīkoja Lauku bibliotēku atbalsta fonds kopā ar Nautrēnu pagasta pašvaldību un skolu, piedalījās viss Latgales kultūras zieds un dzejnieki no visiem Latvijas novadiem.
 

LATGALE07.PNG (118654 bytes)
Dzied Malnavas pagasta Bozovas etnogrāfiskais ansamblis
Foto: Andris Kļaviņš
LATGALE02.PNG (113168 bytes)
Ar saviem un abu dēlu darbiem svētkus kuplina Olga un Valdemārs Voguli
Foto: Andris Kļaviņš

Varbūt Pēteri kļūs par īstiem latgaliešu svētkiem. Kā teikt – Vidzemē lai ir Imantdiena, Latgalē būs Pēterdiena.

Aina Rozeniece, “LV”

aina.rozeniece@vestnesis.lv

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!