• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Dalībvalstis vienojas par Eiropas Komisijas prezidentu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.07.2004., Nr. 103 https://www.vestnesis.lv/ta/id/90574

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Jāsāk dzīvot ar jaunumiem un uzlabojumiem satiksmes drošībā

Vēl šajā numurā

01.07.2004., Nr. 103

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Dalībvalstis vienojas par Eiropas Komisijas prezidentu

BOR.PNG (91717 bytes)
Žozē Manuels Durau-Barrozu
Eiropas Komisijas audiovizuālā bibliotēka

Otrdienas, 29. jūnija, vakarā pēc aptuveni pusstundu ilgām sarunām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderi vienojās par kandidatūru Eiropas Komisijas (EK) prezidenta amatam. Dalībvalstu vadītāji šajā amatā grib redzēt nu jau bijušo Portugāles premjerministru 49 gadus veco Žozē Manuelu Durau-Barrozu.
Latvijas Ministru prezidents Indulis Emsis atzinis, ka Ž.M. Durau-Barrozu atbilst Latvijas interesēm, jo nāk no mazas ES dalībvalsts, kuras prioritātes un pieredze ES ir līdzīga mūsu valsts nostājai. Kandidāta uzskati par ES ekonomisko un strukturālo attīstību, nodokļu politiku un ārpolitiku sakrīt ar Latvijas interesēm šajos jautājumos, uzskata I. Emsis.
Tūdaļ pēc sanāksmes, kurā dalībvalstu līderi lēma par atbalstu Ž.M. Durau-Barrozu, preses konferencē viņš teicis: “Esmu priecīgs un lepns, ka manas kandidatūras nominēšana tika panākta, līderiem savstarpēji vienojoties.” Arī Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga jau norādījusi, ka Ž.M. Durau-Barrozu ir kompromisa figūra.
Ž.M. Durau-Barrozu tiek raksturots kā pacietīgs un mērķ-tiecīgs cilvēks. Par Portugāles premjerministru viņš kļuvis pirms diviem gadiem, bet par premjera krēsla pamešanu paziņoja tikai otrdienas pēcpusdienā, pāris stundu pirms ES dalībvalstu vadītāju sanāksmes Briselē. Portugālē viņš ieņēmis arī ārlietu ministra amatu.
Eiropas Parlaments par jauno EK vadītāju balsos 22. jūlija plenārsēdē Strasbūrā. Pēc pozitīva EP balsojuma EK prezidents, konsultējoties ar dalībvalstīm, izvēlēsies jaunos komisārus. Pēc apstiprinājuma balsojuma EP, jaunā komisija sāks strādāt šā gada novembrī. Tās pilnvaru laiks būs pieci gadi, t.i., līdz 2009. gadam.
Jāatgādina, ka ES dalībvalstu līderi vēl pirms nepilnām divām nedēļām noslēdza sammitu, nespējot vienoties par kandidātu EK prezidenta amatam. Toreiz nesamierināmas bija Vācijas, Francijas un Lielbritānijas pozīcijas.

Ilze Sedliņa, “LV”

ilze.sedlina@vestnesis.lv

Uzziņai

Ž. M. Durau-Barrozu dzimis 1956. gada 23. martā Lisabonā. Dzimtenē guvis jurista izglītību. ASV ieguvis maģistra grādu ekonomikā un sociālajās zinātnēs un vēlāk arī doktora grādu. Politikā iesaistījies 1974. gadā. Ž.M. Durau-Barrozu ir precējies, un viņa ģimenē ir trīs bērni.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!