• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
UNESCO izsaka nožēlu par tās ieteikumu neievērošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.07.2004., Nr. 103 https://www.vestnesis.lv/ta/id/90567

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vakar, 30.jūnijā, valūtas tirgū

Vēl šajā numurā

01.07.2004., Nr. 103

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

UNESCO izsaka nožēlu par tās ieteikumu neievērošanu

SAULES AKMENS.PNG (90809 bytes)
Rīgas “Saules akmens”
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

No 28.jūnija līdz 7.jūlijam Ķīnas pilsētā Sudžo notiek UNESCO Pasaules mantojuma komitejas 28.sesija. Tās darba kārtībā ir arī jautājums par stāvokli Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanā, ko sāka izskatīt jau 27.sesijā sakarā ar jaunās daudzstāvu biroja ēkas ”Saules akmens” būvniecību.

No Latvijas sesijas darbā piedalās UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāre Dace Neiburga, Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vadītājs Juris Dambis un Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vadītājs Andis Cinis.
Uzskatot, ka nekādu augstbūvju celšana Daugavas krastmalā, tik tuvu pasaules mantojuma vietai, nav piemērota Rīgas līdzenajā pilsētbūvniecības situācijā, komiteja 27.sesijā izvirzīja prasību Latvijai kā Pasaules kultūras un dabas mantojuma aizsardzības konvencijas dalībvalstij pārskatīt augstbūves projektu un garantēt apstiprinātā Ķīpsalas detālplānojuma pilnīgu ievērošanu, lai nodrošinātu pasaules mantojuma vietas aizsardzību un vizuālo viengabalainību.
Pasaules mantojuma komiteja, izvērtējot šī lēmuma izpildi, ir sagatavojusi atzinumu par gada laikā notikušajām izmaiņām Rīgas vēsturiskā centra (RVC) saglabāšanā un lēmuma projektu, kura apspriešana sesijā paredzēta 4.jūlijā.
Pozitīvi ir novērtēts pieņemtais RVC saglabāšanas un aizsardzības likums un tā ieviešanas sākšana, tajā skaitā Satversmes tiesas spriedums, kā arī RVC saglabāšanas un attīstības padomes darbība, Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas 2002.gadā izstrādātā “Vīzija 2020” un Rīgas domes sāktais RVC saglabāšanas un attīstības plāna izstrādes darbs.
Arī Pasaules mantojuma komitejas galvenā konsultējošā institūcija ICOMOS (Starptautiskā pieminekļu un ievērojamu vietu aizsardzības padome) atzīmē atsevišķas pozitīvas izmaiņas, tomēr izsaka nožēlu, ka 27.sesijas lēmums attiecībā uz “Saules akmens” būvniecības projektu pilnībā nav ņemts vērā.
28.sesijas lēmumprojekts aicina Latviju pielikt visas pūles, lai tiktu ievērots RVC saglabāšanas un aizsardzības likums, un aicina pilsētas un valsts atbildīgās institūcijas ciešā sadarbībā pabeigt darbu pie RVC saglabāšanas un attīstības plāna un sākt tā ieviešanu. Komiteja uzstāj, ka Latvijai kā dalībvalstij turpmāk rūpīgi jāizvērtē visi projekti Rīgas vēsturiskajā centrā un tā aizsardzības zonā. Līdz 2005.gada 1.februārim Latvijai jāsagatavo un UNESCO Pasaules matojuma centrā jāiesniedz papildināts ziņojums par situāciju Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanā, pievienojot arī apstiprinājumu Daugavas ūdens tilpnes neaizbūvēšanai (bažas par šādām projekta iniciatīvām komitejas locekļi izteica jau 27.sesijā, tāpēc šim jautājumam ir pievērsta īpaša komitejas locekļu uzmanība).
Latvijas pārstāvji turpina darbu 28. sesijā, lai popularizētu Latvijas kultūras mantojumu un risinātu specifiskus kultūras mantojuma saglabāšanas un restaurācijas jautājumus un it īpaši lai mīkstinātu UNESCO prasību samazināt “Saules akmens” ēkas augstumu, kas praktiski vairs nav iespējams. Šajā sesijā notiek arī konsultācijas par periodiskā ziņojuma sagatavošanu. To kā obligātu procedūru katrai dalībvalstij paredz Konvencija un tās ieviešanas vadlīnijas.
Šobrīd ir pilnīgi skaidrs, ka Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas jautājumi vēl gadu paliks UNESCO Pasaules mantojuma komitejas paaugstinātas uzmanības lokā.

“LV” informācija

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!