• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai sekmīgi pabeigtu Komerclikuma reformu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.06.2004., Nr. 100 https://www.vestnesis.lv/ta/id/90367

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ierosmi tikties finanšu ministriem

Vēl šajā numurā

28.06.2004., Nr. 100

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai sekmīgi pabeigtu Komerclikuma reformu

Lai nodrošinātu sekmīgu Komerclikuma reformas norisi tās pēdējā pusgadā, Uzņēmumu reģistram (UR) nepieciešami papildu resursi, jo aprēķini liecina, ka gada beigās pieteikumus pārreģistrēt iesniegs vismaz 27 000 uzņēmumu. Salīdzinājumam: pērn gada laikā pārreģistrēti vairāk nekā 8000 uzņēmumu.
Ja UR nesaņems papildu resursus, pastāv risks, ka reģis-trs nespēs laikus izskatīt visus iesniegtos pārreģistrācijas pieteikumus, un tas var izraisīt ne tikai klientu neapmierinātību, bet arī negatīvas civiltiesiskas sekas, uzskata UR galvenais valsts notārs Jānis Endziņš.
Pēc UR rīcībā esošās informācijas, teorētiski vēl jāpārreģistrējas 48 767 uzņēmumiem, taču tiek prognozēts, ka pieteikumus pārreģistrācijai reāli iesniegs 27 129 uzņēmumi. Iepriekšējā pieredze un novērotās tendences liecina, ka pārreģistrācijas pieteikumu skaits līdz augusta beigām saglabāsies līdzšinējā apmērā (aptuveni 1000 mēnesī), septembrī tas varētu palielināties, bet, sākot ar novembri, kad līdz reformas beigām būs atlikuši vairs tikai pāris mēneši, tas pieaugs ļoti strauji un decembrī Rīgā, visai optimistiski prognozējot, varētu būt 8000 – 9000, kas kopā ar kārtējiem pieteikumiem veidos 12 000 – 13 000 pieteikumu mēnesī. Turklāt lielā-kais skaits būs decembra pēdējā nedēļā. Patlaban UR strādā 21 valsts notārs, kas izskata reģistrācijas pieteikumus, taču šis skaits ir nepietiekams, lai līdz Komerclikuma reformas beigām paspētu izskatīt visus pārreģistrācijas pieteikumus. Šis process varētu ievilkties vairāku mēnešu garumā, kas neatbilstu Komerclikuma spēkā stāšanās kārtības likuma prasībām. Turklāt jānorāda, ka šogad, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, vairāk nekā par trešdaļu ir pieauguši, piemēram, jaunu komersantu un komercķīlu reģistrācijas apjomi.
Lai UR varētu sekmīgi pildīt likumā noteiktās funkcijas Komerclikuma reformas realizācijai, vienīgā iespēja ir – paaugstināt UR kapacitāti. UR nepieciešami papildu darbinieki uz reformas beigu laiku (papildu 13 darbinieki no šā gada augusta līdz nākamā gada janvārim un papildu 17 darbinieki no novembra līdz janvārim). Viņu darba nodrošināšanai UR nepieciešams papildu finansējums Ls 71 000 šogad un Ls 9612 nākamajā gadā.

UR informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!