• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Klaida igauņu devītais salidojums Rīgā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.06.2004., Nr. 100 https://www.vestnesis.lv/ta/id/90365

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai sekmīgi pabeigtu Komerclikuma reformu

Vēl šajā numurā

28.06.2004., Nr. 100

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Klaida igauņu devītais salidojums Rīgā

Vakar pie Rīgas Kongresu nama svinīgi tika atklātas Pasaules ārzemju igauņu kultūras dienas “Esto 2004”.

Salidojuma ieskaņā 26.jūnijā notika Igaunijas zēnu kora “Kalev” koncerts Lielajā Ģildē. Pasākumā piedalījās Latvijas valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga un Igaunijas prezidents Arnolds Rītels ar kundzi.
27.jūnijā pie Kongresu nama uzrunājot igauņu kultūras dienu dalībniekus un viesus, Igaunijas prezidents aicināja ārzemēs dzīvojošos tautiešus pierakstīt savas atmiņas un sūtīt tās Vēstures muzejam Tērbatā, lai arī pēc gadiem šo pieredzi varētu izmantot kā spēka avotu. A.Rītels atgādināja, ka šis ir Igaunijas nacionālā karoga gads, jo pavisam nesen nosvinēta 120.gadadiena, kopš pirmo reizi tika pacelts Igaunijas trīskrāsu karogs. Uz Rīgu ir atvests tas pats karogs, kurš pirms 120.gadiem plīvoja Igaunijā.
Latvijas Igauņu biedrības priekšsēdētāja un “Esto 2004” kultūras dienu prezidente Parja Svārpstiņa informē, ka ārzemēs dzīvojošo igauņu salidojuma laikā ieplānoti dažādi kultūras pasākumi – nacionālais kongress, zinātnieku konference, akadēmisko organizāciju sanāksmes, folkloras un mākslas izstādes, Gaismas svētki – koncerts, teātra izrādes, tūrismam veltīta izstāde, sporta diena Jūrmalā, brīvdabas pasākumi u.c. Piemēram, šodien sākas nacionālais kongress, kurā galvenā tēma ir igauņu valoda, igauņu gars un kultūra cauri laikiem neigauniskā vidē. Salidojuma svinīgais noslēgums būs 30.jūnijā.
Šis ir jau devītais šāds salidojums. Ārpus Igaunijas dzīvo apmēram 100 000 igauņu. Pirmā kopā sanākšana notika 1972.gadā Toronto. Kopš tā laika tikšanās rīkotas regulāri ik pēc četriem gadiem. P.Svārpstiņa norāda, ka “Esto 2004” galvenais mērķis ir rietumos un austrumos dzīvojošo igauņu apvienošana kultūras programmas ietvaros, kontaktu un sadarbības attīstīšana. Aktīva līdzdalība būšot no Zviedrijas, Vācijas, Ukrainas, Krievijas, Čehijas, Lietuvas, Kanādas, ASV, Somijas un citām valstīm. Latvijas Igauņu biedrības priekšsēdētāja arī uzsver, ka Latvijas igauņi šajās kultūras dienās vēlas pievērst pasaules uzmanību Igaunijai un Latvijai, iepazīstināt ar abu valstu attīstību, panākumiem un kultūras savdabību, kas īpašu nozīmi iegūst pēc iestāšanās Eiropas Savienībā.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!