• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Cīņa pret kontrabandu kļūs vieglāka. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.06.2004., Nr. 99 https://www.vestnesis.lv/ta/id/90297

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Futbols un bizness nav šķirti

Vēl šajā numurā

22.06.2004., Nr. 99

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Cīņa pret kontrabandu kļūs vieglāka

LABARATORIJA1.PNG (91961 bytes)
Skeneri plānots izmantot 24 stundu darba režīmā, vienā maiņā ar skeneri strādājot trim muitas darbiniekiem – diviem operatoriem un automašīnas vadītājam. Vienas standarta kravas automašīnas skenēšanai nepieciešama aptuveni viena minūte, pirms tam veicot iekārtas darbības uzsākšanai nepieciešamās drošības pārbaudes un citus sagatavošanās pasākumus
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Aizvadītajā piektdienā, 18.jūnijā, Latvijas muitas dienests saņēma Amerikas Savienoto Valstu (ASV) valdības dāvinājumu – Mobilo transportlīdzekļu un kravu inspekcijas sistēmu (Mobile VACIS). Nozīmīgo dāvinājumu ASV valdības vārdā ASV vēstnieks Latvijā Braiens Karlsons oficiālā ceremonijā piektdien nodeva Latvijas finanšu ministram Oskaram Spurdziņam.

Uzrunājot svinīgā pasākuma dalībniekus, B.Karlsons atgādināja, ka ASV vēstniecības Eksporta kontroles un robežu drošības nodaļa Rīgā darbojas jau četrus gadus un šajā laikā ASV muitas darbinieki ir palīdzējuši Latvijas muitai, policijai un robežsardzei ne vien ar teorētiskām zināšanām, bet arī materiāli. Sabiedrību un valsts robežu sargājošie dienesti līdz šim ir saņēmuši dažādas iekārtas vairāk nekā sešsimt tūkstošu ASV dolāru vērtībā, pāri par septiņsimt darbinieku ir piedalījušies mācību kursos. Tomēr Mobilā transportlīdzekļu un kravu inspekcijas sistēma ir vislielākais ieguldījums, ko ASV jebkad ir devusi Latvijai. Par veiksmīgās sadarbības nodrošināšanu starp abu valstu muitas dienestiem B.Karlsons pateicās vēstniecības muitas programmas vadītājam Ronam Smitam.
Nododot Latvijas muitas dienesta rīcībā vērtīgo darbarīku, B.Karlsons uzsvēra: “Mēs apzināmies, ka šīs iekārtas darbība ir ļoti svarīga Latvijai. Muita ir galvenais spēks, kas cīnās pret kontrabandu un masveida iznīcināšanas līdzekļu ievešanu Latvijas teritorijā. Mēs augstu vērtējam Latvijas cīņu pret terorismu. Mēs esam pārliecināti, ka šī iekārta var palīdzēt Latvijai sargāt Latvijas robežas. Bet skeneris ir tikai darbarīks. Viss ir atkarīgs no prasmes un gribas to izmantot laikā un vietā. Dāvana ietver arī muitas darbinieku apmācību, pēc kuras mēs sagaidām, ka šīs iekārtas izmantošana dos pozitīvus rezultātus.”
Biežāk atklāti kontrabandas mēģinājumi, vairāk samaksāti nodokļi, drošāka robeža ir galvenie rezultāti, ko sasniegt palīdz mobilā skenera izmantošana. Finanšu ministrs Oskars Spurdziņš apliecināja, ka viņš rūpīgi sekos tam, lai atbilstoši rezultāti tiktu sasniegti. Arī Saeimas Korupcijas, kontrabandas un organizētās noziedzības novēršanas un apkarošanas uzraudzības komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis norādīja, ka no šī brīža uz muitas pleciem gulstas liela atbildība par to, lai jaunā sistēma dotu rezultātus cīņā pret kontrabandu. Tam sekos līdzi ne vien atbildīgā Saeimas komisija, bet visa Latvijas sabiedrība, tai skaitā tie Latvijas godīgie uzņēmēji, kuru darbībai traucē negodīgā konkurence, kas rodas no kontrabandas preču ieplūšanas valstī.
Valsts ieņēmumu dienesta Galvenās muitas pārvaldes direktora vietnieks Uģis Liepa apliecināja, ka muitas dienests ir gatavs un centīsies darīt visu iespējamo, lai attaisnotu valdības, Saeimas un visas sabiedrības cerības muitas fiziskās kontroles efektivitātes uzlabošanā, galvenokārt izmantojot moderno un jaudīgo iekārtu muitas kontroles pasākumu veikšanai uz Eiropas Savienības ārējās robežas, bet vajadzības gadījumā – arī citur. Jūlija sākumā mobilais skeneris tiks pārvietots uz tā pastāvīgo atrašanās vietu – Eiropas Savienības ārējās robežas muitas kontroles punktu. Jūlijā notiks arī muitas darbinieku mācības mobilā skenera izmantošanai muitas kravu kontrolē.
Pēc svinīgā pasākuma visiem klātesošajiem tika dota iespēja pārliecināties, kā darbojas iekārta. Ar skenera palīdzību tā var caurstarot objektus – kravas automašīnas, konteinerus un citus objektus, – digitālos attēlus uzreiz uzrādot apmācītam iekārtas operatoram, kurš strādā īpašā kabīnē iekārtotā darba vietā pie datora un var konstatēt kravā noslēptas kontrabandas preces un izveidotus slēpņus.

Marika Līdaka,

VID Galvenās muitas pārvaldes sabiedrisko attiecību speciāliste

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!