• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Frakciju viedokļi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.06.2004., Nr. 97 https://www.vestnesis.lv/ta/id/90073

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kopsavilkumā

Vēl šajā numurā

17.06.2004., Nr. 97

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Frakciju viedokļi

Pēc 2004.gada 10.jūnija sēdes
Latvijas radio tiešajā raidījumā

V.Dombrovskis
(frakcija “Jaunais laiks”):

Šodien Saeimas sēdē bija divi zīmīgi balsojumi. Pirmajā balsojumā valdošā koalīcija ar “jurkāniešiem” atkārtoti noraidīja “Jaunā laika” sagatavotos grozījumus 2004.gada budžetā, kas papildus paredzēja piešķirt 12 miljonus latu pedagogu darba samaksas paaugstināšanai šī gada 1.septembrī un 17 miljonus latu pensiju indeksācijai šī gada 1.oktobrī. Jāsaka, ka šos solījumus bija solījuši arī pašreizējās valdošās koalīcijas pārstāvji. Ironiski, ka tagad viņi tos nevēlas pildīt. Emša valdības bezatbildības dēļ pedagogi tā arī dosies vasaras atvaļinājumā neskaidrībā – būs vai nebūs solītais algu palielinājums; arī pensionāriem nebūs skaidrības par paredzamo pensiju indeksāciju šī gada 1.oktobrī. Šis ir viens no tiem jautājumiem, kāpēc “Jaunais laiks” pieprasīs Emša valdības demisiju.
Otrs jautājums, kāpēc mēs pieprasīsim Emša valdības demisiju, ir saistīts ar to, ka nu jau mēnesi valdošā koalīcija bloķē “Jaunā laika” izstrādātā likumprojekta par māmiņu algām tālāko virzību. Latvijas Pirmās partijas deputāte Jevgenija Stalidzāne, kas ir Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja, šo likumprojektu jau mēnesi nevirza uz priekšu un līdz ar to bloķē māmiņu algu jautājuma risināšanu.
Šodien bija vēl viens zīmīgs balsojums. Jau pagājušajā vasarā Repšes valdība Satversmes 81.panta kārtībā pieņēma likumu paketi, kas paredzēja vairāku ar privatizāciju saistītu jautājumu risināšanu. Pirmkārt, tika paredzēts palielināt lata īpatsvaru, privatizējot valsts nekustamos īpašumus. Otrkārt, bija paredzēts nekustamos īpašumus privatizēt par tirgus cenām, proti, Rīgā un Jūrmalā, kur kadastrālā vērtība jau sen ir novecojusi un tirgus cenas daudzkārtīgi pārsniedz kadastrālo vērtību. Toreiz Saeima – toreizējā opozīcija kopā ar Zaļo un Zemnieku savienību – šo likumprojektu paketi izgāza. Diemžēl privatizācija vēl aizvien turpinās pēc kadastrālās vērtības un

vairumā gadījumu par sertifikātiem, un darba grupa jau ilgākā laika posmā bija sagatavojusi uz trešo lasījumu visus likumprojektus, bet šodien valdošā koalīcija visus likumprojektus atsauca. Privatizācija par sviestmaizi diemžēl turpināsies.

S.Golde
(Tautas partijas frakcija):

Mēs šeit dzirdējām populistiskas pirmsvēlēšanu drudža runas, un es gribētu viest skaidrību, pirmkārt, jautājumā par pedagogu darba samaksu.
Ir tāds teiciens, ko ir teicis Kārlis Šadurskis, bijušais izglītības ministrs, un tas ir – reti dakterim pašam garšo tās zāles, ko viņš izraksta citiem. Šoreiz pilnīgi precīzs gadījums, kad, pateicoties “Jaunajam laikam”, pateicoties bijušajam ministram Šadurskim, 2004.gada budžetā nav paredzēti līdzekļi skolotāju algu paaugstināšanai, jo šī gada budžetu sastādīja “Jaunais laiks” un tā ministrs Kārlis Šadurskis! Tomēr pašreizējā valdība labos Repšes un Šadurska pieņemto budžetu un pildīs likumu, un skolotāji saņems tiem likumā pienākušos darba samaksu. Es aicinātu skolotājus un visu sabiedrību būt mierīgiem un saprast šo pirmsvēlēšanu drudzi, ko kurina šobrīd “Jaunais laiks” Šadurska personā, rakstot vēstules uz skolām. Man ir prieks par to, ka lielākā daļa skolu ir sapratušas šo populismu un uz to reaģē mierīgi. Tā kā sausais atlikums, ja tā varētu teikt, ko Repšes valdība izdarīja izglītībā, ir nepaceltas skolotāju algas, sagrauts informatizācijas projekts un noņemti līdzekļi skolotāju tālākai izglītībai, skolu atjaunošanas projektu slēgšana un nespēja piedāvāt citu pedagogu darba samaksas modeli.
Es saprotu viņu drudzi šobrīd, jo ir skaudība, ka jaunā valdība to izdarīs. Un Tautas partija valdībā ir garants tam, ka skolotāji saņems sev pienākošos algu pilnā apjomā. No 1.septembra skolotājiem ar zemāko kvalifikāciju alga par vienu slodzi būs 160 lati.

S.Šķesters
(Zaļo un Zemnieku savienības frakcija):

Es saprotu, ka tagad ir tāda kā priekšvēlēšanu gaisotne, notiek aģitācijas darbi. Par zināmu nožēlu tas atsaucas arī uz mūsu darbu komisijās. Šodien Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija lūdza pārcelt likumprojekta “Grozījumi Administratīvi teritoriālās reformas likumā” izskatīšanu uz nākamo sēdi sakarā ar to, ka korekti tika mainīta attieksme pret administratīvi teritoriālo reformu. Mēs lūdzām to akceptēt arī pašvaldību vadītājiem un Latvijas Pašvaldību savienībai, jo tika iesniegts frakcijas “Jaunais laiks” priekšlikums, ka administratīvi teritoriālo reformu nepieciešams veikt ļoti īsā laikā, praktiski trīs mēnešos pirmsvēlēšanu kampaņas laikā, tas ir, no 1.novembra līdz 12.martam. Un paldies tiem politiskajiem spēkiem, kas atbalstīja un neļāva šīm nenormālībām notikt, jo valdības deklarācijā arī ir rakstīts, ka pašvaldībās teritoriālajai reformai jānotiek brīvprātīgi saskaņā ar to projektu, ko apstiprinājis Ministru kabinets.
Otra būtiska lieta. Es tomēr gribētu atzīmēt, ka tika uzklausīts un izskatīts pieprasījums sakarā ar pēkšņo finansējuma samazinājumu Latgales mazajām slimnīcām un to turpmāko nākotni. Gan premjers Indulis Emsis, gan arī veselības ministrs Rinalds Muciņš šodien apliecināja to, ka finansējums netika samazināts un arī netiks samazināts. Jāuzsver, ka ir koncepcija, kā tālāk mazās lauku slimnīcas pārvērst par konkurētspējīgām un normālām slimnīcām ar savu specifiku un savu ievirzi; kā tās varētu kalpot tieši cilvēkiem; kādas varētu būt iespējas tālākām investīcijām slimnīcās, lai šo slogu neuzliktu uz slimniekiem, kuriem būtu jāapmaksā visi pakalpojumi, reizē arī veicot investīciju piesaisti šiem objektiem.
Skaidrs, ka liels paldies ir jāsaka pašvaldībām, kuras šodien atbalsta un palīdz šim slimnīcām. Es domāju, ka Veselības ministrija strādā nopietni, ieviešot reģionālo kvotu, kas ļaus arī mazāk nodrošinātajiem cilvēkiem, sevišķi Latgales reģionā un pārējos, saņemt kvalitatīvākus pakalpojumus. Jautājums par budžetu nav vienā dienā risināms. Zaļo un Zemnieku savienība un koalīcija saprot, ka budžeta, arī jaunā budžeta sastādīšanas gaitā tieši veselības jautājumu risināšanai jāveltī daudz lielāka uzmanība un lielāki finansiālie resursi.
 Gribu piebilst arī par Zemkopības ministrijā izskatāmo jautājumu par konsultatīvo dienestu izveidošanu tiešā sadarbībā ar pašvaldībām. Vēlams, lai nenonāktu tādā situācijā, ka zemniekiem ir jāmēro lieli attālumi, lai varētu veikt pieprasījumus tiešajiem maksājumiem vai kādas citas darbības, kas saistās ar lauksaimniecības jautājumiem.

R.Zīle
(apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija):

No šīs Saeimas zāles var droši pateikt, ka šodien Latvijā nozīmīgākais notikums ir Latvijas futbola izlases došanās uz Portugāli uz Eiropas čempionātu, jo tas, kas notika šeit, Saeimā, nekādi nevarētu būt svarīgs Latvijas nākotnei. To es saku kā Saeimas deputāts, kas šodien piedalījās sēdē, kura bija pilna ar putām. Un varu to pamatot ar vairākām lietām, jo visi svarīgie likumprojekti, kuros bija jāpieņem nepopulāri lēmumi, tika atlikti uz rudeni. Savukārt vesela virkne ļoti populistisku jautājumu tika nosūtīti izskatīšanai Saeimas komisijām, tai skaitā, man par nožēlu jāatzīst, arī jautājumi par līgumiem starp Latvijas valdību un mūsu tradicionālajām konfesijām, kas pats par sevi ir laba lieta, bet nepārprotami tika izmantoti politiskos nolūkos dažas dienas pirms Eiroparlamenta vēlēšanām. Turklāt to kvalitātes līmenis, protams, izraisa vienkārši nožēlu. Kaut vai tas, ka ar līgumiem mēs tagad aizvietosim Latvijas likumus, lai gan Saeima ir Latvijas likumdevējs, tieši kurai būtu jāstrādā ar likumiem un ļoti maz ar līgumiem, kuri ir stiprāki par pašas Saeimas pieņemtajiem likumiem.
Pirms vasaras starplaika es varu novēlēt radioklausītājiem aiziet un nobalsot Eiroparlamenta vēlēšanās, nestāvēt malā, nebūt vienaldzīgiem, izvērtēt visus “par” un “pret”, atšķirt būtisko no nebūtiskā, ārišķīgo no īsti saturiskā, izdarīt savu izvēli un pēc tam to nenožēlot. Veiksmi mums visiem!

M.Bekasovs
(Latvijas Sociālistiskās partijas frakcija):

Šodien mūsu Latvijas Sociālistiskās partijas frakcija nebalsoja par grozījumiem likumā “Par valsts budžetu 2004.gadam”, ko piedāvāja frakcija “Jaunais laiks”, tādēļ, ka šis priekšlikums nav saskaņots ar valdību. Kur ņemt 14 miljonus, nav zināms. Mēs esam par to, lai pedagogiem varētu palielināt algu, bet to varētu izdarīt normālā likumīgā ceļā. Un izdarīt tad, kad būs iesniegti budžeta grozījumi 2004.gada otrajam pusgadam. Tad arī mēs redzēsim, kur varētu ņemt šos līdzekļus.
Mūsu frakcija balsoja pret grozījumiem Civilprocesa likumā tādēļ, ka tiesā tiks palielināta valsts nodeva par katru prasības pieteikumu. Par katru liecinieku agrāk maksājums bija viens lats, bet tagad vajadzēs maksāt trīs latus. Valsts nodeva par katru prasības pieteikumu tātad palielināsies par 30 procentiem. Sakarā ar to mazturīgajiem iedzīvotājiem būs vēl grūtāk griezties tiesā un risināt savus saimnieciskos un civiltiesiskos jautājumus.
Šodien mūsu frakcija atbalstīja komisijām nodoto likumprojektu “Personu speciālās aizsardzības likums”, kura 4.pantā ir paredzētas tiesības uz speciālu aizsardzību šādām personām. Proti, cietušajam lieciniekam vai citai personai, kas liecina vai liecinājuši krimināllietā par smagu vai sevišķi smagu noziegumu, nepilngadīgai personai, kas liecina par Krimināllikuma 161., 162. un 166.pantā trešajā daļā un 174.pantā paredzēto noziegumu, vai kuri citādi bijuši tajās iestādēs, personām, kas apdraudēja, pirms var ietekmēt kriminālprocesā liecinošu personu. Tiesības speciālai aizsardzībai ir personai, kas neliecina krimināllietā, bet piedalās smaga vai sevišķi smaga nozieguma atklāšanā, izmeklēšanā vai iztiesāšanā, kā arī personai, kas sakarā ar minēto personu gadījumā tiek apdraudēta. Tāpat mēs atbalstām Krimināllikuma grozījumus, kas par tīšu speciālo aizsardzību pasākumu organizācijas metožu taktikas, līdzekļus un ziņas par aizsardzības pasākumu veikšanā iesaistītām personām izpaušanu, ko izdarījusi aizsargājamā persona, ja šo darbību rezultātā iestājusies cilvēka nāve vai izdarītas citas smagas sekas, paredz sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar naudas sodu līdz 120 minimālajām mēneša algām.
Šodien mēs balsojām par lēmuma projektu, kas liedz 2004.gadā samazināt finansējumu Kārsavas, Līvanu, Dagdas, Ilūkstes, Maltas, Varakļānu, Viļakas, Viļānu un Zilupes slimnīcām. Bet vairākums no deputātiem to neatbalstīja.

V.Agešins
(Tautas saskaņas partijas frakcija):

Man ir patiešām liels prieks par to, ka šodien Tautas saskaņas partijai izdevās iestrādāt ļoti svarīgu priekšlikumu likumā “Grozījumi Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībnieku un Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku rezultātā cietušo personu sociālās aizsardzības likumā”. Šiem cilvēkiem palielināsies pabalsts apmēram par 40 procentiem.
Otra lieta, ko es gribētu minēt, ir grozījumi Civilprocesa likumā. Diemžēl šodien pēc valdības priekšlikuma Saeima konceptuāli pieņēma grozījumus Civilprocesu likumā, līdz ar to vairākkārtīgi palielinot valsts nodevu nelielā apmērā mantiskajām un nemantiskajām prasībām tiesā. Šādā veidā valsts acīmredzot grib iegūt papildlīdzekļus citu vajadzību finansēšanai un atturēt iedzīvotājus no tiesāšanās. Jāsaka, ka labējās partijas cenšas atturēt trūcīgos iedzīvotājus palielināt maksas un nodokļus no daudz kā – no ārstu apmeklējumiem, no mācībām augstskolās, no braukšanas automobiļos, no iepirkšanās veikalos. Trūcīgie iedzīvotāji vairs nespēj sakārtot savas īpašumtiesības uz zemi, uz mājām, jo arī notāru, zemes dienestu un zemesgrāmatu pakalpojumi viņiem ir pārmērīgi dārgi. Tagad būs jāatturas arī no tiesāšanās pat tad, ja pēc likuma nemaz savādāk nevar. Par klaju izsmieklu kļūs ierēdņu atbildes: “Ja nepatīk mana rīcība, sūdziet mani tiesā!” Vēl lielāku svaru iegūs atziņa, ka tiesā uzvar nevis tas, kam taisnība, bet gan tas, kam vairāk naudas. Labējās partijas izliekas nedzirdam, ka lielam skaitam iedzīvotāju nav pieejama juridiskā palīdzība tās dārdzības dēļ. Tagad nebūs pieejamas arī tiesas.
Tautas saskaņas partijas frakcija kategoriski iebilst pret šādu iedzīvotāju tiesību nošķiršanu pēc to maka biezuma un aicina Saeimu neturpināt lielas iedzīvotāju daļas tiesību diskrimināciju!
Un pēdējais jautājums – par skolotāju algām. Tautas saskaņas partija atbalsta un arī turpmāk atbalstīs sabalansētu un plānveidīgu valsts budžeta politiku, bet neatbalstīs “Jaunā laika” bezatbildību un avantūrismu šajā jomā. 

J.Stalidzāne
(Latvijas Pirmās partijas frakcija):

Šodienas plenārsēde bija ļoti bagāta dažādiem notikumiem. Protams, kā jau iepriekšējie runātāji teica, bija ļoti daudz arī putu, bet es gribu teikt, ka šo putu kūlēji tomēr šajā reizē bija galvenokārt “Jaunā laika” deputāti.
Kaut vai, ja mēs runājam par šiem līgumiem, kas ir noslēgti starp tradicionālajām konfesijām un Latvijas valsti. Par šiem līgumiem runā jau desmit gadus. Desmit gadus pie tiem ir strādāts, desmit gadus ir atrastas dažādas atrunas, lai tos nenoslēgtu.
Ja mēs paskatāmies uz citu valstu pieredzi, tad gudras valdības un gudru valdību vadītāji vienmēr arī baznīcu ir iesaistījuši to jautājumu risināšanā, kurus vislabāk var risināt pati baznīca. Piedaloties dažādos pasākumos Zviedrijā vai citur pasaulē, baznīca vienmēr ir gatava atbalstīt savu valdību cīņā pret narkotikām, audzinot un mācot cilvēkus. Tāpat arī mācot kristīgo mācību. To, ka mums būtu pietiekami augsts morālais līmenis – mums katram un jaunatnei -, mēs šodien nevaram teikt. Bet to, ka mūsu morālais līmenis ir stipri zems, pierādīja, cik lieli uzbrukumi bija jādzird Jānim Šmitam pēc tam, kad viņš bija izteicis to, ko uzskatīja par nepieciešamu teikt.
Tāpat es arī gribētu teikt, ka Latvijas Pirmā partija ir ļoti gandarīta par to, ka šobrīd patiešām valdībā tiek risināts jautājums par māmiņu algām. Arī Saeimā izskanēja, ka tiek “marinēts” likums un netiek skatīts. Gribu teikt – ir iesniegti Ministru kabineta noteikumi, kuros tiek iestrādāti nosacījumi, kā jāizmaksā šīs māmiņu algas māmiņām, kopjot bērnu vienu gadu pēc bērna piedzimšanas. Tikai tāpēc, lai celtu partijas popularitāti, nav jāiesniedz likumprojekti, kuri praktiski dublē jau esošos un kuros ir vajadzīgi tikai Ministru kabineta noteikumi. Tāpēc es esmu ļoti priecīga par to, ka Latvijas Pirmajai partijai regulāri izdodas saglabāt konsekvenci nopietnu jautājumu risināšanā, proti, pabalstu, pensiju, reliģijas, ekonomisko jautājumu jomā.
Gribu atgādināt, ka šīs Saeimas laikā uzlabojām indeksācijas sistēmu pensionāriem un pazeminājām inflācijas slieksni no 5 procentiem uz 3 procentiem. Laikā, kad pensijas ir jāindeksē jau divas reizes gadā, man jāatgādina “Jaunajam laikam”, ka viņi visi balsoja “pret” šo grozījumu. Un tāpēc mani šodien vienkārši pārsteidza tas, ka pēkšņi no tribīnes dzirdēju pilnīgi pretēju apgalvojumu.
Cerēsim arī uz mūsu futbola komandas labiem sasniegumiem! Novēlēsim viņiem labus panākumus!

A.Aleksejevs

(politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcija):

Par vairākiem notikumiem, kas noritēja šodien Saeimas sēdē, un par likumprojektiem, kas tika šodien pieņemti, mani kolēģi jau pastāstījuši. Bet es tomēr vēlētos sākt savu uzrunu ar traģisku vēsti, kas atnāca uz Latviju otrdien no rīta – Irākā ir gājis bojā mūsu sapieris virsleitnants Olafs Baumanis. Un es mūsu frakcijas “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” vārdā gribu izteikt līdzjūtību bojāgājušā ģimenei, visiem radiem un tuviniekiem, jo man kā bijušam virsniekam, kā militārpersonai ir ļoti pazīstama situācija, kad bojā iet kāds no piederīgajiem.
Mūsu frakcija savā laikā jau brīdināja mūsu politiķus, kas pieņēma lēmumu sūtīt mūsu puišus uz Irāku. Mums un mūsu puišiem tur nav ko darīt, un mēs neko nevaram ar to panākt, jo visi masu plašsaziņas līdzekļi pašreizējo situāciju savādāk kā par okupāciju nesauc, līdz ar to tur arī mūsu puišus varam pieskaitīt pie okupācijas spēkiem. To, kas tur pašlaik notiek, nevaram nosaukt par miera uzturēšanas misiju. Ir gājis bojā mūsu puisis, un mēs ļoti labi apzināmies, ka karš ir karš, nevis miera uzturēšanas misija. Tāpēc vēlreiz mēs izsakām savu līdzjūtību Olafa Baumaņa ģimenei.
Gribētu pakavēties arī pie atbildes, ko šodien uzklausījām no Emša kunga – mūsu Ministru prezidenta – par pēkšņo finansējuma samazināšanu Latgales mazajām slimnīcām un to turpmāko likteni. Šī informācija tiešām bija lietderīga. Kaut arī starp mūsu frakcijas deputātiem nav Latgales pārstāvju, mēs tomēr apzināmies, ka mūsu vēlētāji ir arī Latgalē. Mēs vienmēr atbalstīsim gan mūsu Latgales mazās slimnīcas, gan arī visas citas mazās slimnīcas. Savā laikā bijusī veselības ministre Circenes kundze bija pieņēmusi lēmumu likvidēt, manuprāt, trīsdesmit slimnīcas visā Latvijā. Tāpēc mēs labprāt uzklausījām mūsu Ministru prezidentu un sapratām, ka šobrīd nav nekāda pamata bažām par to, ka finansējums mazajām slimnīcām tiks samazināts.
Un visbeidzot es gribu pateikt, kas šodien Saeimā tika pieņemti grozījumi Alkoholisko dzērienu aprites likumā, kas ļaus pilnvērtīgi darboties mūsu vasaras kafejnīcām.
Novēlu visiem jaukas brīvdienas, aiziet un nobalsot pirmo reizi mūsu Eiroparlamenta vēlēšanās!


Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!