• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar domām un darbiem Eiropā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.06.2004., Nr. 93 https://www.vestnesis.lv/ta/id/89809

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kas ir Eiropas Parlaments?

Vēl šajā numurā

10.06.2004., Nr. 93

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar domām un darbiem Eiropā

Turpinām 8. jūnija “Latvijas Vēstneša” laidienā aizsākto Eiropas Parlamenta (EP) deputātu kandidātu izjautāšanu.

Jautājumi deputātu kandidātiem

1. Pirmais darbs, kuru veiksit, ja ievēlēs EP?
2. Svarīgākais, ko gribētu panākt, strādājot par deputātu EP?
3. Ar ko jūsu partija izceļas uz citu partiju fona, kas balotējas EP vēlēšanās?
4. Kādām īpašībām, jūsuprāt, jāpiemīt EP deputātam?

“Jaunais laiks”

Valdis Dombrovskis

1. Viens no pirmajiem darbiem, ko centīšos īstenot gadījumā, ja tikšu ievēlēts Eiropas Parlamentā, būs aktīva iesaistīšanās EP Budžeta komisijas darbā.
2. Mana darbība EP būs saistīta ar finanšu jomu, un viens no galvenajiem uzdevumiem būs darbs pie nākamās Eiropas Savienības (ES) finanšu perspektīvas 2007.-2013.gadam. Aktīvi līdzdarbojoties šajos procesos, centīšos panākt iespējami lielāku ES fondu līdzekļu piešķīrumu Latvijai. Šobrīd strukturālajiem un kohēzijas fondam novirzāmie līdzekļi ir trešdaļa no visa ES budžeta. Partija “Jaunais laiks” uzskata, ka pienācīga ES budžeta daļa, kas novirzāma šiem mērķiem turpmāk, ir procentuāli vismaz tikpat liela, tomēr iespēju robežās ir jācīnās par šīs proporcijas palielināšanu aptuveni 34% - 36% apmērā no ES kopējā budžeta. Latvijas interesēs ir panākt lielākas budžeta proporcijas piešķiršanu budžeta sadaļā “Kohēzija izaugsmei un nodarbinātībai”. No šīs pozīcijas jaunās ES dalībvalstis, tai skaitā Latvija, saņems vairāk līdzekļu nekā no pārējām budžeta pozīcijām, kurās pieeja ir vienāda visām dalībvalstīm. Turklāt vecās dalībvalstis jau ir attīstījušas savus ES finanšu līdzekļu piesaistes mehānismus, kamēr jaunās valstis vēl tikai sāks apgūt iemaņas šo līdzekļu piesaistē. Vienkārši sakot, “Jaunā laika” uzstādījums ir atvest no Briseles vairāk naudas un novirzīt to tautsaimniecības attīstībai.
3. Partija “Jaunais laiks” uzskata EP vēlēšanas par iekšpolitiskām, nevis ārpolitiskām vēlēšanām. Mūsu partijas mērķis ir uzvara šajās vēlēšanās, lai vēlreiz saņemtu Latvijas iedzīvotāju atbalstu līdzšinējiem principiem – godīgumam valsts pārvaldē, nesaudzīgai cīņai ar korupciju, godīgam darbam Latvijas tautas un valsts attīstībai.
4. Manuprāt, EP deputātam jābūt profesionālim savā jomā, jāpārzina svešvalodas, jāspēj argumentēt un aizstāvēt savu viedokli.

Zaļo un Zemnieku savienība

Baiba Rivža

1. Politiskā plānā – Baltijas valstu okupācijas fakta atzīšana EP.
Saimnieciskā jomā – meklēt domubiedrus starp jaunajām dalībvalstīm jautājumos par lauku attīstību, par tiešajiem maksājumiem, kas jāizlīdzina veco un jauno dalībvalstu starpā. Panākt atbalstu laukos dzīvojošiem cilvēkiem, kas nekļūs par lielsaimniekiem. Radīt arī viņiem iespēju dzīvot un saimniekot, kopt vidi, nodarboties ar tūrismu vai attīstīt nelielus pārstrādes vai pakalpojumu uzņēmumus.

2. Es gribu iestāties par tādu EP lēmumu pieņemšanu, kas atbilst Latvijas prioritātēm valsts labklājībā un ekonomikā. Lai visiem būtu nodrošināts darbs, izglītība, tīra vide, medicīnas un sabiedrisko pakalpojumu pieejamība un aprūpe vecumdienās.

Centīšos aktīvi veidot Jauno lauku attīstības politiku, kurā akcenti liekami uz bioloģisko lauksaimniecību, saimniekošanas dažādošanu mazajās sētās un citas Latvijai svarīgas prioritātes. Jaunās lauku attīstības politikas pamatā jābūt vienotam lauksaimniecības preču tirgum un šā vienotā tirgus aizsardzībai ar tajā ietvertu kvotu sistēmu. Svarīgs nosacījums ir solidaritāte finanšu jautājumos.
Mans mērķis ir panākt lielāku Eiropas Savienības finansējumu studentu apmaiņas programmām – “Socrates”, “Erasmus”, “Leonardo da Vinci” u.c., lai Latvijas studentiem būtu iespējas studēt par ES naudu labākajās Eiropas universitātēs.

3. Mūsu partijas programma balstās uz trim vaļiem – cilvēku, laukiem un vidi.

Esam nolēmuši stingri iestāties par birokrātijas samazināšanu Briselē un atgriezeniskās saiknes panākšanu starp Briselē notiekošo un Latvijas vēlētāju un Saeimu. Izglītībai un zinātnei kā nozīmīgākajam resursam Latvijā ir cieša saikne ar lauku attīstību, ko Zaļo un Zemnieku savienība iekļāvusi sasniedzamo rezultātu skaitā. Viens no efektīviem ceļiem uz šo mērķi ir lauku iedzīvotāju mūžizglītība. Reāls piemērs ir manis vadītais Baltijas jūras valstu pārrobežu sadarbības programmas “Interreg” sieviešu uzņēmējdarbības resursu centru izveidošanas trīs miljonus vērtais projekts.

4. Profesionalitāte, patriotisms, pilsoniskā iniciatīva un atbildība, aktīva domāšana un rīcība, jābūt komunikablam, ar labām svešvalodu zināšanām.

“Latvijas ceļš”

Georgs Andrejevs

1. Izteikšu pateicību saviem vēlētājiem par uzticību, apsveikšu no Latvijas ievēlētos Eiropas Parlamenta deputātus un aicināšu uz sadarbību Latvijas interesēs.

2. Gribētu panākt efektīvas informācijas un sadarbības sistēmas izveidi, kas saistītu manu un manu palīgu darbu EP ar Latvijas vēstniecību Eiropas Savienībā, ar Latvijas Saeimu, valdību un “Latvijas ceļa” biroju. “Latvijas ceļa” birojam būtu jānodrošina mana tālākā saskare ar vēlētājiem Latvijā. Tādējādi tiktu veicināta “Latvijas ceļa” priekšvēlēšanu programmas izpilde.
3. Ar to, ka tā sadarbībā ar citām koalīcijās ietilpstošajām partijām ilgstošā, intensīvā un grūtā darbā uzsāka un faktiski realizēja Latvijas virzību no padomju republikas uz Latvijas Republiku kā Savienības dalībvalsti.

“Latvijas ceļš” nodrošinās Latvijas interešu pārstāvniecību Eiroparlamenta ietekmīgajā liberālo partiju grupā.

4. Jābūt Eiropas un savas valsts patriotam, neambiciozam, kas prot uzklausīt citu dalībvalstu pārstāvjus, bet nepieciešamības gadījumā aizstāvēt savu, savu vēlētāju un valsts viedokli. Lai to panāktu, ir jābūt komunikablam, jāorientējas Eiropas Savienības, ieskaitot EP, struktūrā un darbības principos. Vēlams ilgtermiņa stratēģijas paplašināts redzējums.

Latvijas Pirmā partija

Oskars Kastēns

1. Latvijas Pirmā partija (LPP) Eiroparlamentā pievienosies lielākajai frakcijai – Eiropas Tautas partijas un Kristīgo demokrātu (ETP-ED) grupai. Šajā grupā apvienojušies kristīgie demokrāti un konservatīvie. Tiek prognozēts, ka nākamajā Eiroparlamenta sasaukumā ETP-ED būs pārstāvēta vēl plašāk. Tas nozīmē, ka, strādājot šajā grupā, politiskos mērķus realizēt ir vieglāk nekā mazajās grupās.
Pirmais darbs noteikti būs iepazīšanās ar situāciju savā politiskajā grupā, ar pārējiem tās pārstāvjiem no Latvijas vienoties par kopīgi risināmajiem jautājumiem. Būs arī jāpieņem lēmums, kurā Eiropas Parlamenta komitejā darboties, lai Latvijas iedzīvotājiem būtu maksimāls labums.

2. Savu darbu arī redzu kā starpnieka lomu starp ES un Latviju. Lūk, piemērs. Ja ES izstrādās jaunas iniciatīvas, kuras attieksies uz Latvijas pašvaldību vadītājiem, es darīšu visu iespējamo, lai mūsu pašvaldību vadītāji par to tiktu informēti laikus un varētu laikus sagatavoties šo jauno iniciatīvu ieviešanai.

Spēcīga Latvija nav iedomājama bez spēcīgiem reģioniem. Tādēļ mēs darīsim visu iespējamo, lai posmā no 2007. līdz 2013. gadam jaunajām dalībvalstīm netiktu samazināti pieejamie līdzekļi no Eiropas Savienības (ES) fondiem.
LPP vienmēr svarīgas bijušas bērnu un ģimenes problēmas. Arī darbojoties EP, mēs cīnīsimies par ģimenes un bērnu lietām, par iniciatīvām, kas veicina dzimstību un aizstāv tradicionālās ģimenes vērtības. Ekonomikā es redzu iespēju sadarboties ar austrumu kaimiņiem, iekļaujoties Eiropas iniciatīvā “Jaunie kaimiņi”, kas paredz ciešāku sadarbību ar Krieviju, Ukrainu, Baltkrieviju un Moldovu.

3. Mēs uzskatām, ka Eiropas un ES vēsture nav iedomājama bez kristīgā kultūras mantojuma. LPP aizstāvēs atsauci uz Eiropas reliģisko mantojumu jaunajā Eiropas konstitūcijā, lai atgādinātu par mūsu kopējo identitāti. Konstitucionālajam līgumam jāpalīdz veidot tādu ES, kas būtu balstīta uz brīvību, pastāvošajām vērtībām un atbildību. Eiropas ētika sakņojas tās reliģiskajā mantojumā, un tas jāatzīst arī topošajā konstitucionālajā līgumā. Apzinoties, ka kontinentā dzīvo dažādu reliģisko un pasaules uzskatu piekritēji, un ņemot vērā to, ka ES konstitucionālā līguma tekstā ir skaidra atsauce uz Grieķijas un Romas civilizāciju ietekmi un Eiropas kultūras, reliģijas un humānisma mantojumu, atteikums pieminēt kristietību liecina par ideoloģiskiem aizspriedumiem. LPP, strādājot vienotā kristīgo demokrātu blokā ar citām, nolēmusi asi vērsties pret geju laulībām, atbalstot tradicionālās.
4. Deputātam ir jābūt ar labām svešvalodu zināšanām un komunikablam, lai varētu panākt savu mērķu īstenošanu. Tā kā EP tiek pieņemts ļoti daudz dokumentu, ir svarīgi, lai Latvijas deputāts spētu strādāt ar Latvijai prioritāriem jautājumiem. Tā kā es esmu strādājis EP kā žurnālists, Saeimā – Eiropas lietu komisijā, zinu, kuri jautājumi ir Latvijai svarīgi un kuri nav. Šīs zināšanas un prasmes ir ļoti būtiskas un svarīgas nākamajam Latvijas pārstāvim EP.

Sociāldemokrātu savienība

Pēteris Salkazanovs

1. Pirmais, ko darīšu, ja mani ievēlēs EP, – iestāšos Eiroparlamenta sociālistu frakcijā. Tā ir frakcija, kas apvieno visus Eiropas sociāldemokrātus.
2. Pats svarīgākais uzdevums būtu sociālās drošības jautājumu harmonizācija visās Eiropas Savienības dalībvalstīs.
3. Īpaši esam ar to, ka partija ir kreisi orientēta un sociāldemokrātiska.
4. Svarīgākais, manuprāt, ir globāls skatījums uz procesiem Eiropas Savienībā un pasaulē.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!