• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Cenu kāpums tukšo makus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.06.2004., Nr. 93 https://www.vestnesis.lv/ta/id/89802

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Iedzīvotāji zinīgāki par sociālo apdrošināšanu

Vēl šajā numurā

10.06.2004., Nr. 93

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Cenu kāpums tukšo makus

CENASOUT.PNG (33477 bytes)
Patēriņa cenu pieaugums maijā

Avots: CSP

Vidējais patēriņu cenu līmenis maijā, salīdzinot ar aprīli, palielinājās par 1,3 procentiem, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Precēm cenas pieaugu-šas par 1,2 procentiem, pakalpojumiem – par 1,4 procentiem.
Salīdzinot ar situāciju pirms gada, patēriņa cenas aizvadītajā mēnesī pieaugušas par 6,2 procentiem, tai skaitā precēm par 6,5 procentiem, bet pakalpojumiem – par 5,4 procentiem.
Maijā vislielākā ietekme uz patēriņu cenu indeksu bijusi degvielas, pārtikas preču un medikamentu cenu pieaugumam. Degvielas cenas padārdzinājušās vidēji par gandrīz divpadsmit procentiem, ko ietekmējis gan naftas produktu cenu pieaugums pasau-lē, gan akcīzes nodokļa likmju palielināšana, sevišķi dīzeļdegvielai, kur cenas cēlās par divdesmit procentiem, liecina CSP Patēriņa cenu indeksu un starptautisko salīdzinājumu programmu daļas sniegtā informācija.
Cenu pieaugumu ietekmēja arī pievienotās vērtības nodokļa piecu procentu likmes piemērošana medikamentiem. Vienlaikus sadārdzinājušies arī atsevišķi medicīnas pakalpojumi.
Savukārt pārtikas preču cenu līmenis palielinājās par 0,7 procentiem. Piemēram, sadārdzinājušies labības produkti, maize, saldumi, piens un piena produkti, augļi un bezalkoholiskie dzērieni, kā arī ēdināšanas pakalpojumi.
Stājoties spēkā jaunajam Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumam, maksa par apdrošināšanas polisi pieaugusi divas reizes.
Jaunās pievienotās vērtības nodokļa likmes noteikušas cenu kāpumu grāmatām, kino, veterinārārsta pakalpojumiem, nedaudz lētāka kļuvusi maksa par ūdens piegādi, atkritumu izvešanu un kabeļtelevīzijas abonēšanu.
Salīdzinājumam – Lietuvas patēriņu cenu indekss šā gada maijā ir palielinājies par 1,5 procentiem. Gada inflācija Lietuvā maijā bija 1,1 procents. Savukārt Igaunijas patēriņu cenu indekss aizvadītajā mēnesī, salīdzinot ar aprīli, palielinājies par 2,1 procentu. Kopumā maijā patēriņu cenas Igaunijā bija par 3,7 procentiem augstākas nekā pirms gada.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!