• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Bīstamā stāvokļa dēļ slēdz Rīgas sirdi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.06.2004., Nr. 92 https://www.vestnesis.lv/ta/id/89701

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Irākā gājis bojā Latvijas karavīrs

Vēl šajā numurā

09.06.2004., Nr. 92

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Bīstamā stāvokļa dēļ slēdz Rīgas sirdi

Kultūras ministre Helēna Demakova uzdevusi slēgt Rīgas Domu, jo dievnama ēka kļuvusi pārāk bīstama cilvēkiem. Par kultūvēsturiskā pieminekļa stāvokli savulaik celtā trauksme aktualizēja nepieciešamību veikt nopietnu izpēti, un šobrīd tiek gatavots galaziņojums par baznīcas inženiertehnisko stāvokli.

DOMS.PNG (118946 bytes)
Foto: Boriss Koļesņikovs, A.F.I.

Rīkojumu par baznīcas ēkas slēgšanu uz laiku līdz Valsts būvinspekcijas lēmuma pieņemšanai kultūras ministre izdevusi pēc tikšanās ar arhitektu un Rīgas Doma inženiertehniskā stāvokļa pētījuma koordinatoru Bruno Deslandes, pamatojoties uz ģeoloģisko pētījumu rezultātiem. “Veiktie ģeoloģiskie pētījumi liecina, ka Rīgas Doms ir avārijas stāvoklī un apdraud apmeklētājus. Ir jārīkojas bez kavēšanās. Rūpēs par cilvēku drošību Rīgas Doms patlaban tiek slēgts,” skaidro H.Demakova.
Galaziņojumu par dievnama kopējo inženiertehnisko stāvokli pētījuma veicēji vēl tikai gatavo, informē kultūras ministres preses sekretāre Gunda Ignatāne. Taču kritiskā aina, ko apliecina ģeoloģisko pētījumu rezultāti, likuši ministrei rīkoties nekavējoties, negaidot kopējo slēdzienu un Valsts būvinspekcijas lēmuma pieņemšanu. Lēmums par ēkas slēgšanu pieņemts, pamatojoties uz sniegto informāciju par konstrukciju stāvokli un izvērtējot risku cilvēku dzīvībām. H.Demakova norāda, ka jau ģeoloģiskās izpētes rezultāti liecina – Doma atjaunošanai būs nepieciešams nopietns valsts atbalsts: “Pēc ziņojuma par kopējo inženiertehnisko stāvokli saņemšanas tiks veiktas aplēses par atjaunošanai nepieciešamajiem līdzekļiem. Par šo jautājumu nekavējoties būs jālemj valdībai.”
Inženiertehniskā stāvokļa pētījumā piedalījās arī eksperts no Francijas Benžamens Mutons un eksperts no Itālijas Džordžo Kročo, kurš uzskata, ka no drošības viedokļa ēka jāslēdz un tikai tad jāturpina jautājuma tālāka risināšana.

“LV” informācija

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!