• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Inspekcija nesaskaņo plānojumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.06.2004., Nr. 91 https://www.vestnesis.lv/ta/id/89634

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Krievija atceļ eksporta aizliegumu

Vēl šajā numurā

08.06.2004., Nr. 91

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Inspekcija nesaskaņo plānojumu

Valsts Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija (VKPAI) izvērtējusi Rīgas domes izstrādātā teritoriju plānojuma “Rīgas vēsturiskā centra saglabāšana un attīstība” pirmo redakciju. VKPAI kopumā atzinīgi vērtē to, ka Rīgas dome ņēmusi vērā inspekcijas kopš 1998. gada izteikto prasību izstrādāt Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības plānu un ieguldīto darbu, taču plānojumu šādā redakcijā nesaskaņo.

Pilsētas vadība šajā plānojumā izvirzījusi stingrākas prasības Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanā un aizsardzībā un radījusi lielākus ierobežojumus investoriem nekā Ministru kabineta apstiprinātie “Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un aizsardzības noteikumi”. VKPAI neiebilst pret šīm prasībām, taču no teritorijas plānojuma materiāliem nav gūstama pārliecība, ka tām ir ekonomisks pamats.

Plānojumā piedāvāts palielināt kultūras pieminekļu skaitu ar 459 jaunatklātiem kultūras pieminekļiem, bet priekšlikums nav pamatots ar šo ēku izpēti.
Plānojumā ir priekšlikums sarakstā “Ēkas, kas ieteicamas nojaukšanai” ietvert 997 objektus, savukārt sarakstā “Ēkas, kuras pieļaujams rekonstruēt, renovēt un pārveidot” – 1908 objektus, tātad kopā gandrīz 3000. Autori bez pamatojuma pie pārveidojamām pieskaitījuši daudzas kvalitatīvas pēckara Rīgas centram raksturīgas ēkas.
Diskutabli ir daži priekšlikumi, piemēram, apbūvēt Līvu laukumu. Priekšlikumi par transporta infrastruktūras attīstību ir nepil-nīgi, transporta plūsmas risinājumi – fragmentāri un abstrakti.
Plānojumā nav doti pamatrisinājumi attiecībā uz nozīmīgām teritorijām, kas jau apdraudētas vai vistuvākajā laikā par tādām var kļūt nepārdomātas ekonomiskās attīstības dēļ. Piemēram, Centrāltirgus teritorija, Autoostas apkārtne, Andrejsala, Rīgas pasažieru osta, Rātslaukuma tuvākā apkārtne un Daugavas krastmala.
Plānojumam trūkst sasaistes ar aktuāliem plānošanas dokumentiem. Turklāt tas neatspoguļo Rīgas vēsturiskā centra pašreizējo situāciju. Nav parādītas tās būvniecības ieceres, par kurām Rīgas domes atbildīgajās institūcijās jau pieņemts lēmums par īstenošanu, piemēram, būvniecība Citadelē. Tāpat nav izstrādāts transporta plūsmas risinājums un rezervētas teritorijas tā infrastruktūras attīstībai. Projektā piedāvātie Rīgas vēsturiskā centra apbūves noteikumi ir nekonkrēti.

Secinājumi

VKPAI nesaskaņo Rīgas domes izstrādātā teritorijas plānojuma “Rīgas vēsturiskā centra saglabāšana un attīstība” pirmo redakciju.

Tas vērtējams kā nepabeigts darbs, kas negarantē visu nozīmīgāko kultūrvēsturisko vērtību saglabāšanu Rīgas vēsturiskajā centrā un tā aizsardzības zonas teritorijā. Projekta pieņemšana pašreizējā redakcijā varētu būt par pamatu investoru piedāvājumu dažādai izpratnei, kas savukārt radītu jaunas konfliktsituācijas.

 

Pēc VKPAI informācijas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!