• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mudina nevalstiskās organizācijas apgūt Eiropas naudu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.06.2004., Nr. 89 https://www.vestnesis.lv/ta/id/89463

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pastmarkas nes Latvijas vārdu pasaulē

Vēl šajā numurā

03.06.2004., Nr. 89

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Mudina nevalstiskās organizācijas apgūt Eiropas naudu

Pēc kompānijas “Lursoft” datiem, 2004. gada 1. janvārī Latvijā bija 7704 sabiedriskās organizācijas. Kopš deviņdesmito gadu sākuma iezīmējas skaidra tendence pieaugt to skaitam, kas liecina par pilsoniskas sabiedrības veidošanos. Tajā pašā laikā noteikti varētu vēlēties plašāku cilvēku iesaisti savu problēmu risināšanā. Pagājušā gada nogalē veiktā aptauja liecina, ka 53% no aptaujātajiem ir atbildējuši, ka nav iesaistījušies nevienā sabiedriskā organizācijā. Visvairāk biedru ir reliģiskajās un baznīcu organizācijās (11,9%) un arodbiedrībās (11,5%). Eiropas Savienībā nevalstiskajām organizācijām (NVO) ir ļoti liela ietekme tieši lēmumu pieņemšanā, bieži valsts un pašvaldības tām deleģē savas funkcijas. Palēnām tas sākt notikt arī mūsu valstī. Lielas Eiropas struktūrfondu daļas apguvē var piedalīties arī nevalstiskās organizācijas, turklāt līdzfinansējums ir paredzēts valsts budžetā.
Vakar, 2. jūnijā, Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariāta Sabiedrības integrācijas departamenta direktors Reinis Āboltiņš informēja NVO iespējas apgūt Eiropas Sociālo fondu (ESF). Tā ietvaros Sabiedrības integrācijas fonds apsaimnieko grantu programmu “Pilsoniskas sabiedrības attīstīšana un stiprināšana”, kas īpaši uzsver NVO līdzdalību. No pagājušajā gadā NVO apgūtajiem PHARE projektiem 63% bija tieši sociālajā jomā par kopējo summu 1,5 miljoniem eiro. ESF starptautiskajos makroprojektos maksimālā projekta summa ir noteikta 100 000 eiro, minimālā – 50 000 eiro. Savukārt mikroprojektiem attiecīgi 49 999 eiro un 10 000 eiro.
R. Āboltiņš uzsvēra, ka projektos NVO nevajadzētu iekļaut individuālās stipendijas, mācības, pētījumus un konferences, kas nav vērsti uz projektā noteikto mērķgrupu. Tāpat ir jāizvairās no ideoloģiska un politiska rakstura projektiem, kuriem Eiropa naudu nedod. ESF projektos nevajadzētu iekļaut infrastruktūras izveidi, mēbeļu un aparatūras iegādi.
ESF ietvaros NVO varēs piedalīties šādās programmās: Nodarbinātības veicināšana (76 miljoni eiro), Izglītības un tālāk-izglītības attīstība (67 miljoni eiro) un Sociālās atstumtības mazināšana (31 miljons eiro). Kopienas iniciatīvas “Equal” ietvaros NVO ir aicinātas nākt klajā ar jaunām iniciatīvām un pieejām tādās programmās kā Darba tirgus pieejamība (5,7 miljoni eiro), Vienādas iespējas sievietēm un vīriešiem (3,6 miljoni eiro) un Atbalsts patvēruma meklētājiem (0,5 miljoniem eiro). Sīkāku informāciju iespējams gūt mājaslapās – www.esf.lv un wwwesfondi.lv.

Rūta Kesnere, “LV”

ruta.kesnere@vestnesis.lv

Fakti

Kopš 1.maija ārzemnieki ārkārtas gadījumos humānu apsvērumu dēļ un valsts interesēs pēc saskaņošanas ar Ārlietu ministrijas Konsulāro departamentu vīzas var saņemt šādās robežšķērsošanas vietās: Grebņevas, Rīgas Tirdzniecības ostas, Terehovas, Ainažu, Grenctāles, Liepājas, Rucavas, Silenes, Ventspils ostas, Medumu, Meitenes, Pāternieku, Valkas, Vientuļu un starptautiskās lidostas “Rīga” robežkontroles punktos, kā arī Daugavpils, Indras, Kārsavas un Zilupes dzelzceļa robežkontroles punktos.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!