• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zina, kur jābalso, bet nezina, kad. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.06.2004., Nr. 89 https://www.vestnesis.lv/ta/id/89452

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Cilvēks ir tik sarežģīta būtne. Viss tur kopā sajaukts."

Vēl šajā numurā

03.06.2004., Nr. 89

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zina, kur jābalso, bet nezina, kad

GRAFIKS.JPG (14017 bytes)Vakar, 1. jūnijā, Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) ziņoja, ka 90% vēlētāju zina, kurā vēlēšanu iecirknī viņi ir reģistrēti Eiropas Parlamenta vēlēšanām. To apliecina CVK sadarbībā ar sabiedriskās domas un pētījuma centru SKDS maijā veiktā aptauja. Tikai 8% aptaujāto maijā nav zinājuši, kurā iecirknī viņiem jābalso. Savukārt 2% respondentu uz šo jautājumu nevēlējās atbildēt.
Visbiežāk to, kur atrodas viņu vēlēšanu iecirknis, nezina vēlētāji, kuri balsošanā nedomā piedalīties. Savukārt 96% pilsoņu, kuri plāno apmeklēt vēlēšanas, zina, kurā iecirknī viņiem jābalso.
Tomēr paradoksāli ir tas, ka pilsoņi zina, kurā iecirknī jābalso, bet, pēc “Eurobarometer” datiem, 43% balsstiesīgo nezina, kurā dienā būs Eiroparlamenta vēlēšanas. Maijā veiktā aptauja liecina, ka uz jautājumu “Vai jūs zināt, kurā dienā Latvijā notiks Eiroparlamenta vēlēšanas? 41% respondentu atbildējuši noliedzoši. Savukārt 2% aptaujāto atbildējuši, ka zina, kad gaidāmas vēlēšanas, bet nosau-kuši nepareizu datumu. Tomēr vairākums – 57% – uz jautājumu atbildējuši apstiprinoši un nosaukuši pareizu datumu.
Kaimiņvalstī Lietuvā situācija ir līdzīga, bet Igaunijā – traģiskāka. 67% aptaujāto Igaunijas pilsoņu nezina, kurā dienā tiks vēlēts Eiropas Parlaments. Savukārt 17% atbildējuši, ka zina, bet nosaukuši nepareizu datumu. Tikai 16% balsstiesīgo Igaunijā zina, kurā datumā tiem jādodas uz vēlēšanām. Paradoksāli, bet aptaujā izrādījies, ka pilsoņi citās Savienības dalībvalstīs bijuši labāk informēti par datumu, kurā Igaunijā gaidāmas Eiroparlamenta vēlēšanas.
Latvijā veiktās sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka Eiroparlamenta vēlēšanās varētu piedalīties aptuveni 70% balsstiesīgo. Vidēji Eiropas Savienības valstīs pie vēlēšanu urnām došoties nedaudz mazāk – 45% pilsoņu. Šajā ziņā atkal izceļas Igaunijas pilsoņi, jo balsot dosies tikai 26% vēlētāju.
Ikviens interesents, kurš nezina, kurā vēlēšanu iecirknī ir reģistrēts, vai arī vēlas noskaidrot citus jautājumus saistībā ar Eiropas Parlamenta vēlēšanām, var zvanīt uz CVK informācijas tālruni 7049999. Operatori ir sazvanāmi visu diennakti, kā arī brīvdienās un svētku dienās. CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars sola, ka informācijas tālrunis darbošoties arī vēlēšanu dienā.

Ilze Sedliņa, “LV”

ilze.sedlina@vestnesis.lv

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!