• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Cukuru eksporta kompensācijas būs vasarā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.05.2004., Nr. 84 https://www.vestnesis.lv/ta/id/89163

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvija nodod zināšanas irākiešiem

Vēl šajā numurā

27.05.2004., Nr. 84

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Cukuru eksporta kompensācijas būs vasarā

Kopš 1.maija uzņēmēji var saņemt eksporta kompensācijas par pārstrādāto lauksaimniecības produktu ražošanā izmantotajiem piena produktiem (piena pulveri, sviestu), graudu produktiem (kukurūzu un rīsu) un olu produktiem. Izņēmums ir cukurs, par to eksporta kompensācijas varēs saņemt no 1.jūlija, informē Zemkopības ministrijas (ZM) Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa, vienlaikus komentējot uzņēmumu “Laima” un “Staburadze” sniegto informāciju par to, ka pagaidām saņemt subsīdijas par cukuru uzņēmumiem nav iespējams.
Proti, 25.maijā a/s “Laima” un a/s “Staburadze” valdes priekšsēdētājs Juris Jonaitis plašsaziņas līdzekļus informēja, ka šo uzņēmumu konkurētspēja vienā no prioritārajiem eksporta tirgiem – Krievijā – ir apdraudēta: “Pēc Latvijas iestājas ES eksporta produkcijas ražošanai vairs nevar izmantot importa cukuru, kura cena būtu konkurētspējīga trešo valstu tirgos. Taču ES normatīvi paredz subsīdijas ražotājiem par izejvielām, kas izmantotas eksportētajā gatavajā produktā. Šādas subsīdijas vismaz daļēji kompensētu galvenās ražošanas izejvielas – cukura – sadārdzinājumu. Taču pagaidām uzņēmumiem nav iespēju tās saņemt.”
ZM atgādina, ka uzņēmēju informēšana par ES eksporta kompensāciju piemērošanas sistēmu tika izvērsta laikus. Turklāt ministrija visiem interesentiem bija sagatavojusi plašu informāciju gan par ES noteikumiem, gan jaunajiem vietējiem normatīvajiem aktiem, kas stājās spēkā 1.maijā. “Informācija par eksporta subsīdiju piemērošanu bija pietiekama, bija vajadzīga vien pašu uzņēmēju vēlme to iegūt,” norāda ZM valsts sekretāre Laimdota Straujuma.
ZM pārstāvji skaidro, ka attiecībā uz cukuru Eiropas Komisija (EK) janvāra vidū apstiprināja Regulu Nr 60/2004, ar ko noteikts pārejas posms pasākumos cukura nozarē sakarā ar Latvijas un deviņu citu jauno dalībvalstu pievienošanos ES. Tas nozīmē, ka cukura eksportam uz trešajām valstīm eksporta kompensācijas no šā gada 1.maija līdz 30.jūnijam netiek piemērotas.
ZM uzsver, ka no šā gada 1.jūlija Latvijas eksportētāji varēs pretendēt uz eksporta kompensācijām cukuram. Informācija par eksporta kompensāciju likmēm iegūstama no EK regulām. Likmes ir mainīgas, un tās tiek regulāri pārskatītas EK Cukura vadības komitejā, ņemot vērā pasaules tirgus situāciju un cenu svārstības. “Ja uzņēmējiem ir neskaidrības, viņi var informāciju saņemt gan pie Lauku attīstības dienesta, gan ZM speciālistiem,” uzskata L.Straujuma.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!