• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tiekoties ar ekonomikas ministru, lai izvērtētu Ekonomikas ministrijas rīcības plānu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.05.2004., Nr. 74 https://www.vestnesis.lv/ta/id/88458

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tiekoties ar izglītības un zinātnes ministru, lai izvērtētu Izglītības un zinātnes ministrijas rīcības plānu

Vēl šajā numurā

12.05.2004., Nr. 74

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tiekoties ar ekonomikas ministru, lai izvērtētu Ekonomikas ministrijas rīcības plānu

10.maijā, Ministru prezidents Indulis Emsis apmeklēja Ekonomikas ministriju (EM), kur tikās ar ministru Juri Lujānu un ministrijas pārstāvjiem, lai iepazītos ar institūcijas rīcības plāna projektu.
Ministrs tikšanās dalībniekus iepazīstināja ar EM galvenajiem uzdevumiem, struktūru un atbildības jomām. Viņš uzsvēra, ka EM ir viena no retajām valsts pārvaldes institūcijām, kam izdevies saņemt ISO 9001:2000 sertifikātu: „Tas liecina, ka ministrijā lietas un procesi ir sakārtoti.”
J.Lujāns pastāstīja, ka EM rīcības plāna projektā noteiktas vairākas prioritātes.
1. Nodrošināt koordinētu un vienotu tautsaimniecības attīstību un pilnvērtīgu dalību Eiropas Savienībā (ES). Ministrs pastāstīja, ka šīs sadaļas galvenā aktualitāte ir Tautsaimniecības vienotās stratēģijas (TVS) izstrāde un realizēšana. I.Emsis piekrita, ka TSV ieviešana paātrinās ne tikai Latvijas ekonomisko attīstību, bet tā būs balstīta uz ilgtspējīgas un sabalansētas attīstības pamatprincipiem. Tikšanās dalībnieki bija vienisprātis, ka TVS svarīgi saistīt ar valsts budžetu. „TVS ir kā Latvijas Lisabonas stratēģija,” secināja J.Lujāns.
I.Emsis interesējās par koncesiju jeb publiskās un privātās partnerības (PPP) sistēmas iedzīvināšanu. Ministrs pastāstīja, ka tiek izstrādāts pirmais pilotprojekts: „PPP ir labs veids, kā, nenoslogojot valsts budžetu, attīstīt uzņēmējdarbību sabiedriskajā sektorā.”
Lai uzlabotu Latvijas ekonomisko interešu aizstāvību ES, drīzumā Briselē būs pieci EM atašeji pašreizējā viena vietā. Tāpat tiks palielināts ekonomikas atašeju skaits citās valstīs, un esošo pārstāvju līdzšinējo darbu ministrs vērtēja atzinīgi.
2. Uzlabot Latvijas uzņēmējdarbības vidi, veicināt mazo un vidējo uzņēmumu konkurētspēju un attīstību, inovāciju attīstību, kā arī nodrošināt godīgu konkurenci un patērētāju tiesību aizsardzību. Ministrs pastāstīja, ka galvenie pasākumi saistīti ar Mazo un vidējo uzņēmumu attīstības programmas realizēšanu, nodokļu politikas pilnveidošanu, kā arī Patērētāju tiesību aizsardzības politikas pamatnostādņu realizāciju. Viņš piebilda, ka vienlaikus svarīgi realizēt tirgus uzraudzības stratēģiju, nodrošinot līdzvērtīgus noteikumus un brīvu konkurenci, pilnveidot Latvijas Garantiju aģentūras darbību, veikt uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākumus.
I.Emsis interesējās par Nacionālās inovāciju programmas rīcības plānu 2005.gadam un atbalstu inovāciju infrastruktūrai, tai skaitā zinātniski tehnoloģiskajiem parkiem. J.Lujāns uzsvēra, ka zinātniski tehnoloģiskie parki ir pozitīva lieta, kas sekmē Latvijas ekonomikas un tautsaimniecības attīstību, ko pierāda esošo parku veiksmīgā darbība.
J.Lujāns Ministru prezidentam pastāstīja par iespējamo fiksēto ienākuma nodokļa likmes ieviešanu mikrouzņēmumiem – tam nevajadzētu ietekmēt valsts budžetu, jo šo uzņēmumu nodokļu kopsumma ir niecīga, savukārt uzņēmējiem tas samazinātu uzskaites izdevumus.
3. Nodrošināt rūpniecības, būvniecības, tūrisma, enerģētikas nozaru konkurētspējas palielināšanu un augstākas pievienotās vērtības produktu ražošanu. J.Lujāns runāja par nepieciešamību attīstīt rūpniecību, sakārtot ar būvniecības un tūrisma attīstību saistītās lietas, kā arī pilnveidot būvniecību reglamentējošo normatīvo vidi, to vienkāršojot.
4. Veicināt eksporta apjoma palielināšanos un investīciju piesaisti. EM apņēmusies līdz šā gada jūlijam izstrādāt Eksporta veicināšanas programmu. Kā vienu no aktualitātēm ministrs minēja ekonomiskās sadarbības līgumu noslēgšanu ar Ķīnu, Ukrainu, Baltkrieviju, Uzbekistānu un Kazahstānu. Tas ļaus plašāk un pilnvērtīgāk apgūt šos perspektīvos tirgus. Ministru prezidents atzinīgi novērtēja EM centienus eksporta veicināšanas attīstībā.
5. Nodrošināt efektīvu ES struktūrfondu līdzekļu apguvi. Kā svarīgāko J.Lujāns minēja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) akreditācijas uzsākšanu, lai nākotnē LIAA apsaimniekotu grantu shēmas. Ministrs piebilda, ka sākta plaša informācijas kampaņa uzņēmējiem par ES struktūrfondu apguves iespējām.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!