• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Universitāte vērienīgi atzīmēs 85 gadu jubileju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.05.2004., Nr. 74 https://www.vestnesis.lv/ta/id/88402

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Jamajai jamajā, jamajiem jamajos, šajamies! Jāsavalda "noteiktās" galotnes

Vēl šajā numurā

12.05.2004., Nr. 74

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Universitāte vērienīgi atzīmēs 85 gadu jubileju

EKSAMENS.PNG (146053 bytes)
Iestājeksāmeni Latvijas Universitātē
Foto: Gatis Dieziņš, A.F.I.

Šogad Latvijas Universitātes saime ar zinātniskiem, kultūras un izklaides pasākumiem atzīmēs lielākās Baltijas augstskolas astoņdesmit piecu gadu sekmīgu pastāvēšanu.

Rudenī no 28.septembra līdz 10.oktobrim gaidāma jubilejas kulminācija. Tiks atklāta moderna ekspozīcija par Universitātes pēdējo gadu sasniegumiem un notiks vēstures konference. Izstādi un konferenci varēs apmeklēt ikviens. Konferencē notiks Jubilejas grāmatas atvēršanas svētki. Nākamajā dienā svinīgi tiks pasniegtas Universitātes mecenātu stipendijas. Studentiem paredzēti izklaidējoši pasākumi Rīgas ielās ar grandiozu koncertu. Savukārt Universitātes seniori pulcēsies Lielajā aulā uz populāru mūziķu koncertu. Neatņemama pasākuma sastāvdaļa būs pasaules partneru universitāšu viesu pieņemšana pie rektora. Svinību izskaņā notiks dievkalpojums Doma baznīcā, Senāta sēde un koncerts Nacionālajā operā. Pēc tā – grandiozs pusnakts salūts par godu Alma Mater.
Doma par latviešu nacionālo augstskolu radās jau 19. gs. otrajā pusē, latviešu Pirmās tautiskās atmodas laikā, taču šī ideja īstenojās tikai 20. gs. sākumā – Otrās nacionālās atmodas laikā. Viens no galvenajiem noteikumiem, lai varētu rasties, nostiprināties un pastāvēt neatkarīga valsts, toreiz bija prasība, ka jābūt pietiekamam skaitam akadēmiski izglītotu pilsoņu.
Drīz pēc Latvijas neatkarības proklamēšanas, jau 1919. gada 28.septembrī, kad vēl turpinājās Brīvības cīņas, svinīgi tika atklāta Latvijas Augstskola, kas dažus gadus vēlāk ieguva Latvijas Universitātes vārdu. Ar laiku izaugot jaunajai mācībspēku un zinātnieku paaudzei, Latvija iekļāvās starptautiskajā zinātnes apritē, izvirzot cilvēciskās vērtības pāri nacionālajām.
Kaut arī Otrā pasaules kara laikā Universitāte zaudēja vairāk nekā pusi mācībspēku un studentu, LU mūžs ar to nebeidzās. Latvijas Universitāte nekad nav tikusi likvidēta vai oficiāli slēgta, tomēr tai sešas reizes mainīts nosaukums.
Šodien Latvijas Universitāte ir valsts vēsturiski nozīmīgākais izglītības, zinātnes un kultūras centrs, kurā apvienots un tiek attīstīts Latvijas Republikas galvenais mācību un pētniecības potenciāls. LU nodrošina augstas kvalitātes studijas un mūsdienu līmenim atbilstošu zinātnisko pētniecību, balstoties uz augstākās izglītības un zinātnes vienotību. Pašlaik Universitātē ir vairāk nekā 28000 studējošo, darbs tiek organizēts 13 fakultātēs, kurās nodarbināti vairāk nekā 1000 pasniedzēju un 130 profesoru, kuri nodrošina 57 pamatstudiju programmu, 69 augstākā līmeņa studiju programmu un 22 doktora studiju programmu kvalitatīvu apgūšanu.

Latvijas Universitātes Preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!