• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rūpēs par epilepsijas slimniekiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.05.2004., Nr. 71 https://www.vestnesis.lv/ta/id/88221

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sliktu preci nevajag paturēt

Vēl šajā numurā

06.05.2004., Nr. 71

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Rūpēs par epilepsijas slimniekiem

6.maijā Diagnostikas centrā Rīgā, Grebenščikova ielā 1, darbu sāks pirmais konsultatīvais bezmaksas epilepsijas kabinets Latvijā. Tas izveidots ar Latvijas Epilepsijas slimnieku asociācijas (LESA), Latvijas Neirologu asociācijas un Diagnostikas centra atbalstu.

Kabinetā katru nedēļu noteiktā laikā pieņems sertificēts speciālists epilepsijas ārstēšanā, pie kura, iepriekš pierakstoties Diagnostikas centra reģistratūrā, var doties ikviens epilepsijas slimnieks no visas Latvijas, informē LESA pārstāve Iveta Smilga, uzsverot, ka tā ir iespēja bez speciāla ģimenes ārsta norīkojuma un samaksas saņemt kvalificētu, neatkarīgu konsultāciju par slimības norisi un ārstēšanu, kā arī tālākās rekomendācijas. Latvijā ar epilepsiju slimo 0,3 procenti, citviet pasaulē 0,4 – 0,8 procenti iedzīvotāju. Tā ir viena no senāk atklātajām slimībām, diemžēl joprojām epilepsijas slimniekiem nākas saskarties ar sabiedrības neizpratni un aizspriedumiem, kas būtiski ietekmē viņu pašu un viņu tuvinieku dzīvi.
Sākotnēji konsultācijas tiks sniegtas tikai pieaugušajiem, taču ar laiku, izvērtējot pacientu aktivitāti, plānots piesaistīt arī bērnu neirologus – epileptologus – un paplašināt pieņemšanas laikus.
Viens no impulsiem šāda kabineta dibināšanā – ļoti plaši apmeklētās bezmaksas konsultācijas reģionos, kas regulāri pēc LESA iniciatīvas notikušas pēdējo gadu laikā, skaidro I.Smilga. Pēc viņas sniegtajām ziņām, šīs konsultācijas pierādījušas, ka epilepsijas slimnieki diemžēl, kautrējoties no savas slimības, vilcinās apmeklēt savu ģimenes ārstu un prasīt palīdzību. Šādos gadījumos bieži vien vieglāk ir savas problēmas uzticēt svešam speciālistam. Epilepsijas kabinets būs laba iespēja bez jebkādas starpniecības runāt par savu slimību, tās ārstēšanas iespējām un saņemt konsultācijas savas dzīves kvalitātes uzlabošanai.

Ilze Apine, “LV”

ilze.apine@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!