• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2004. gada 29. aprīļa noteikumi Nr. 469 "Noteikumi par pārejas posma pasākumu piemērošanas kārtību cukura un cukuru saturošu produktu tirdzniecībā sakarā ar pievienošanos Eiropas Savienībai". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.05.2004., Nr. 69 https://www.vestnesis.lv/ta/id/88047-noteikumi-par-parejas-posma-pasakumu-piemerosanas-kartibu-cukura-un-cukuru-saturosu-produktu-tirdznieciba-sakara-ar-pievienosan...

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.470

Kārtība, kādā izsniedzamas speciālas atļaujas (licences) augu aizsardzības līdzekļu izplatīšanai

Vēl šajā numurā

01.05.2004., Nr. 69

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 469

Pieņemts: 29.04.2004.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Ministru kabineta noteikumi Nr.469

Rīgā 2004.gada 29.aprīlī (prot. Nr.26 24.§)

Noteikumi par pārejas posma pasākumu piemērošanas kārtību cukura un cukuru saturošu produktu tirdzniecībā
sakarā ar pievienošanos Eiropas Savienībai

Izdoti saskaņā ar Cukura nozares likuma 20.pantu

 

I. Vispārīgais jautājums

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā tiek uzskaitīti Eiropas Komisijas 2004.gada 14.janvāra Regulas (EK) Nr.60/2004, ar ko nosaka pārejas posma pasākumus cukura nozarē sakarā ar Čehijas, Igaunijas, Kipras, Latvijas, Lietuvas, Ungārijas, Maltas, Polijas, Slovēnijas un Slovākijas pievienošanos (turpmāk – Komisijas regula Nr.60/2004), 4.pantā noteikto cukura un cukuru saturošo produktu (turpmāk – produkti) ražošanas vai tirdzniecības rezultātā radušies krājumi, normālo un lieko produktu krājumu noteikšanas kārtību.

II. Produkta normālo un lieko krājumu noteikšana

2. Persona, kuras īpašumā 2004.gada 1.maijā ir brīvā apgrozībā esošs produktu krājums, kas pārsniedz pēdējo triju gadu vidējo cukura vai pārstrādes produktos ietvertā cukura ekvivalentu triju mēnešu resursu nepieciešamības nodrošinājumu, līdz 2004.gada 31.maijam iesniedz Valsts ieņēmumu dienestā deklarāciju (1.pielikums) produkta normālo un lieko krājumu noteikšanai.
3. Par produktu normālo krājumu uzskatāms 2002.gada 1.maijā un 2004.gada 30.aprīlī fiksētais vidējais produktu krājuma apjoms vai 2003.gada 1.maijā fiksētais produktu krājuma apjoms (ja saimnieciskā darbība uzsākta pēc 2002.gada 1.maija), kam pieskaitīts tas produktu krājuma apjoms, kas radies objektīvu krājumu veidošanās apstākļu rezultātā.
4. Deklarējamo produktu liekais krājums ir 2004.gada 30.aprīlī personas īpašumā esošais produktu krājuma apjoms, kas pārsniedz šo noteikumu 3.punktā noteikto krājuma apjomu un nav radies objektīvu krājumu veidošanās apstākļu rezultātā.
5. Persona aizpilda deklarāciju par katru tās īpašumā esošu Komisijas regulas Nr.60/2004 4.pantā minētu produktu atbilstoši Eiropas Savienības Kombinētās nomenklatūras astoņu zīmju klasifikācijai (2.pielikums). Produktiem, kuri atbilst vienam Kombinētās nomenklatūras kodam un kuru cukura vai cukura ekvivalenta saturs ir atšķirīgs, pie deklarācijas pievienojams produktu uzskaitījums un to apraksts brīvā formā, kas iekļauti attiecīgajā deklarācijā, norādot katra produkta īpatsvaru krājuma apjomā un cukura vai cukura ekvivalenta saturu.

III. Objektīvie krājumu veidošanās apstākļi

6. Produkta un pārstrādes izejvielu krājuma apjoms, kas 2004.gada 30.aprīlī pārsniedz 2002.gada 1.maijā un 2003.gada 1.maijā fiksēto vidējo produkta krājuma apjomu vai 2003.gada 1.maijā fiksēto produktu krājuma apjomu (ja saimnieciskā darbība uzsākta pēc 2002.gada 1.maija), ir objektīvo krājumu veidošanās apstākļu radīts krājums, ja tas veidojies ražošanas tehnisko jaudu palielināšanas rezultātā, sakarā ar jaunas ražotnes izveidi vai iegādi, esošās ražotnes paplašināšanu un ražošanas jaudu izmantošanas palielināšanu, tai skaitā jaunu produktu ražošanas uzsākšanu, kas ietver produktu receptūras izmaiņu un, ja 2004.gada 30.aprīlī:

6.1. izejvielas struktūra atbilst gatavā produkta ražošanas struktūrai, ņemot vērā iepriekšējo salīdzināmo periodu saimnieciskās darbības (kas raksturīgas personai) tendences noteikta izejvielu apmēra nodrošināšanai, lai sasniegtu plānoto ražošanas apjomu;
6.2. produkta ražošanas struktūra atbilst produkta apgrozījuma vai pārdošanas struktūrai, ņemot vērā iepriekšējo salīdzināmo periodu saimnieciskās darbības (kas raksturīgas personai) tendences plānoto pārdošanas apjomu nodrošināšanai.

7. Ja personai produkta krājumi radušies šo noteikumu 6.punktā minēto objektīvo krājumu veidošanās apstākļu rezultātā, tad tā deklarācijā norāda atsauci:

7.1. uz šo noteikumu 7.1.apakšpunktu, ja pārsniegts izejvielu krājumu apjoms, un deklarācijai papildus pievieno personas apstiprinātu rakstisku izziņu, kur uzskaitīti dokumenti vai pierādījuma informācija par noteiktiem salīdzināmiem periodiem attiecībā uz:
7.1.1. produkta izejvielu krājuma apjomiem un to iegādes periodiskumu;
7.1.2. produkta ražošanas jaudām un to noslogotību;
7.1.3. produkta ražošanas apjomiem un to ražošanā izmantoto izejvielu apjomiem;
7.1.4. attaisnojamo izejvielas krājumu apjomu, kas noteikts, pamatojoties uz 7.1.1., 7.1.2., 7.1.3.apakšpunktā sniegto informāciju, ražošanas jaudu noslogošanai;
7.2. uz šo noteikumu 7.2.apakšpunktu, ja pārsniegts pārdošanai paredzētā produktu krājuma apjoms, un deklarācijai papildus pievieno personas apstiprinātu rakstisku izziņu, kur uzskaitīti dokumenti vai pierādījuma informācija par noteiktiem salīdzināmiem periodiem attiecībā uz:
7.2.1. produktu krājuma apjomiem un to veidošanas periodiskumu;
7.2.2. produktu pārdošanas apjomiem;
7.2.3. attaisnojamo produktu krājuma apjomu, kas noteikts, pamatojoties uz šo noteikumu 7.2.1. un 7.2.2.apakšpunktā sniegto informāciju pārdošanas apjoma nodrošināšanai.

8. Realizācijas cenu palielinājuma izraisītā tirgus pieprasījuma samazināšanās dēļ produkta ražotājiem veidojies krājumu apjoms, kas 2004.gada 30.aprīlī pārsniedz 2002.gada 1.maijā un 2003.gada 1.maijā fiksēto vidējo produktu krājuma apjomu vai 2003.gada 1.maijā fiksēto produktu krājuma apjomu (ja saimnieciskā darbība uzsākta pēc 2002.gada 1.maija), ir objektīvo krājumu veidošanās apstākļu rezultātā radies krājums, ja:

8.1. produkta ražošanā izmantoto izejvielu iepirkums nav palielinājies attiecībā pret perioda iepirkumu pirms realizācijas cenu palielinājuma, izņemot izejvielu iepirkuma apjomus, par ko noslēgti iepirkuma līgumi;
8.2. realizācijas cenas palielinājums absolūtajos skaitļos pārsniedz iepriekšējo salīdzināmo periodu realizācijas cenu pieaugumu, kad pārdošanas apjomi nesamazinājās tā ietekmē.

9. Ja personai produktu krājumi radušies šo noteikumu 8.punktā minēto objektīvo krājumu veidošanās apstākļu rezultātā, tad tā deklarācijā norāda atsauci uz to, un deklarācijai papildus pievieno personas apstiprinātu rakstisku izziņu, kurā uzskaitīti dokumenti vai pierādījuma informācija noteiktos periodos par:

9.1. produkta realizācijas cenām un attiecīgiem pārdošanas apjomiem;
9.2. produkta krājumiem un to vērtību;
9.3. produkta realizācijas cenu pieaugumu absolūtajos skaitļos un cenu palielinājumu ietekmējošiem faktoriem;
9.4. produkta ražošanā izmantoto izejvielu iepirkuma apjomiem, atsevišķi norādot apjomus atbilstoši noslēgtajiem iepirkumu līgumiem;
9.5. attaisnojamo krājuma apjomu, kas noteikts, pamatojoties uz 9.1., 9.2., 9.3. un 9.4.apakšpunktā sniegto informāciju.

10. Tirdzniecības apgrozījuma palielināšanās rezultātā produktu krājuma apjoms, kas 2004.gada 30.aprīlī pārsniedz 2002.gada 1.maijā un 2003.gada 1.maijā fiksēto vidējo produktu krājuma apjomu vai 2003.gada 1.maijā fiksēto produktu krājuma apjomu (ja saimnieciskā darbība uzsākta pēc 2002.gada 1.maija) un kas veidojies tirdzniecības vietu skaita, tirdzniecības platību vai produkta pieprasījuma palielināšanās rezultātā, nosakāms kā objektīvo krājumu veidošanās apstākļu rezultātā radies krājums, ja produkta iepirkuma un krājuma struktūra atbilst pārdošanas struktūrai, ņemot vērā iepriekšējo salīdzināmo periodu saimnieciskās darbības (kas raksturīgas personai) tendences plānoto pārdošanas apjomu nodrošināšanai.

11. Ja personai produktu krājumi radušies šo noteikumu 10.punktā minēto objektīvo krājumu veidošanās apstākļu rezultātā, tad tā deklarācijā norāda atsauci:

11.1. uz šo noteikumu 11.1.apakšpunktu, ja krājums ir veidojies tirdzniecības vietu skaita palielināšanās vai tirdzniecības platību paplašināšanās rezultātā, deklarācijai papildus pievieno personas apstiprinātu rakstisku izziņu, kur uzskaitīti dokumenti vai pierādījuma

informācija par noteiktiem salīdzināmiem periodiem par:
11.1.1. tirdzniecības vietu paplašināšanu vai vietu skaita palielināšanu raksturojošajiem rādītājiem;
11.1.2. produkta iepirkšanas apjomiem un iepirkuma periodiskumu, krājumu apjomiem un produkta pārdošanas apjomiem katrā tirdzniecības vietā;
11.1.3. attaisnojamo produktu krājuma apjomu, kas noteikts, pamatojoties uz 11.1.1. un 11.1.2.apakšpunktā sniegto informāciju, kur vērā ņemti krājumu apjoma un pārdošanas apjoma pieauguma tempi vai krājumu apjoma un pārdošanas apjoma attiecība;
11.2. uz šo noteikumu 11.2.apakšpunktu, ja krājumu pārsniegums veidojies sakarā ar produkta pieprasījuma palielināšanos, un deklarācijai papildus pievieno personas apstiprinātu rakstisku izziņu, kur uzskaitīti dokumenti vai pierādījuma informācija par noteiktiem salīdzināmiem periodiem par:
11.2.1. produkta iepirkšanas apjomiem un iepirkuma periodiskumu, krājumu apjomiem un produkta pārdošanas apjomiem;
11.2.2. attaisnojamo produkta krājumu apjomu, kas noteikts, pamatojoties uz šo noteikumu 11.2.1.apakšpunktā sniegto informāciju, pieaugošā pieprasījuma apjoma nodrošināšanai.

12. Produkta krājumu apjoms, kas 2004.gada 30.aprīlī pārsniedz 2002.gada 1.maijā un 2003.gada 1.maijā fiksēto vidējo produktu krājuma apjomu vai 2003.gada 1.maijā fiksēto produktu krājuma apjomu (ja saimnieciskā darbība uzsākta pēc 2002.gada 1.maija) un kas radies citu objektīvo krājumu veidošanās apstākļu rezultātā, kas nav minēti šajā nodaļā, bet atbilst likuma “Par lauksaimniecības produktu krājumu deklarēšanu un maksājumu piemērošanu liekajiem krājumiem saistībā ar Latvijas pievienošanos Eiropas Savienībai” 5.pantā noteiktajiem objektīvo krājumu veidošanās apstākļiem, ir objektīvo krājumu veidošanās apstākļu rezultātā radies krājums.
13. Ja personai produktu krājumi radušies šo noteikumu 12.punktā minēto objektīvo krājumu veidošanās apstākļu rezultātā, tad deklarācijai papildus pievieno personas apstiprinātu rakstisku izziņu, kurā uzskaitīti citi objektīvie krājumu veidošanās apstākļi, to apliecinājuma dokumenti vai pierādījuma informācija par noteiktiem salīdzināmiem periodiem.
14. Zemkopības ministrija pēc Valsts ieņēmumu dienesta pieprasījuma izvērtē deklarāciju iesniedzēju norādīto objektīvo krājumu veidošanās apstākļu pamatotību.
15. Pēc Valsts ieņēmumu dienesta pieprasījuma persona uzrāda izziņā norādītos dokumentus un pierādījuma informāciju, kā arī sniedz papildu informāciju un skaidrojumus sniegto ziņu patiesuma pārbaudei.

IV. Pierādījumu iesniegšana par produktu izņemšanu no tirgus

16. Persona līdz 2005.gada 15.maijam saskaņā ar Komisijas regulas Nr.60/2004 6.panta 2.punktu Valsts ieņēmumu dienestā iesniedz:

16.1. pierādījumu par produkta izņemšanu no Kopienas tirgus, ja tas veikts Komisijas regulas Nr.60/2004 6.panta 2.punkta “a” apakšpunktā noteiktajā veidā;
16.2. vai pārskaita valsts budžetā maksājumu Valsts ieņēmumu dienesta noteiktajā kontā Komisijas regulas Nr.60/2004 6.panta 3.punktā noteikto summu.

17. Zemkopības ministrija līdz 2005.gada 31.jūlijam Komisijai sniedz apliecinājumu, pamatojoties uz Valsts ieņēmumu dienesta apkopoto informāciju par produktu izņemšanu no tirgus.

V. Darījumi ar jaunajās Eiropas Savienības dalībvalstīs iegādāto cukuru

18. Personas, kuras veic darījumus ar Komisijas regulas Nr.60/2004 1.pantā uzskaitītajās jaunajās Eiropas Savienības dalībvalstīs iegādātu cukuru, noteiktu Eiropas Komisijas Regulas Nr.60/2004 4.panta 1.punkta
“a” apakšpunktā, kas noteikts kā liekais krājums, maksā soda naudu šo noteikumu 22.punktā minētajā apmērā.
19. Personas līdz mēneša piektajam datumam (par iepriekšējo mēnesi) iesniedz pārskatu Lauku atbalsta dienestā par veiktajiem darījumiem ar cukuru, kas iegādāts laikposmā no 2004.gada 1.maija līdz 2005.gada 30.aprīlim un kas ir bijis brīvā apgrozībā līdz 2004.gada 30.aprīlim jaunajās dalībvalstīs, pievienojot pierādījuma dokumentu un jauno dalībvalstu kompetento iestāžu izsniegtu apliecinājumu, ka šo noteikumu 18.punktā minētais iegādātais cukurs nav noteikts kā liekais krājums cukura pārdevējam.

VI. Deklarācijas un pārskata iesniedzēja atbildība

20. Persona, kura deklarāciju vai pārskatu nav iesniegusi laikus vai to iesniegusi nepilnīgu, atbild Latvijas administratīvo pārkāpumu kodeksā noteiktajā kārtībā.
21. Latvijas administratīvo pārkāpumu kodeksā noteiktās soda naudas samaksa neatbrīvo no pienākuma iesniegt deklarāciju vai pārskatu.
22. Persona, kura neiesniedz šo noteikumu 19.punktā minēto pierādījumu, maksā soda naudu Komisijas regulas Nr.60/2004 6.panta 3.punktā noteiktajā apmērā.

VII. Noslēguma jautājums

23. Noteikumi stājas spēkā ar 2004.gada 1.maiju.

Ministru prezidents I.Emsis

Zemkopības ministrs M.Roze

469-1001.PNG (87047 bytes)

 

469-1002.PNG (104327 bytes)

469-1003.PNG (61991 bytes)

 

469-2001.PNG (195014 bytes)

469-2002.PNG (252399 bytes)

469-2003.PNG (216634 bytes)

469-2004.PNG (282894 bytes)

469-2005.PNG (231377 bytes)

469-2006.PNG (225595 bytes)

469-2007.PNG (103276 bytes)

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!