• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Tas ir darbs, kuru darot cilvēks domā par valsti un tās nākotni". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.04.2004., Nr. 68 https://www.vestnesis.lv/ta/id/87836

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tiek publiskots pārskats par cilvēktiesībām Latvijā

Vēl šajā numurā

30.04.2004., Nr. 68

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

“Tas ir darbs, kuru darot cilvēks domā par valsti un tās nākotni”

EMSIS.PNG (139096 bytes)
Uzņēmuma “Sēklas un stādi” direktors Guntis Grandāns un Ministru prezidents Indulis Emsis vakarrīt
Foto: Andris Kļaviņš

29.aprīlī Ministru prezidents Indulis Emsis un zemkopības ministrs Mārtiņš Roze rīta cēlienu veltīja meža nozarei, apmeklējot VAS “Latvijas valsts meži” Zemgales mežsaimniecību. Mazsilu kokaudzētavā Pūres tuvumā valsts akciju sabiedrības “Latvijas valsts meži” (LVM) prezidents Roberts Strīpnieks un uzņēmuma “Sēklas un stādi” direktors Guntis Grandāns viesus iepazīstināja ar Eiropas līmeņa prasībām atbilstošajām tehnoloģijām kokstādu audzēšanā. Mehanizētajās siltumnīcās un vēlāk uz lauka Mazsilos izaudzē ap 7 miljonus augstvērtīgu stādu mežu atjaunošanai. Atjaunojamajā cirsmā blakus kokaudzētavai Indulis Emsis un Mārtiņš Roze iemēģināja roku priežu ietvarstādu stādīšanā, lietojot jauno tehnoloģiju un salīdzināšanai stādot ar lāpstu. Abi atzina, ka ar lāpstu iznākot pamatīga locīšanās. Pēc tam apmeklēja jauna meža ceļa izbūves vietu Pūres pusē, kur ar saviem plāniem mežu apsaimniekošanā iepazīstināja Zemgales mežsaimniecības izpilddirektors Ilgonis Rozītis. Mežsaimnieks uzsvēra meža ceļu būves nozīmīgumu gan saimniecības uzturēšanai, gan kokmateriālu transporta, gan ugunsdrošības vajadzībām. Kā liecina LVM aprēķini, uzbūvējot 4200 km meža autoceļu, meža kapitāla vērtība tikai no kokmateriālu izvešanas izmaksu samazinājuma vien palielinātos par 56 miljoniem latu. Latvijā kopējais ceļu tīklu blīvums uz 100 ha meža LVM apsaimniekotajos mežos ir 1km, Vācijā – 3,6 km, Skandināvijā – 3, Kanādā – 2 un Krievijā – 0,15 km. Šajā jomā mums darāmā vēl daudz.
Premjerministra un ministra LVM apmeklējuma brauciens beidzās pie Zebrus ezera, kas ir viens no 600 LVM apsaimniekotajiem ezeriem projekta “Rekreācija un medības” ietvaros, reizē sniedzot iecienītus pakalpojumus iedzīvotājiem un veicot apsaimniekošanas, zivju resursu papildināšanas un citus dabai un videi labvēlīgus pasākumus.
Ministru prezidents Indulis Emsis izteica gandarījumu par redzēto, kā arī par iespēju uz dažām stundām izrauties pie dabas. I.Emsis uzsvēra, ka viņš iestājas par nacionālajām vērtībām meža nozarē un ka ienākumus no tās galvenokārt vajadzētu saņemt tiem, kam tas pieder, bet ne lauvas tiesu tiem, kas ap to rosās. “Es mēģināšu darīt visu, lai nostiprinātu meža nozari ar normatīvo aktu bāzi, balstoties uz skaidri saprotamu faktu, ka šī ir nozare, kas nacionālajam kopproduktam un īpaši eksportam dod pietiekami lielu ienākumu daļu. Meža nozarē būtu vēl vairāk jāinvestē.” Ministru prezidents atzina, ka arī meža nozares zinātnē jāiegulda vairāk līdzekļu.

Andris Kļaviņš

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!