• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Korupcija būvatļauju izsniegšanas procesā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.04.2004., Nr. 65 https://www.vestnesis.lv/ta/id/87628

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kultūras ministres UNESCO sarunas

Vēl šajā numurā

27.04.2004., Nr. 65

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Korupcija būvatļauju izsniegšanas procesā

SEDLENIEKS.PNG (113869 bytes)
Klāvs Sedlenieks
Foto: Elmārs Rudzītis, A.F.I.

Pētījums ar šādu nosaukumu vakar nācis klajā Sabiedriskās politikas centra “Providus” paspārnē. Analizējot likumdošanas normas un būvatļauju izsniegšanas procesu, pētījuma autors Klāvs Sedlenieks uzrādījis virkni ar korupciju saistītu problēmu, kā arī devis iespējamos to risinājumus.

“Tāds būvniecības process, kāds tas ir pašlaik, – saistīts ar korupciju – nemaz nespēj darboties citādi,” pētījuma pamatdomu formulē K. Sedlenieks. Pastāvošo likumu un noteikumu sistēma faktiski nespēj darboties, jo ir nepilnīga, teikts pētījumā. Piemēram, būvatļauju izsniegšanu regulējošie noteikumi un likumi ir pretrunīgi. Tas nereti rada strīdus jeb konflikta situācijas, kuru iespējamie risinājumi ir ļoti sarežģīti un laikietilpīgi, kā arī demonstrē amatpersonu varu, pret kuru vērsties ir problemātiski un neizdevīgi. Tāpēc būvniecības procesā iesaistītie meklē neformālus problēmu risinājumus, tajā skaitā – saistītus ar kukuļošanu vai citām koruptīvām darbībām. Situāciju vēl vairāk sarežģī jau tāpat izplatītie pieņēmumi par augsto korupcijas līmeni būvatļauju izsniegšanas gaitā vispār. To arī apstiprina augstais korupcijas uztveres indekss Latvijā, kura viens no stūrakmeņiem ir tieši korupcija būvniecībā.
Kā korupcijas problēmas būvniecībā vienīgais risinājums pētījumā ieteikta būvatļauju izsniegšanas normatīvās bāzes, konfliktu risināšanas iespēju un būvvalžu darba iekārtojuma maiņa, kas K. Sedlenieka arī angļu valodā izdotajā darbā aplūkota detalizētāk.
“Korupcija būvatļauju izsniegšanas procesā” ietilpst līdz šim izdotajos 11 pētījumos sērijā “Sabiedriskā politika”, kuru 2002. gadā aizsāka Sorosa fonds – Latvija, bet tagad turpina “Providus”. Pētījumos aplūkota korupcijas novēršanas politika valstī, etniskās, sociālās un lauksaimniecības problēmas, nevalstisko organizāciju darbs, valodas un valsts pārvaldes jautājumi, sabiedrības integrācija. Nākamajās publikācijās tiks analizēta valsts pārvalde un nevalstisko organizāciju līdzdalība, kā arī valodas ierobežojumi elektroniskajos medijos.
Pētījuma pilns teksts latviešu un angļu valodās no 26.aprīļa pieejams sabieriskās politikas interneta portālā politika.lv sadaļā “Tiesiska valsts un korupcija”.

Guntars Laganovskis, “LV”

guntars.laganovskis@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!