• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Honkongas īpašās administratīvās teritorijas vadītāja Tuna Čehva rīkotajās pusdienās 2004.gada 17.aprīlī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.04.2004., Nr. 62 https://www.vestnesis.lv/ta/id/87335

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

21.04.2004., Nr. 62

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Honkongas īpašās administratīvās teritorijas vadītāja Tuna Čehva rīkotajās pusdienās 2004.gada 17.aprīlī

Augsti godātais Tunas kungs! Tunas kundze! Ekselences! Dāmas un kungi!
Man ir liels prieks būt šeit, Honkongā, un baudīt leģendāro sirsnību un viesmīlību, ar ko slaveni Honkongas iedzīvotāji. Lai gan es jau agrāk esmu bijusi šajā skaistajā vietā, šī ir mana pirmā vizīte šeit kā Latvijas Valsts prezidentei.
Honkongas administratīvā teritorija, neraugoties uz to, ka tā ir samērā maza, ir patiesi pasaules nozīmes finanšu un transporta centrs.
Saskaņā ar ASV Kultūras mantojuma fonda atzinumu Honkonga var lepoties ar to, ka tai ir visstraujāk augošā ekonomika pasaulē. Honkongas sasniegumi ir ļoti iedvesmojošs piemērs Latvijai, kas pati kļūst par aizvien nozīmīgāku tranzīta un tirdzniecības centru Ziemeļeiropā. Pašreiz caur Latviju transportē daudz vairāk kravu nekā caur jebkuru citu Baltijas reģiona valsti, un es esmu pārliecināta, ka Latvija varētu būt nozīmīga Honkongas tirdzniecības un biznesa partnere.
Šodien man bija ļoti produktīva un daudzsološa tikšanās ar mūsu tik viesmīlīgo namatēvu augsti godāto Tunu Čehva kungu, Honkongas īpašās administratīvās teritorijas vadītāju. Mēs bijām vienisprātis, ka ir daudz iespēju, lai veidotu vairāk partnerattiecību un sadarbības tiltu starp Honkongu un Latviju un ka mums jau ir stingrs pamats, uz kā balstīties.
Latvija un Honkonga jau veic kopīgu darbu, lai attiecības kļūtu vēl ciešākas. 2002.gada septembrī Latvija un Honkonga parakstīja līgumu par vīzu režīma atcelšanu. Starp mūsu valdībām ir izveidojusies sadarbība finanšu noteikumu ievērošanas jomā. Notiek konsultācijas starp Latvijas Ārlietu ministriju un vairākām Honkongas institūcijām, tai skaitā Tirdzniecības, industrijas un tehnoloģijas departamentu, Ekonomiskās attīstības un nodarbinātības departamentu un Iekšlietu departamentu. Es ceru, ka šādas diskusijas un domu apmaiņa mūsu valdības delegāciju starpā ievērojami palielinās Honkongas un Latvijas savstarpējo tirdzniecību un investīcijas, it īpaši jūras transporta jomā.
Mana vizīte Honkongā notiek Latvijai tik vēsturiski nozīmīgā brīdī. Latvija ir tikko iestājusies NATO aliansē, un pavisam drīz pirmajā maijā mana valsts kļūs par pilntiesīgu Eiropas Savienības dalībvalsti. Latvijas iestāšanās šajās divās organizācijās palielinās stabilitāti Ziemeļeiropā, un Honkongas uzņēmējiem Latvija būs vēl pievilcīgāka vieta biznesa darījumiem un investīcijām.
Latvijas biznesa delegācijā, kas kopā ar mani ieradusies Honkongā, ietilpst 50 vadošo uzņēmumu vadītāji, kas pārstāv tik dažādus sektorus kā ostas un kuģubūve, informācijas tehnoloģijas un telekomunikācijas, loģistika, smagā rūpniecība un celtniecība, kokapstrāde, pārtikas rūpniecība, tūrisms un tirdzniecība. Es ceru, ka šī vizīte palīdzēs izveidot jaunas un savstarpēji izdevīgas partnerattiecības starp Honkongas un Latvijas uzņēmumiem.
Jau notiek aktīva sadarbība starp Latviju un Honkongu mākslas un kultūras laukā. Kultūra uzrunā cilvēkus valodā, kas sasniedz to sirdis. Tā ļauj sajust tradīciju un vērtību lielo nozīmi. Pēdējo dažu gadu laikā Latvijas Nacionālā opera ir sniegusi vairākas izrādes Honkongā, kas, kā man ir teikts, tika ļoti labi novērtētas. Es vēlos īpaši pateikties kādam ievērojamam Honkongas iedzīvotājam, Vorena Moka kungam, kas ir liels Latvijas draugs, virtuoza operzvaigzne, mākslinieciskais vadītājs un režisors. Moka kungs ir sniedzis vairākas brīnišķīgas izrādes Latvijā un ir ierakstījis kompaktdisku kopā ar Latvijas operzvaigzni Sonoru Vaici.
Es vēlos izmantot šo izdevību un izteikt lielu pateicību vēl vienai ievērojamai personībai Rodžera Kinga kungam, kas ir uzņēmies godu un saistības pārstāvēt Latvijas Republiku Honkongā. Es pateicos arī Kinga kunga brīnišķīgajai ģimenei, kas viņu pilnībā atbalsta šajā atbildīgajā un grūtajā amatā. Tas ir Latvijai liels gods, ka to pārstāv tik plaši pazīstams un ļoti cienījams cilvēks kā Kinga kungs.
Mēs uzskatām, ka mums ir divkārt paveicies, ka Alise Kinga kundze ir saistīta ar Latviju. Kinga kundze ir liela mākslas atbalstītāja, un viņai ir nozīmīga loma Honkongas mākslinieku sabiedrībā. Latvijai tā patiesi ir privilēģija – būt saistītai ar tik ievērojamu ģimeni.
Es vēlos arī izteikt pateicību un atzinību nelielajai, bet labi situētajai un atjautīgajai Latvijas kopienai Honkongā. Daži no šeit dzīvojošajiem latviešiem ir manas ģimenes seni draugi. Šī kopiena ir bijusi nozīmīga, bet neoficiāla saikne starp Honkongu un Latviju. Tā ir pat nodibinājusi pati savu biedrību šeit, ko sauc “Talka”.
Augsti godātais Tuna kungs!
Tuna kundze! Dārgie draugi!
Es tagad vēlos uzsaukt tostu.
Uz Honkongas īpašās administratīvās teritorijas vadītāja augsti godātā Tuna Čehva kunga veselību un laimi!
Uz Tuna kundzes veselību un laimi un Honkongas iedzīvotāju veselību un laimi!
Par turpmāko Honkongas enerģiskās latviešu kopienas dinamisko attīstību!
Par turpmāko Honkongas īpašās administratīvās teritorijas izaugsmi, labklājību un panākumiem!
Par ciešākām partnerattiecībām un draudzību starp Honkongas un Latvijas iedzīvotājiem!

“LV” (Gunta Štrauhmane) neoficiāls tulkojums no angļu valodas

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!