• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Dodoties ceļojumā, neaizmirsīsim apdrošināties. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.04.2004., Nr. 61 https://www.vestnesis.lv/ta/id/87270

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Liesmas sausā zālē un dedzinātāja domāšana

Vēl šajā numurā

20.04.2004., Nr. 61

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Dodoties ceļojumā, neaizmirsīsim apdrošināties

No šā gada 1.maija, kad Latvija kļūs par pilntiesīgu Eiropas Savienības (ES) dalībvalsti, mūsu valsts iedzīvotāji, īslaicīgi uzturoties kādā no ES valstīm, kā arī Norvēģijā, Lihtenšteinā, Islandē un Šveicē (ceļojums, komandējums), varēs saņemt tās valsts garantētu neatliekamo vai nepieciešamo medicīnisko palīdzību tādā pašā apjomā, kādā to saņem attiecīgās valsts pilsoņi.

Piemēram, Dānijā, atšķirībā no Latvijas, valsts apmaksā 60% no zobārstniecības pakalpojumiem. Tas gan nenozīmē, ka mūsu valsts iedzīvotāji par pusvelti Dānijā varēs salabot zobus. Tas attieksies tikai uz gadījumiem, kad tā būs neatliekamā vai nepieciešamā medicīniskā palīdzība. Turklāt jāatceras, ka visus šos pakalpojumus ārzemēs, kur tie ir divreiz dārgāki nekā Latvijā, apmaksā mūsu valsts no tā jau nelielā veselības budžeta. Turklāt apmaksāts tiek ārstnieciskais pakalpojums, bet pacienta līdzmaksājums jāsedz pašam pacientam. Piemēram, pacienta nodeva, kuru valsts neapmaksā, apmeklējot ģimenes ārstu Zviedrijā, ir 35 eiro. Tāpat, piemēram, akūta apendicīta gadījumā katra valsts ir noteikusi, cik dienas slimnīcā tā skaitās neatliekamā palīdzība. Ja tās ir, piemēram, trīs dienas, bet pacients uzturas slimnīcā nedēļu, tad par atlikušajām četrām dienām jānorēķinās viņam pašam.
Atkarībā no uzturēšanās mērķa kādā no ES dalībvalstīm (tūrisms, komandējums, studijas) Latvijas iedzīvotāji varēs aizpildīt dažādas E veidlapas (vispopulārākā ir E111 – tūristiem, E128 – studentiem vai komandētiem darbiniekiem utt.). Attiecīgajā valstī, uzrādot E veidlapu, krīzes situācijā pacientam būs iespēja saņemt valsts apmaksātos ārstniecības pakalpojumus. Taču vispirms noteikti jāpainteresējas, vai konkrētais ārsts vai ārstniecības iestāde ņem pretī šīs veidlapas. Ja pacientam šādas veidlapas nav, par sniegto pakalpojumu būs jānorēķinās ar personīgajiem līdzekļiem. Taču Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūra (VOAVA) iesaka saglabāt maksājumus apliecinošus dokumentus, jo tiek izstrādāta kārtība, kādā šos līdzekļus varēs atgūt.
Lai saņemtu E veidlapu, cilvēkiem jāaizpilda pieteikuma anketa, kuru var saņemt VOAVA, tās teritoriālajās nodaļās un slimokasēs. Tajā jānorāda vārds, uzvārds, personas kods (arī tiem ģimenes locekļiem, kas izbrauc kopā ar jums), izbraukšanas datums un ceļojuma mērķis. Pieteikuma anketu var nosūtīt VOAVA vai tās reģionālajām nodaļām pa faksu, pa pastu vai arī nogādāt personīgi. Aģentūras darbinieki sola, ka visā drīzumā anketu varēs aizpildīt arī viņu mājaslapā www.voava.lv. Savukārt sagatavoto E veidlapu tās iesniedzējs varēs saņemt divu nedēļu laikā, vēlamos saņemšanas veidus (pa pastu, aģentūrā vai tās filiālēs) norādot pieteikuma anketā.
Jāuzsver: lai izbrauktu uz ārvalstīm, nav obligāti nepieciešama E veidlapa, var iegādāties arī brīvprātīgo veselības apdrošināšanas polisi. Aģentūras darbinieki pieļauj, ka tā varētu būt pievilcīgāka par E veidlapu, jo sedz mājās nokļūšanas izdevumus, ja veselības problēmu dēļ uzturēšanās ārvalstīs jāpārtrauc agrāk, nekā bijis plānots.

Rūta Kesnere, “LV”
ruta.kesnere@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!