• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga oficiālajās vakariņās par godu Uzbekistānas Republikas prezidentam Islamam Karimovam Melngalvju namā 7.aprīlī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.04.2004., Nr. 56 https://www.vestnesis.lv/ta/id/86793

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, tiekoties ar Uzbekistānas prezidentu Islamu Karimovu

Vēl šajā numurā

08.04.2004., Nr. 56

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga oficiālajās vakariņās par godu Uzbekistānas Republikas prezidentam Islamam Karimovam Melngalvju namā 7.aprīlī

Augsti godātais prezidenta kungs! Cienītā prezidenta kundze! Ekselences! Dāmas un kungi!
Šodien man ir patiess prieks un gandarījums sveikt jūs Latvijā, godātais prezidenta kungs! Jūsu vizīte ir nozīmīgs notikums mūsu valstu un tautu attiecībās. Šī ir jau otrā jūsu valstsvizīte Latvijā pēdējo desmit gadu laikā, kas liecina par mūsu abu valstu neatslābstošajām draudzīgajām attiecībām. Mēs esam gandarīti, ka sadarbība Centrālās Āzijas virzienā kļūst jo dienas, jo perspektīvāka.
Lielā mērā Latvijas un Uzbekistānas savstarpējā interese rodas no mūsu tautu vēsturisko pārdzīvojumu un nākotnes izaicinājumu līdzībām. Abas valstis vēsturiski ir atradušās pasaules tirdzniecības ceļu krustojumos. Tomēr ne visos laikos un ne visiem atrašanās tirdzniecības krustcelēs ir nesusi uzplaukumu un drošības sajūtu. Šodien abas valstis sadarbojas starptautiskajās organizācijās, tirdzniecības un citās jomās, lai mūsu bērniem un bērnu bērniem pagātnē pārciestie pārbaudījumi vairs nekad nebūtu jāpiedzīvo.
Prezidenta kungs!
Jūsu vizīte ļauj mums novērtēt divpadsmit gados panākto kopš abu valstu attiecību nodibināšanas, un šis notikums sniedz mums iespēju vēlreiz apzināties to lielo sadarbības potenciālu, ko sniedz pārmaiņas mūsu valstu sabiedriskajā un ekonomiskajā dzīvē, kā arī atvērtība plašākiem integrācijas un globalizācijas procesiem. Latvijai un Uzbekistānai ir visi priekšnoteikumi, lai mūsu turpmākā sadarbība nesatricināmi tiktu balstīta uz savstarpēju izpratni, uzticību un kopīgām interesēm, īpaši Latvijai kļūstot par pilntiesīgu ES un NATO dalībvalsti.
Latvija kopš neatkarības atgūšanas ir daudz strādājusi sava stratēģiskā mērķa sasniegšanai, lai kļūtu par mūsdienās vitāli svarīgo eiroatlantisko institūciju dalībnieci. Tomēr, par spīti mūsu drosmei un neatlaidībai, tas nebūtu paveicams vienatnē. Šāda mērķa sasniegšanai ir nepieciešami uzticami draugi un sabiedrotie, starp kuriem es nešaubīgi redzu arī Uzbekistānu, kas jau no paša sākuma ir atbalstījusi Latviju un latviešu tautu tās centienos.
Gribētos īpaši atzīmēt jūsu valsts un jūsu personīgo ieguldījumu cīņā ar starptautisko terorismu, godājamais prezidenta kungs. Uzbekistāna atrodas pasaules daļā, kas ir ļoti cieši saistīta ar terorisma rašanās epicentriem. Tieši tāpēc jūsu vadītās valsts nozīmi šī cilvēcei bīstamā 21.gadsimta izaicinājuma apkarošanā ir grūti pārvērtēt. Tajā pašā laikā gūt panākumus šajā jomā iespējams, tikai visām valstīm, tai skaitā Latvijai un Uzbekistānai, cieši sadarbojoties.
Latvija pilnībā atbalsta arvien pieaugošu Eiropas Savienības atbildību par mieru un stabilitāti pasaulē. Jaunā Eiropas drošības stratēģija ir solis pareizajā virzienā.
Eiropas Savienības krīzes kontroles operācijas ir lielisks pierādījums tās spējai sniegt savu ieguldījumu daudzpusīgiem drošības palielināšanas centieniem. Tomēr jebkuras nopietnas un vispusīgas pūles Eiropas drošības palielināšanai jāturpina veikt, cik vien iespējams, kopsolī ar ASV un pārējiem NATO partneriem. ES un NATO valstis līdztekus ar saviem sabiedrotajiem ir veiksmīgi īstenojušas kopīgas miera uzturēšanas operācijas un devušas lielu ieguldījumu, lai Centrālās Āzijas reģionā, īpaši Afganistānā, atgrieztos miers un attīstītos stabila saimnieciskā un politiskā dzīve.
Dāmas un kungi!
Ar cerībām mēs raugāmies uz mūsu uzņēmējiem. Lai arī jau panākta apjomīga ekonomiskā sadarbība starp mūsu valstīm, arvien vēl ir daudz darāmā, lai izmantotu visu iespējamo sadarbības potenciālu. Latvija ir kļuvusi par jūras vārtiem Uzbekistānai uz Rietumiem, uz Eiropu, bet Uzbekistāna palīdz Latvijai pavērt vēl maz izzinātos ceļus uz Austrumiem.
Reformu īstenošanas pieredze arī ir viena no vērtīgākajām Latvijas eksporta precēm, ko mēs esam gatavi sniegt Uzbekistānai.
Šodien es gribētu izcelt vēl vienu potenciālu mūsu abu valstu sadarbības jomu – kultūru. Sadarbība kultūras jomā veido visdziļāko sadarbību starp tautām, tā atver ceļu daudziem citiem sadarbības veidiem. Daudzi uzbeku literātu darbi ir tulkoti latviešu valodā un publicēti Latvijā – gan Ališera Navoji, gan Aibeka, Faizi, Kadiri garadarbus varam lasīt latviski.
Mēs ar godbijību novērtējam gadu tūkstošos tapušo uzbeku kultūru, ko turpinām iepazīt vēl šodien. Ar gandarījumu jāatzīmē izcilā uzbeku zinātnieka Ulugbeka pieminekļa atklāšana Rīgā.
Godātais prezidenta kungs!
Mūsu tikšanās gaita vieš manī pārliecību par Latvijas un Uzbekistānas turpmākās sadarbības uzplaukumu. Jūsu vizīte palīdzēs pacelt mūsu valstu attiecības jaunā līmenī.
Atļaujiet man savā un mana vīra Imanta Freiberga vārdā novēlēt jums, prezidenta kungs, spēku un enerģiju nozīmīgajā darbā Uzbekistānas Republikas labā. Vēlos uzsaukt šo tostu par jums, prezidenta kungs, un jums, prezidenta kundze!
Par auglīgu un pieaugošu Latvijas un Uzbekistānas sadarbību! Par veiksmīgu sadarbību mūsu valstu un tautu nākotnes un labklājības vārdā!

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!