• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Pasaules veselības organizācijas Eiropas reģionālā biroja direktora Marka Danzona vizīti. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.04.2004., Nr. 55 https://www.vestnesis.lv/ta/id/86727

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Spānijas vēstnieka atvadu vizītēm

Vēl šajā numurā

07.04.2004., Nr. 55

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Pasaules veselības organizācijas Eiropas reģionālā biroja direktora Marka Danzona vizīti

Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre vakar, 6.aprīlī, tikās ar Pasaules veselības organizācijas Eiropas reģionālā biroja direktoru Marku Danzonu.
Tikšanās laikā pārrunāti jautājumi, kas aktuāli veselības aizsardzības jomā.
Pasaules veselības organizācijas Eiropas reģionālā biroja vadītājs informēja par Tabakas kontroles konvenciju, kas pieņemta pirms gada Pasaules Veselības asamblejā un kas joprojām ir atvērta parakstīšanai. Konvencijas pamatmērķis ir sabiedrības aizsargāšana no sekām, ko izraisa tabakas lietošana. Saeimas priekšsēdētāja pauda pārliecību, ka šī problēma ir aktuāla arī Latvijā. Viņa arī darīja zināmu, ka pieņemti noteikumi, kas būtiski ierobežo smēķēšanu mūsu parlamentā.
I.Ūdre pastāstīja par pirmdienas tikšanos ar Latvijas medicīnas darbinieku akadēmisko aprindu pārstāvjiem, kuras laikā spriests par situāciju veselības aprūpē. Mediķi norādījuši uz sasāpējušām problēmām, īpaši akcentējot nozarei nepieciešamā finansējuma palielināšanu un profilakses pasākumu aktualitāti.
Abas puses bija vienisprātis, ka sabiedrības veselību iespaido mūsdienu straujais dzīvesveids, jo darbs un konkurence darba tirgū nosaka to, ka laiks, ko cilvēki pavada savās darbavietās, būtiski pieaug pretstatā brīvdienām un pilnvērtīgai garīgajai un fiziskajai atpūtai.
Sarunas gaitā skarta arī ģenētiski modificētas pārtikas ietekme uz cilvēku veselību. Akcentējot to, ka jābūt strikti nodalītām robežām, Pasaules veselības organizācijas pārstāvji un Saeimas priekšsēdētāja pauda bažas par neatgriezeniskajām izmaiņām, ko nākamajām paaudzēm varētu nodarīt nepietiekami nopietna attieksme šajā jomā.
Tikšanās noslēgumā uzsvērta informēšanas darba nozīme sabiedrības izglītošanā par veselības jautājumiem, jo pasaulē pieaugošais alkohola un narkotiku lietošanas apjoms, kā arī autoavāriju skaits prasa aizvien jaunus upurus.
Vakar, 6.aprīlī, Saeimas Veselības aizsardzības apakškomisijas un Bērnu tiesību aizsardzības apakškomisijas deputāti tikās ar Pasaules veselības organizācijas (PVO) Eiropas reģionālā biroja direktoru Marku Danzonu.
Tikšanās laikā galvenā uzmanība pievērsta veselības aizsardzības jautājumiem, tostarp Latvijas gatavībai parakstīt Vispārējo konvenciju par tabakas uzraudzību.
Tikšanās sākumā Veselības aizsardzības apakškomisijas priekšsēdētājs Viesturs Šiliņš iepazīstināja ar PVO Vispārējo konvenciju par tabakas uzraudzību, kuras mērķis ir aizsargāt sabiedrību no tabakas lietošanas izraisītajām sekām un kaitējuma veselībai, videi un ekonomikai. Viņš pastāstīja, ka to jau ir parakstījušas 100 valstis un no 2003.gada 16.jūnija līdz 2004.gada 29.jūnijam tā atvērta parakstīšanai ANO galvenajā mītnē Ņujorkā.
PVO Eiropas reģionālā biroja direktors M.Danzons iepazīstināja ar delegācijas sastāvu, kurā ir pārstāvji no Igaunijas un Lietuvas. Viņš arī pateicās bijušajai veselības ministrei Ingrīdai Circenei par uzaicinājumu apmeklēt Latviju un ieskicēja pasaulē un Eiropā aktuālākās problēmas veselības aizsardzībā. Jautājumi, kas aktuāli PVO pasaules veselības aizsardzībā, ir aktuāli arī Latvijai, jo pavisam drīz Latvija būs pilntiesīga Eiropas Savienības dalībvalsts. “Tūkstošiem un miljoniem cilvēku visā pasaulē mirst no tabakas izraisītām slimībām, un tāpēc ir svarīgi risināt ar smēķēšanu saistītās problēmas visiem kopā,” atzina M.Danzons. Viņš arī uzsvēra, ka konvencija ir vēsturisks solis smēķēšanas problēmas risināšanā, un skaidroja, ka PVO palīdz Eiropas Savienības valstīm ieskicēt nākotnes vīziju sabiedrības veselības nodrošināšanā un tās mērķis nav “uzbrukt” kādas nozares pārstāvjiem vai arī iznīcināt kādu no tām, bet gan pievērst uzmanību ar to saistītajām problēmām.
Veselības aizsardzības apakškomisijas deputāte I.Circene pastāstīja, ka PVO un Latvijas kopējā sadarbība sākusies pagājušā gada decembrī. Zinātniskie pētījumi liecina, ka tabakas lietošanas izraisītās slimības ir par iemeslu daudzu cilvēku nāvei, tāpēc iespējami drīzāk būtu jāparaksta un jāratificē Vispārējā konvencija par tabakas uzraudzību. Savukārt veselības ministrs Rinalds Muciņš uzsvēra, ka smēķēšanas problēmas risināšana nav vienas ministrijas darbs, bet gan visu nozaru un institūciju kopēja lieta.
“Valstī pats svarīgākais ir vesels un darboties spējīgs cilvēks,” uzsvēra abu apakškomisiju deputāte Jevgenija Stalidzāne. Viņa arī pastāstīja par Saeimas darbu, sagatavojot grozījumu likumā “Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu”.
Sarunas gaitā pārrunāti arī jautājumi, kas skar alkohola lietošanas apkarošanu un pārtikas problēmas pasaulē.
Vakar, 6.aprīlī, Ministru prezidents Indulis Emsis tikās ar Pasaules veselības organizācijas (PVO) Eiropas reģionālo direktoru Marku Danzonu. M.Danzons ar valdības vadītāju runāja par Tabakas kontroles konvenciju, veselības politikas attīstību Latvijā un Eiropā, kā arī par turpmāko PVO un Latvijas sadarbību.
Viens no PVO pārstāvja vizītes mērķiem Latvijā ir iepazīties ar situāciju tabakas jomā. I.Emsis piekrita, ka Latvijai ir būtiski pieņemt un ratificēt Tabakas kontroles konvenciju. Par to liecina arī epidemiologu aprēķini. Latvijā katru dienu tabakas lietošanas izraisīto slimību dēļ priekšlaicīgi mirst vismaz 12 cilvēku (gadā 4380), t.i., 14% no kopējā gadā mirušo cilvēku skaita.
M.Danzons sniedza īstu ieskatu PVO struktūrā un pastāstīja, ka organizācijas Eiropas reģionā ir 52 valstis. Viesis uzsvēra, ka PVO dara visu, lai panāktu pēc iespējas labāku sabiedrības veselības stāvokli: “Risinot veselības aprūpes jautājumu šodien, mēs nodrošinām ilgtspējīgu tautas un valsts attīstību nākotnē.”
M.Danzons piekrita Ministru prezidentam, ka veselības aprūpes sistēmas finansējums ir viens no sarežģītākajiem jautājumiem jebkurā valstī un jebkurai valdībai. PVO pārstāvis piebilda: “Esmu novērojis, ka Latvijā šajā lietā tiek strādāts pareizā virzienā.”
Runājot par veselības aprūpes sistēmu Latvijā, I.Emsis norādīja: “Ir svarīgi, lai veselības reformas un jauninājumi pilnveidotu sistēmu atbilstoši pacientu vajadzībām. Veselības aprūpei jābūt pieejamai gan pilsētā, gan ārpus tās. Vesels cilvēks ir katras valsts lielākā vērtība.”
M.Danzons uzsvēra, ka jebkurā valstī veselības aprūpes sistēmā nozīmīga vieta ir pacientu tiesību aizsardzības nodrošināšanai, un piebilda, ka Latvija šajā jomā darbojas pareizā virzienā.
Viesis atzinīgus vārdus veltīja arī veselības ministram Rinaldam Muciņam un novēlēja panākumus turpmākajā darbā.
Nobeigumā M.Danzons novēlēja panākumus I.Emsim Ministru prezidenta darbā: “Jūs esat vienīgais valdības vadītājs Eiropā, kurš pārstāv zaļo partiju, un tas ir nozīmīgi – kā vides, tā veselības un ilgstpējīgas attīstības nodrošināšanai.”

Saeimas preses dienests, Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!