• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Baravika" iziet sabiedrībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.04.2004., Nr. 51 https://www.vestnesis.lv/ta/id/86411

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Būs vieglāk šķērsot robežu

Vēl šajā numurā

01.04.2004., Nr. 51

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

“Baravika” iziet sabiedrībā

Lasim, stārķim un skudrai nule pievienojusies baravika. Proti, Latvijas Banka laiž apgrozībā jaunu viena lata apgrozības monētu ar baravikas attēlu reversā, un tā ir likumīgs maksāšanas līdzeklis mūsu valstī.

LATS.PNG (14177 bytes)Iepriekš nokaltās jaunās apgrozības monētas ieguvušas popularitāti, tāpēc Latvijas Banka (LB) turpina dažādot lata veidolu. “Nauda nav tikai ekonomiska kategorija. Tā ne vien kalpo norēķiniem un uzkrāšanai, bet ar savu dizainu liecina par valsti un cilvēkiem, kas to lieto. Latvijas naudu rotā tās dabai, kultūrai, dzīvesziņai un eksistencei būtiski simboli un vērtības,” norāda LB preses sekretārs Mārtiņš Grāvītis, uzsverot, ka turpmāk apgrozībā būs kā jaunā, tā iepriekšējo laidienu vienlatnieki un iedzīvotājiem nav nepieciešamības mainīt vecās monētas pret jaunajām.
Tam, kāpēc izvēlēta tieši baravika, ir sava vēsture. Pērn LB rīkoja monētas reversa grafiskā dizaina konkursu, kas noritēja divās kārtās. 1.prēmiju žūrijas komisija nolēma nepiešķirt, savukārt 2.prēmiju par darbu “Apšu beka” ieguva autoru grupa. Dizaina izvēlei, pamatojoties uz konkursam iesniegtajiem ideju priekšlikumiem, tika rīkots papildu slēgtais konkurss. Pirmo prēmiju ieguva darbs, kura pamatā bija baravikas motīvs, ar devīzi “Tikušam sēnes aug, netikušam kāti vien”. Darba autors Guntars Sietiņš arī izstrādāja monētas dizainu līdz pilnībai.
Jaunās monētas tirāža ir pusmiljons vienību. “Baravika”, gluži tāpat kā monētas ar stārķa un skudras attēlu, ir īpaša apgrozības monēta, un tās tirāža netiks papildināta. Jaunie vienlatnieki apgrozībā, visticamāk, parādīsies reti. Par to liecina ar skudras attēlu rotāto monētu liktenis – iedzīvotāji īpašās naudiņas labprāt uzglabā un nelaiž apgrozībā.

Ilze Apine, “LV”
ilze.apine@vestnesis.lv

Jaunās viena lata monētas kaltas Somijas monētu kaltuvē “Rahapaja Oy”, kur darinātas arī daudzas citas Latvijas monētas, tajā skaitā jaunās nacionālās monētu programmas “Latvija. Laikmetu grieži un laikmetu vērtības” monētu sērija “Pamati”, kas nesen uzvarēja prestižā starptautiskā konkursā kā vismākslinieciskākā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!