• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tiekas Eiropas valstu augstāko kontroles iestāžu pārstāvji. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.04.2004., Nr. 51 https://www.vestnesis.lv/ta/id/86408

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tiesu sistēmai nozīmīgie projekti

Vēl šajā numurā

01.04.2004., Nr. 51

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tiekas Eiropas valstu augstāko kontroles iestāžu pārstāvji

Starp bieži dzirdamajām bažām par Latvijas kā pie ES durvju sliekšņa nonākušas valsts neizdarībām, pieļautajām kļūdām un to neprognozējamajām sekām, kas saistītas ar uzņemšanas sarunu daudzo nosacījumu izpildi, ir patīkami Rīgā dzirdēt no Eiropas Komisijas (EK) augstām amatpersonām, piemēram, EK budžeta komisāres Mihaēlas Šreijeres, atzinīgu novērtējumu par padarīto un centību. Kā arī apzināties, ka ir jomas, kam Latvija, gatavojoties iestājai Eiropas valstu kopienā, ir gatava. Šoreiz EK un Eiropas Revīzijas komisijas pelnītu atzinību izteikusi Latvijas Valsts kontrolei.
Šis novērtējums izteikts Viduseiropas un Austrumeiropas valstu augstāko kontrolējošo institūciju sanāksmes laikā, kas divas dienas (31.martā un 1.aprīlī) notiek Rīgā. Tajā piedalās jauno ES kandidātvalstu kontrolējošo institūciju pārstāvji no Bulgārijas, Čehijas, Horvātijas, Igaunijas, Kipras, Latvijas, Lietuvas, Maltas, Polijas, Rumānijas, Slovākijas, Slovēnijas, Turcijas, Ungārijas un Albānijas, kā arī Eiropas Revīzijas palātas, starptautiskās augstāko kontrolējošo institūciju organizāciju savienības INTOSAI un Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas programmas “Sigma”. Uz tikšanos ieradušies arī ES dalībvalstu Beļģijas, Lielbritānijas, Francijas un Zviedrijas augstāko audita iestāžu pārstāvji.
Konferences starplaikā notikušajā preses konferencē Eiropas Komisijas budžeta komisāre M.Šreijere norādīja uz minimālo laiku, kas atlicis līdz 1. maijam. Un, tā kā sanāksme notiek mēnesi pirms iestāšanās ES un tās rīkotāji ir Latvijas Valsts kontrole sadarbībā ar Eiropas Revīzijas palātu, tikšanās pārrunājamo tēmu lokā iekļauti kvalitātes un iekšējās kontroles, revīzijas rokasgrāmatu un revīzijas aktivitāšu jautājumi, kā arī nākotnes sadarbības iespējas. Valsts kontrolieris Raits Černajs neslēpa gandarījumu par atzinīgo EK amatpersonu novērtējumu Latvijas veikumā. “Finanšu kontroles sadaļa Latvijai ir slēgta jau pirms vairākiem gadiem. Šobrīd visi runājam vienā valodā,” teica R.Černajs. Kā pieredzei noderīgu un koleģialitāti apstiprinošu R.Černajs novērtēja starptautiskā audita praksi, kontrolējot ES piešķirto finanšu līdzekļu izlietojumu apkārtējās vides sakārtošanā.
Par izvērtēto apstiprinājumu ES kandidātvalstu ieguldītajam darbam un progresu revīzijas jomā EK pārstāvji atzīst EK ziņojumos fiksēto. Jo īpaši tiek uzsvērta kandidātvalstu, tostarp arī Latvijas, augsti novērtētā prakse starptautiskajos auditos. Savukārt par vājāku punktu EK atzīst iekšējo kontroli, kaut arī tajā pēdējos divos gados ir panākts ievērojams progress. Gan kontrolējošajā sistēmā, gan citviet ES dalībvalstis norāda uz savu ieceri gadiem krāto labo pieredzi nodot kandidātvalstīm. Izskan arī atziņa, ka jaunie spēj uz lietām paskatīties bez rutīnas un ieraudzīt trūkumus, kas pieredzējušiem nereti paslīd garām.

Zaida Kalniņa, “LV”

zaida.kalnina@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!