• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lūdz pārskatīt kompensējamo medikamentu sarakstu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.03.2004., Nr. 50 https://www.vestnesis.lv/ta/id/86307

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Starts Dienvidu tilta būvniecībai

Vēl šajā numurā

31.03.2004., Nr. 50

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lūdz pārskatīt kompensējamo medikamentu sarakstu

Vakar, 30.martā, Latvijas Pacientu tiesību birojs (LPTB) un Latvijas Ģimenes ārstu asociācija (LĢĀA) Ministru prezidentam Indulim Emsim, veselības ministram Rinaldam Muciņam un vēl divām citām amatpersonām nosūtījusi atklātu vēstuli, kurā norāda uz nepie ciešamību pārskatīt valsts kompensējamo medikamentu sarakstu atbilstoši piešķirtajam finansējumam. Vēstulē teikts, ka “Latvijas pacienti un ģimenes ārsti pauž arvien lielāku neapmierinātību ar situāciju saistībā ar valsts kompensējamiem medikamentiem”, un šī neapmierinātība esot saistīta ar divām problēmām. Par pamatproblēmu minēts nepietiekamais finansējums veselības aprūpei kopumā, tajā skaitā arī valsts kompensējamajiem medikamentiem. Savukārt kā otra problēma minēta tā, ka, “paredzot kvotas slimokasu līgumos ar ģimenes ārstiem, attiecībā uz pacientiem izrakstāmo valsts kompensējamo medikamentu apjomu, nav ņemts vērā vispārzināmais fakts, ka Ministru kabineta noteikumos oficiāli noteiktajam slimību diagnožu sarakstam ar attiecīgo kompensējamo zāļu sarakstu pretī nav atbilstoša finansējuma”. Vēstulē uzskaitītas sekas, kādas, pēc tās autoru domām, izraisa šāda situācija, piemēram, kvotu sistēmas rezultātā tiek ierobežotas pacientu tiesības, kā arī tā liedzot ārstiem veikt savu pamatpienākumu – ārstēt pacientu.
LPTB un LĢĀA aicina izslēgt un atzīt par spēkā neesošiem punktus no līgumiem ar ģimenes ārstiem, kas paredz kvotu noteikšanu valsts kompensējamo medikamentu izrakstīšanai ārstam un sankciju piemērošanu kvotas neievērošanas gadījumā. Vēstules autori aicina arī pārskatīt kompensējamo medikamentu sarakstu un attiecīgo slimību diagnožu sarakstu, saskaņojot tos atbilstoši pašreizējam finansējumam, palielināt finansējumu medikamentiem ar atlaidēm atbilstoši slimību diagnožu sarakstam un ievērojot pacientu skaitu šajās grupās, kā arī nepalielināt slimību diagnožu sarakstu, ja jau tagad nepietiek finansējuma pašreizējam sarakstam.
Vēstulē lūgts veselības ministram rast iespēju pieņemt minēto organizāciju pārstāvjus, lai tie pamatotu izvirzīto prasību atbilstību Pasaules veselības organizācijas nostādnēm un pacientu tiesībām un apspriestu problēmas risinājuma iespējas.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!