• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvija un Uzbekistāna: tuvums pāri tālumam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.03.2004., Nr. 40 https://www.vestnesis.lv/ta/id/85518

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kur satiekas zīda un dzintara senais ceļš

Vēl šajā numurā

12.03.2004., Nr. 40

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvija un Uzbekistāna: tuvums pāri tālumam

Paredzēts, ka jau pavisam drīz, aprīļa sākumā, līdzās bijušajai Latvijas Jūras akadēmijas ēkai pie Rīgas kanāla tiks atklāts piemineklis ievērojamajam uzbeku viduslaiku astronomam Muhamedam Taragajam Ulugbekam. Par šā zinātņu vīra mūža gaitu un neapstrīdamajiem nopelniem pasaule zinātnes attīstībā šodien raksta Jānis Klētnieks, starp citu atklājot, ka latviešu saiknes ar Uzbekistānu, šo saules, tuksnešu un kokvilnas zemi, iestiepjas diezgan tālā pagātnē.


Bet kā Latvijas un Uzbekistānas savstarpējie sakari attīstās mūsdienās?
Pirms pāris nedēļām Latvijā oficiālā vizītē uzturējās Uzbekistānas ārlietu ministrs Sadiks Safajevs valsts amatpersonu delegācijas pavadībā. Augstais viesis tikās ar mūsu valsts ārlietu un ekonomikas ministru, kā arī citām valsts amatpersonām.
Uzbekistānas ārlietu ministrs apliecināja savas valsts atbalstu Latvijas līdzdalībai Eiropas Savienībā un NATO un uzsvēra Ziemeļatlantijas alianses klātbūtnes lomu stabilitātes nodrošināšanā Centrālajā Āzijā. Ministrs izteicās, ka Uzbekistāna uzskata sevi par Eiropas procesu sastāvdaļu un viena no prioritātēm ir Eiropas attīstība. Pārrunājot abu valstu tautsaimniecisko sadarbību, Uzbekistānas ārlietu ministrs aicināja to rosināt, tas vēl jo vairāk nepieciešams tālab, ka lielākā daļa preču uz Eiropu tiek transportētas tieši caur Latviju.
Tomēr līdz šim mūsu valsts tirdzniecības apjoms ar Uzbekistānu nav bijis īpaši ievērojams. Pēdējo gadu lielākais ārējās tirdzniecības apjoms ir bijis 1998. gadā. Svarīgākās preces, ko Latvija eksportē uz Uzbekistānu, ir koksne un tās izstrādājumi, transporta līdzekļi, pārtikas rūpniecības ražojumi, ķīmiskās rūpniecības un saskarnozaru produkcija, akmens, ģipša, cementa, stikla, keramikas izstrādājumi.
Savukārt būtiskākās preces, ko Latvija eksportē no Uzbekistānas, ir tekstilmateriāli un tekstilizstrādājumi, ķīmiskās rūpniecības un saskarnozaru produkcija, augu valsts produkti, mašīnas, mehānismi, elektriskās iekārtas, metāli un to izstrādājumi.

Sagaidāms, ka abas ģeogrāfiski tik tālās valstis tuvinās un tautsaimnieciskos sakarus rosinās arī Uzbekistānas prezidenta Islama Karimova vizīte Latvijā. Paredzams, ka tā risināsies no šā gada 5. līdz 8. aprīlim.
Bet pirms tam savdabīgu muzikālu sveicienu no Baltijas jūras krastiem Uzbekistānas galvaspilsētai Taškentai un tās iedzīvotājiem nodeva kamerorķestra “Kremerata Baltica” mūziķi, sniedzot koncertu A.Navoji Valsts akadēmiskajā operas un baleta teātrī. Koncerts tika ļoti augstu novērtēts, par tā norisi plaši rakstīja prese, stāstīja radio un televīzija.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!