• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Papildināta unikālā plakātu kolekcija. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.03.2004., Nr. 40 https://www.vestnesis.lv/ta/id/85510

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šodien, 12. martā

Vēl šajā numurā

12.03.2004., Nr. 40

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Papildināta unikālā plakātu kolekcija

PLAKATI.PNG (107620 bytes)
Grafiķis Laimonis Šēnbergs, grafiķis Juris Dimiters un pasākuma organizatore Ramona Umblija plakātu dāvinājuma ceremonijā Latvijas Nacionālās bibliotēkas izstāžu zālē
Foto: Aigars Jansons, A.F.I.

Līdzās grāmatām, periodiskajiem izdevumiem un visdažādākā rakstura iespieddarbiem Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) glabājas vēl kāda interesanta un unikāla kolekcija, lielākā un pilnīgākā visā Latvijā – plakāti. Vecākais darbs šajā krājumā datēts ar 1899.gadu, informē LNB sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Anda Lamaša, norādot, ka saglabājušies arī plakātu priekšteči, piemēram, senās teātra afišas un dažādu sarīkojumu lapiņas. Kopumā bibliotēkā glabājas vairāk nekā 5000 plakātu.
Jaunāko laiku plakātu kolekcija nozīmīga tāpēc, ka savulaik, pagājušā gadsimta septiņdesmitajos un astoņdesmitajos gados, Latvijā tik populārais sociālais un kultūrplakāts mūsdienās būtībā vairs nepastāv un to vietu ieņēmis komercplakāts. Īpaši septiņdesmitie gadi bija latviešu plakāta uzplaukuma laiks, kad mākslinieka domas spraigums un formas oriģinalitāte, iespējams, bija viena no spilgtākajām tā laika liecībām protestam pret totalitārisma uzspiesto vienveidību un individuālā nivelāciju, skaidro A.Lamaša.
Lai liecība par šo interesanto plakātmākslas attīstības posmu būtu maksimāli pilnvērtīga un saglabātos Latvijas kultūrvēsturē, LNB vakar, 11.martā, dāvinājumā saņēma desmit autoru darinātos plakātus, kopskaitā ap astoņdesmit.

“LV” informācija

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!