• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Jāpanāk, lai Lapmežciemā ievēro likumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.03.2004., Nr. 37 https://www.vestnesis.lv/ta/id/85301

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zvejniekciema atdzimšana 21.gadsimta pretrunās

Vēl šajā numurā

09.03.2004., Nr. 37

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Jāpanāk, lai Lapmežciemā ievēro likumu

IMG_6872.PNG (108784 bytes)
Pie pagasta padomes ēkas Saeimas deputātus sagaidīja paliels vietējo iedzīvotāju pulks. Turot rokās īpaši gatavotus plakātus, ļaudis labprāt iesaistījās sarunā ar Saeimas deputātiem
Foto: Jānis Vītols

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) tuvākajā laikā iesniegs valdībā likumprojektu, kas paredz atbrīvot Lapmežciema padomi, jo ir konstatēts, ka Lapmežciema būvvalde regulāri izsniegusi nelikumīgas būvatļaujas celtniecības darbiem aizsargājamajā kāpu zonā, bet vietējā pašvaldība nav šīs nelikumības novērsusi.

Neraugoties uz pārkāpumiem, Lapmežciema pagasta padome nav atcēlusi no amata būvvaldes vadītāju un būvvaldes nelikumīgi pieņemtos lēmumus. Lapmežciema pagasta padome nav pienācīgi veikusi būvniecības pārzināšanu un uzraudzību. Ar savu bezdarbību Lapmežciema pagasta padome pieļāvusi iepriekšminēto likumu sistemātisku pārkāpšanu, kā arī pārkāpusi Valsts pārvaldes iekārtas likumā minēto labas pārvaldības principu. Pārzināt būvniecību savā teritorijā Lapmežciema padomei bija visas iespējas, ņemot vērā to, ka būvvaldes sastāvā bija padomes priekšsēdis Edmunds Pētersons.
Pārkāpumu apjoms liecina par to sistemātiskumu, tātad – padomes noteiktu attieksmi pret likumu ievērošanu. Tā kā padome līdz šim uz ministrijas iebildēm atbildējusi nevis ar konkrētu rīcību, bet ar atrakstīšanos, nolemts rosināt tās atlaišanu.
Pagasta padome, 2003.gada 21.oktobrī pieņemot lēmumu “Par detālplānojuma izstrādi Ragaciema “Selgās””, pārkāpusi teritorijas plānošanas likumu, jo lēmuma pieņemšanas brīdī nebija apstiprināts pagasta teritorijas plānojums. Likumā “Par pašvaldībām” noteikts, ka pašvaldību pastāvīgā funkcija ir pārzināt būvniecību attiecīgajā administratīvajā teritorijā.
Lapmežciema pagasta būvvalde īsteno pagasta padomes kompetencē esošās funkcijas būvniecības jomā, un tā ir pakļauta Lapmežciema pagasta padomei.
Būvvalde, pieļaujot normatīvo aktu pārkāpumus, no 2001.gada 11.marta ir izsniegusi 28 būvatļaujas – 26 gadījumos būvniecība tika sākta bez Lapmežciema pagasta padomes lēmuma, kas atļautu būvniecību krasta kāpu aizsargjoslā, vienā gadījumā būvatļauja ir izdota laikā, kad nebija apstiprināts Lapmežciema pagasta teritorijas plānojums, 13 gadījumos būvatļaujas izsniegtas bez Ventspils reģionālās vides pārvaldes ekoloģiskās ekspertīzes pozitīva atzinuma vai Ietekmes uz vidi novērtējuma valsts biroja pozitīva atzinuma, vai tehniskiem noteikumiem, 5 gadījumos būvatļaujas izdotas laikā, kad Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastes kāpu aizsargjoslā arī izņēmuma gadījumos to vairs nevarēja darīt bez teritorijas plānojuma un detālplānojuma.
Izsniedzot būvatļaujas, Lapmežciema pagasta padomes būvvalde pārkāpusi Būvniecības likumu un Aizsargjoslu likumu.
Būvvalde izsniegusi būvatļaujas, neesot spēkā esošam Lapmežciema pagasta teritorijas plānojumam, Ventspils Reģionālās vides pārvaldes ekoloģiskās ekspertīzes pozitīvam atzinumam vai Ietekmes uz vidi novērtējuma valsts biroja pozitīvam atzinumam, vai tehniskajiem noteikumiem, Lapmežciema pagasta padomes lēmumiem par būvniecības atļaušanu.
Būvvalde ir izsniegusi būvatļaujas laikā, kad Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastes kāpu aizsargjoslā arī izņēmuma gadījumos to vairs nevarēja darīt bez teritorijas plānojuma un detālplānojuma.
Likumprojekts “Par Tukuma rajona Lapmežciema pagasta padomes atlaišanu” paredz, ka nākamā dienā pēc tā izsludināšanas padomes vietā darbu sāks pildīt pagaidu administrācija, kas pildīs likumos paredzētās vietējās pašvaldības padomes funkcijas un nodrošinās pašvaldības institūciju darba nepārtrauktību, kā arī finansiālo un saimniecisko darbību. Paredzēts, ka padome strādās līdz jaunas pašvaldības ievēlēšanai, kas paredzēta 2005.gada martā.

RAPLM informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!