• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvija aizstāv savas intereses. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.03.2004., Nr. 34 https://www.vestnesis.lv/ta/id/85065

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Piešķirti augstākie zinātnes apbalvojumi

Vēl šajā numurā

03.03.2004., Nr. 34

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvija aizstāv savas intereses

DEGVIELA.PNG (100860 bytes)
Latvija panākusi mazāku akcīzes pieaugumu dīzeļdegvielai – akcīzes nodoklis dīzeļdegvielai no šā gada 1.maija Latvijā, paredzams, būs 148 lati par 1000 litriem
Foto: Boriss Koļesņikovs, A.F.I.

Februārī Briselē notikušas Eiropas Padomes Nodokļu jautājumu darba grupas vairākas sēdes, kurās Latvija aizstāvējusi savu pozīciju par īpašu noteikumu nepieciešamību mūsu valstij, lai ieviestu ES prasības par minimālajām akcīzes nodokļa likmēm energoproduktiem. Kopumā darba grupā atbalstīts Finanšu ministrijas sagatavotais un aizstāvētais variants par īpaša eiro maiņas kursa piemērošanu, nosakot Latvijā dīzeļdegvielas un benzīna akcīzes nodokļa likmes no šā gada 1.maija. Šo speciālistu līmenī panākto atvieglojumu politiskajā līmenī paredzēts akceptēt aprīlī ES Ekonomikas un finanšu Ministru padomes sanāksmē (ECOFIN).
Saskaņā ar ES Direktīvu 2003/96/EC Latvijai, tāpat kā pārējām ES dalībvalstīm, jāievieš jaunas akcīzes nodokļa likmes energoproduktiem un elektrībai.
Latvijai galvenās problēmas radīja ES minimālās akcīzes nodokļa likmes ieviešana dīzeļdegvielai un svinu nesaturošam benzīnam.
Saskaņā ar direktīvu no 2004.gada 1.maija Latvijā dīzeļdegvielai būtu jānosaka likme 245 eiro (aptuveni 159 lati) par 1000 litriem, bet pašlaik likumā paredzēts, ka šī likme no 1.maija būs 130 latu. Darba grupas sanāksmēs Latvija sniedza pietiekamus argumentus un aprēķinus, tādējādi mūsu valstij tika atbalstīts īpašs mehānisms – piemērot nodokļa likmes aprēķinam no eiro uz latiem, nevis 2003.gada 1.oktobra ECB noteikto maiņas kursu, bet gan 2002.gada decembra maiņas kursu (šajā laikā Latvija slēdza iestāšanās sarunas ar ES). Tādējādi akcīzes nodoklis dīzeļdegvielai no šā gada 1.maija Latvijā, paredzams, būs 148 lati par 1000 litriem. Kopumā ES noteiktā dīzeļdegvielas akcīzes likme (330 eiro par 1000 latiem) Latvijai jāievieš līdz 2013.gadam – tas ir garākais pārejas periods, kāds piešķirts jaunajām ES valstīm.
Tāpat ar izdevīgāku eiro maiņas kursu Latvija panākusi, ka akcīzes nodoklis svinu nesaturošam benzīnam no 1.maija būs nevis 186 lati, bet gan tikai 174 lati par 1000 litriem. Kopējais pārejas periods minimālās likmes (359 eiro par 1000 litriem) ieviešanai Latvijā ir līdz 2011.gadam.
Papildus Latvijai dotas tiesības uz šādiem pārejas periodiem:
1) Pārejas periods akcīzes nodokļa likmes degvieleļļai (mazutam), kuru izmanto siltuma ražošanai rajona siltumapgādei, saskaņošanai līdz 2010.gada 1.janvārim, turklāt Latvija patur tiesības šajā laikā iesniegt EK prasību par nepieciešamību pagarināt šo termiņu;
2) Pārejas periods akcīzes nodokļa elektrībai saskaņošanai līdz 2010.gada 1.janvārim, taču ar 2007.gada 1.janvāri nodokļa likmei jāsasniedz 50% no ES minimālās likmes;
3) Pārejas periods akcīzes nodokļa oglēm un koksam saskaņošanai līdz 2009.gada 1.janvārim, taču ar 2007.gada 1.janvāri nodokļa likmei jāsasniedz 50% no ES minimālās likmes;
4. Latvijai paredzēts piešķirt tiesības piemērot samazinātu nodokli vai atbrīvojumu energoproduktiem un elektrībai vietējiem sabiedriskajiem pasažieru transportlīdzekļiem.
5. Direktīva 2003/96/EC paredz nosacījumu, pie kura dabasgāzi var atbrīvot no nodokļa, t.i., no nodokļa līdz 2013.gadam var atbrīvot dabasgāzi, ja konkrētajā dalībvalstī 2000.gadā dabasgāzes daļa galaenerģijas patēriņā bija mazāka nekā 15 %, un tā kā Latvijā tiek pildīts šis nosacījums (Latvijai 2000. gadā dabasgāzes daļa galaenerģijas patēriņā bija 11%), tad Latvijai nav nepieciešams īpašs pārejas periods dabasgāzes atbrīvošanai no nodokļa. Turklāt Latvija patur tiesības šajā laikā iesniegt EK prasību par nepieciešamību pagarināt šo termiņu.
Finanšu ministrija, ņemot vērā darba grupā panākto konceptuālo atbalstu mūsu pozīcijai, gatavos grozījumus likumā par akcīzes nodokli naftas produktiem, lai iekļautu tajā attiecīgās nodokļa likmes naftas produktiem, kas stāsies spēkā no 1.maija.

Finanšu ministrijas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!