• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijai un Bulgārijai ir daudz kopīga. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.03.2004., Nr. 34 https://www.vestnesis.lv/ta/id/85058

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas mākslas sūtņi pasaulē

Vēl šajā numurā

03.03.2004., Nr. 34

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijai un Bulgārijai ir daudz kopīga

Šodien, 3. martā, Bulgārijas valsts svētki – Bulgārijas Atbrīvošanās diena no Otomaņu jūga

Lačezars Petkovs, Bulgārijas vēstnieks, – “Latvijas Vēstnesim”

PETKOVS2.PNG (98826 bytes)
Bulgārijas vēstnieks Lačezars Petkovs, pasniedzot akreditācijas vēstuli Valsts prezidentei Vairai Vīķei-Freibergai 2002.gada 26.novembrī
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

– Vēstnieka kungs, kā bulgāri šodien svin savus valsts svētkus?
– Vispirms jau šī ir brīvdiena. Bulgārijas vēstniecībās visā pasaulē šajā dienā tiek rīkota svinīga pieņemšana, kurā piedalās arī Bulgārijas valdības pārstāvji. Taču pats būtiskākais ir fakts, ka šajā dienā mēs svinam savas zemes atbrīvošanu no Otomaņu impērijas jūga. Bulgāri dodas uz kritušo brīvības cīnītāju kapiem un piemiņas vietām, lai aizdegtu sveces viņu piemiņai. Zīmīgi, ka vairums cilvēku to dara spontāni, bez īpašas aicināšanas vai organizēšanas. Pilsētās un ciemos izkārti valsts karogi, skan valsts himna. Galvenais šīs dienas saturs ir cieņas apliecinājums senčiem, kas atdevuši dzīvību par Bulgārijas atbrīvošanu, tātad arī par mūsu, šodienas bulgāru, laimi un brīvību.
– Vēstnieka kungs, kā jūs vērtējat mūsu valstu divpusējo attiecību jaunāko attīstību? Kādu iespaidu uz to atstāja Latvijas Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas valstsvizīte Bulgārijā 2003. gada decembrī?
– Es teiktu, ka Vairas Vīķes-Freibergas vizīte bija īsts pagrieziena punkts mūsu valstu attiecībās. Arī tāpēc, ka tā bija pati pirmā Latvijas prezidenta vizīte Bulgārijā.
Starp mūsu valstīm jau pastāvēja labas, pat ļoti labas attiecības, taču bija jūtams, ka nepieciešams vēl kāds jauns impulss šo attiecību atdzīvināšanai. Mēs jau labu laiku domājām par tirdzniecības un tūrisma, kā arī cilvēku personisko kontaktu padziļināšanu. Bija jūtams, ka mums šo procesu tālākai gluži vienkārši sāk pietrūkt informācijas. Diemžēl pagaidām vēl tirdzniecības apjoms starp abām valstīm ir visai zems, tikai kādi 5 miljoni ASV dolāru gadā. Tajā pašā laikā pastāv plašas iespējas mūsu ekonomiskās sadarbības un tirdzniecības sakaru padziļināšanai.
Mūsu valstīm ir daudz kopīga. Abas integrējas Eiropas un transatlantiskās struktūrās. Abas uzaicinātas iestāties NATO un jau aprīlī būs kopā šajā organizācijā. Latvija jau šogad 1. maijā iestāsies Eiropas Savienībā (ES), mūsu valsts ES iestāsies 2007. gadā. Arī tāpēc ļoti svarīgi ir straujāk attīstīt mūsu valstu ekonomiskās attiecības.
Ļoti svarīgi, ka jūsu prezidentes vizītes laikā Sofijā notika ekonomikas forums, kurā abu valstu uzņēmēji apmainījās ar ļoti vērtīgu pieredzi. Par ļoti nozīmīgu uzskatu faktu, ka valstsvizītes laikā Sofijā tika atvērts Latvijas goda konsulāts. Savukārt mēs gatavojamies šogad atvērt Bulgārijas goda konsulātu Rīgā.
– Vai jums jau ir izraudzīta persona goda konsula pilnvaru piešķiršanai?
– Mums ir vairāki kandidāti, no kuriem izraudzīsimies pašu labāko. Diemžēl šobrīd es vēl nevaru nosaukt nākamā goda konsula vārdu, jo šī kandidatūra jāapstiprina Ministru padomei. Taču esmu pārliecināts, ka tā būs patiesi prominenta persona no Rīgas.
– Ko jūs savā valsts svētku dienā vēl gribētu pavēstīt “Latvijas Vēstneša” lasītājiem?
– Vispirms jau atgādināt, ka abas mūsu valstis ir mazas teritorijas ziņā un ka mums ir daudz kopīga. Tāpēc par ļoti svarīgu uzskatu mūsu kultūras vērtību apmaiņu un kultūru tuvināšanu. Ļoti liela nozīme piešķirama sadarbības projektiem izglītības jomā. Ir taču tik svarīgi, lai mūsu jaunieši, vispirms jau studenti, iespējami labāk iepazītu otru draudzīgo zemi. Lai bulgāri un latvieši būtu ne vien labi draugi, bet arī patiesi izprastu viens otru.
Varu teikt, ka es pats pret Latviju un Rīgu izjūtu vissiltāko attieksmi. Ik reizi, kad ierodos Rīgā (Bulgārijas vēstnieka rezidence atrodas Polijas galvaspilsētā Varšava – J. Ū.), mani pārņem patiesa svētku sajūta.

Jānis Ūdris, “LV”

janis.udris@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!