• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Dzīvot Eiropas pilsētās ir visērtāk. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.03.2004., Nr. 33 https://www.vestnesis.lv/ta/id/84999

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiroparlamenta vēlēšanās prognozē zemu aktivitāti

Vēl šajā numurā

02.03.2004., Nr. 33

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Dzīvot Eiropas pilsētās ir visērtāk

Eiropas Savienības dalībvalstu pilsētas dzīves kvalitāte ir viena no augstākajām pasaulē, liecina vakar publiskotais pētījums, ko veikusi viena no pasaules vadošajām
konsultējošajām organizācijām “Mercer Human Resource Consulting”.

VINE1.PNG (92855 bytes)
No Eiropas Savienības galvaspilsētām augstāko dzīves kvalitātes vērtējumu ieguvusi Austrijas galvaspilsēta Vīne
Foto no Eiropas Komisijas audiovizuālās bibliotēkas

Pētījumā par dzīves kvalitāti pirmās vietas ieņem Šveices pilsētas Cīrihe un Ženēva, kas novērtētas ar 106,5 punktiem. Par atskaites punktu pētījumā ņemta ASV pilsēta Ņujorka, kuras dzīves kvalitāte novērtēta ar 100 punktiem. Dzīves kvalitāte 215 pasaules pilsētās analizēta pēc 39 dažādiem kritērijiem: sociālie, ekonomiskie un vides faktori, personas drošība un veselība, izglītība, transports un citi sabiedriskie pakalpojumi.
40 vadošo pilsētu sarakstā gandrīz puse ir ES pilsētas. No ES galvaspilsētām augstāko dzīves kvalitātes vērtējumu ieguvusi Austrijas galvaspilsēta Vīne (dalīta trešā vieta), tai seko Kopenhāgena (5.), Amsterdama (10.) un Brisele (12.). No pašreizējām ES dalībvalstīm 40 labāko pilsētu vidū nav iekļuvušas tikai trīs dalībvalstu (Grieķijas, Portugāles un Itālijas) pilsētas.
Ļoti augsta dzīves kvalitāte ir arī vairākās Kanādas, Austrālijas un Jaunzēlandes pilsētās, kas aizņem vairāk par trešo daļu no pirmo trīsdesmit pilsētu saraksta. ASV pilsētas, tajā skaitā Ņujorka (dalīta 38. vieta), lielākoties ierindojušās pirmā piecdesmitnieka beigās. Honolulu un Sanfrancisko ar 102,5 punktiem dala 24. vietu. Pirmajā piecdesmitniekā ir arī vairākas Japānas pilsētas.
Pētījumā aplūkotas arī atsevišķas Viduseiropas un Austrumeiropas valstu pilsētas. Pēc dzīves kvalitātes standartiem tās visas ierindotas aiz pirmā piecdesmitnieka galvenokārt neapmierinošas un nepietiekamas medicīniskās aprūpes kvalitātes dēļ. Augtāko pozīciju (79.) ar 92,5 punktiem ieņem Čehijas galvaspilsēta Prāga, tai seko Slovēnijas un Ungārijas galvaspilsētas Ļubļana un Budapešta.
Krievijas pilsētas Maskava, Sanktpēterburga, Kazaņa un Novosibirska, iegūstot vidēji 45 punktus, ierindojas no 180. līdz 190. vietai.
Visnegatīvāko dzīves kvalitātes vērtējumu ieguvusi Irākas galvaspilsēta Bagdāde, kurā vēl aizvien pastāv lieli drošības draudi un ir ievērojami bojāta infrastruktūra. Kā ļoti slikta dzīves kvalitāte novērtēta arī Centrālāfrikas Republikas, Kongo un vairāku citu Āfrikas valstu lielākajās pilsētās.
Neviena no Baltijas valstu pilsētām pētījumā nav ietverta.

Artis Nīgals, “LV”

artis.nigals@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!