• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par 2006.gada Pasaules hokeja čempionāta organizēšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.02.2004., Nr. 31 https://www.vestnesis.lv/ta/id/84851

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izsakot līdzjūtību Marokas tautai

Vēl šajā numurā

26.02.2004., Nr. 31

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Par 2006.gada Pasaules hokeja čempionāta organizēšanu

Ņemot vērā Ministru kabineta 24.februāra sēdē lemto par 2006.gada pasaules hokeja čempionāta organizēšanu, kā arī SIA “Multihalle” un SIA “Merks” publiskos paziņojumus par valdības pozīciju, Valsts kanceleja informē par apsvērumiem Ministru kabineta prasībai par drošības garantijām un sankcijām.
Tiešais un netiešais sabiedriskais ieguldījums (valdības tiešais finansējums čempionāta organizēšanai – 575 tūkstoši latu zemes ilgtermiņa nomas tiesības uz aptuveni 30 hektāriem Rīgas centrā) hokeja čempionāta organizēšanā vairākkārt pārsniedz multifunkcionālās halles būvniecības izmaksas. Nav pamatoti uzskatīt, ka no SIA “Multihalle” un investora SIA “Merks” pieprasītās garantijas attiecināmas tikai uz multifunkcionālo halli, tās ir attiecināmas uz visu publisko ieguldījumu kopā.
Ilgtermiņa nomas tiesības sabiedriskajai zemei tika piešķirtas, tikai pamatojoties uz 2006.gada pasaules hokeja čempionāta rīkošanu Latvijā. To apliecina vienošanās starp Latvijas Hokeja federāciju (LHF) un SIA “Multihalle”, kad zeme vēl bija pašvaldības rīcībā.
Viens no multifunkcionālās halles projekta realizētāju (t.sk. investoru) atlases kritērijiem bija to spēja nodrošināt konkrētas garantijas.
Savulaik SIA “Multihalle” brīvprātīgi apvienojās ar SIA “Metāla būvju sistēmas” šajā projektā, uz kā pamata LHF pieņēma lēmumu tieši par šā piedāvājuma izvēli. 2002.gada līgums starp SIA “Multihalle” un LHF paredzēja apjomīgas investīcijas, kā arī 2 miljonu dolāru drošības naudas iemaksu LHF, kas iemaksas gadījumā būtu jau pārgājusi LHF rīcībā. Ņemot vērā līdz šim pastāvīgās problēmas ar investoru maiņu, necaurspīdīgumu un nosacījumu neizpildi un maiņu, MK lēma, ka jāprasa konkrētas un pietiekamas garantijas gan no SIA “Multihalle”, gan arī no investora.
SIA “Multihalle” 2003.gada pārskats liecina, ka kompānijas pašu kapitāls ir mīnus 281 tūkstotis latu, bet īstermiņa kreditoru saistības pārsniedz apgrozāmos līdzekļus. Līdz ar to kompānija ir uzskatāma par finansiāli nestabilu. Savukārt saskaņā ar Uzņēmumu reģistra datiem SIA “Merks” var segt savas saistības. Tomēr bilance vien neliecina par spēju pastāvīgi finansēt projektu 25 miljonu eiro vērtībā.
SIA “Merks” no SIA “Multihalle” puses tiek pasniegta nevis kā vienkāršs būvdarbu izpildītājs, bet gan stratēģiskais investors, kas pretendē uz visām SIA “Multihalle” iznomātajām sabiedriskajām zemēm. Tādējādi, kā arī ņemot vērā iepriekšminēto un saspringtos būvniecības termiņus, valdībai jāprasa konkrētas garantijas gan no SIA “Multihalle”, gan no SIA “Merks” puses. Neprasot šādas garantijas, valdība riskētu atkārtoti nokļūt situācijā, kad “investors” atsakās pildīt uzņemtās saistības, savukārt SIA “Multihalle” un LHF paziņotu, ka visa vaina jāuzņemas šim “investoram”.
Garantijas tiek prasītas arī no SIA “Multihalle” 575 tūkstošu latu vērtībā, kas jāatmaksā valstij, ja halle netiek nodota ekspluatācijā 1. septembrī. Kā nodrošinājums kalpotu pati halle vai akreditētas kredītiestādes izsniegts galvojums.
No SIA “Merks” kā stratēģiskā investora tiek prasīta garantijas vēstule no kredītiestādes par 2 miljoniem latu, kas garantētu valdībai, ka investors nodrošinās darbu pabeigšanu laikā. Jebkurā gadījumā nodrošinājumi tiek iedarbināti tikai tad, kad kādas no pušu uzņemtajām saistībām netiek izpildītas.
Tādējādi valdība uzskata, ka spēcīgiem uzņēmumiem (investoriem), kuri nāk ar godprātīgiem un patiesiem mērķiem, nevajadzētu bažīties par nodrošinājuma nepieciešamību, jo esošais sabiedriskais ieguldījums jau ir pietiekams, lai finansiāli nodrošinātu visu projektu.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!