• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Diskusijas degpunktā - ienākumu deklarēšana. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.02.2004., Nr. 31 https://www.vestnesis.lv/ta/id/84843

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas skolas Eiropas Savienībā

Vēl šajā numurā

26.02.2004., Nr. 31

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Diskusijas degpunktā – ienākumu deklarēšana

Vakar, 25.februārī, notika Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) rīkotā publiskā diskusija, kuras mērķis bija izvērtēt iespējas pilnveidot personu ienākumu gūšanas kontroli sadarbībā ar citām iesaistītajām institūcijām – Finanšu ministriju, Valsts ieņēmumu dienestu, Ģenerālprokuratūru, Valsts policiju.
KNAB uzskata, ka Latvijā joprojām pastāvošās problēmas fizisko personu ienākumu kontrolē rada lielus šķēršļus korupcijas novēršanai un apkarošanai. Kontrolējošajām institūcijām ir apgrūtinātas iespējas noskaidrot valsts amatpersonas vai tās radinieku ienākumu avotus tajos gadījumos, kad tiek norādīta nepārbaudāma vai sena to izcelsme. Birojs nereti saskaras ar problēmu, kad valsts amatpersonas par īpašumu izcelsmes avotiem norāda darījumus ar fiziskām personām, kuras nav deklarējušas savus ienākumus vai nav Latvijas rezidenti. Tāpat amatpersonas savus nelikumīgi iegūtos ienākumus legalizē, reģistrējot īpašumus uz citu fizisko personu vārda.
Sekas, ko izraisa minēto problēmu nerisināšana, – valsts neiekasē ievērojamu daļu nodokļu, apgrūtinātas korupcijas novēršanas un apkarošanas iespējas, palielinās ēnu ekonomikas īpatsvars valstī, kā arī attīstās nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas iespējas.
Diskusijā bija aicināti piedalīties finanšu ministrs Valdis Dombrovskis, Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektors Kārlis Ketners, KNAB priekšnieka v.i. Juta Strīķe, Valsts policijas Ekonomikas policijas biroja priekšnieks Rauls Kviesītis, Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta priekšnieks Viesturs Burkāns, Personu un valsts tiesību aizsardzības departamenta prokurors Juris Galējs, Banku augstskolas docētājs Jānis Grasis, sabiedriskās politikas centra “Providus” pētnieki Valts Kalniņš un Andrejs Judins, kā arī Ekonomikas institūta direktore Raita Karnīte.
Jautāta, ar kādu ierosinājumu diskusijā klajā nācis KNAB, kas bija diskusijas iniciators un aktualizēja nepieciešamību novērst pašreizējās nepilnības, KNAB sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Leimane norādīja, ka birojs ierosinājis veidot starpministriju darba grupu, kas arī izstrādātu un veidotu iedzīvotāju ienākumu deklarēšanas uzlabošanas koncepciju. Šo ierosinājumu klātesošie eksperti konceptuāli atbalstījuši, un valsts institūciju pārstāvji darba grupas izveides nepieciešamību nav nolieguši. Savukārt par principiem, kā varētu notikt deklarēšana, viedokļi dalījušies, un skatījums uz problēmas risinājumu bijis atšķirīgs, piemēram, plaši apspriesti sākumdeklarēšanas plusi un mīnusi. Nulles deklarācijas ieviešana ir viens no pašreiz apzinātajiem risinājumiem. Pārrunāti arī varbūtēji nepieciešamie likumu grozījumi.
I.Leimane uzsvēra, ka šobrīd pāragri spriest par potenciālo darba grupas vadītāju, jo tas vēl ir apspriežams jautājums, turklāt vēl ejams noteikts juridiskais ceļš, lai izveidotu pašu darba grupu.

Ilze Apine, “LV”

ilze.apine@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!