• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvija un Bruņotie spēki ir lepni par jums!. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.02.2004., Nr. 25 https://www.vestnesis.lv/ta/id/84432

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ilgstoši strādātspējīgu valdību izveidot būs grūti

Vēl šajā numurā

17.02.2004., Nr. 25

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvija un Bruņotie spēki ir lepni par jums!

MISIJA3.PNG (107135 bytes)
Aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis, NBS komandieris kontradmirālis Gaidis Andrejs Zeibots, ZS komandieris pulkvežleitnants Juris Bezzubovs, pulkvedis Juris Kiukucāns, brigādes ģenerālis Kārlis Krēsliņš, NBS virskapelāns Atis Vaickovskis

13.februārī Ādažos apbalvoja Sauszemes spēku 1.kājnieku bataljona 1.rotas 104 karavīrus, kuri no 2003.gada augusta līdz šā gada janvārim piedalījās starptautiskajā miera uzturēšanas un humānajā operācijā Irākā.

Ar strēlnieku pārliecību
citos platuma grādos

Ādažu Mobilo strēlnieku mācību centrs. Parādes laukumā ierindā stāvēja Mācību centra garnizons, viņu vidū arī rota, kura vēl nesen bija Irākā. Sniga. Un lielās sniega pūkas, kas, lēni lidinoties, sēdās uz karavīru zīmotnēm, disharmonēja ar puišu vēl nenozudušo iedegumu. Redzot viņu vidū nesenos Nacionālās aizsardzības akadēmijas kadetus, gribējās tos sveikt ar Aleksandra Čaka vārdiem “strēlnieki lepnie, zēni no Latvijas pļavām un mežiem!” un apskaut laimīgi atgriezušos. Nē, viņiem, protams, nebija jāiet kaujā pie Plakaniem vai Veisiem. Jo šodienas karavīram, rēķinoties ar mūsdienu militārajām dimensijām, nākas stāvēt pie citām paralēlēm, lai kara liesmas slāpētu, pirms tās sasniedz Tīreli. Bet vai gan tāpēc viņi nav pelnījuši visaugstāko atzinību. Vēl jo vairāk, ja var lepoties ar godam veikto uzdevumu, tāpat kā viņu komandieri var būt apmierināti, ka ar dievpalīgu saglabājuši savu padoto dzīvības, un viņu vecāki un tuvinieki laimīgi, ka sagaidījuši mājās savus mīļos, ar kuriem domās diendienā būts kopā mēnešiem ilgi.

Par īpašu drosmi, centību
un pašaizliedzību

Sveicot karavīrus apbalvošanas ceremonijā, aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis sacīja:
“Redzot jūs visus vienotā formas tērpā, mēs atceramies, ka daļa no jums pavisam nesen vēl bija Irākā, tērpti tuksneša formas tērpos. Uzdevums, ko veicāt operācijā Irākā, piesaistījis gan mūsu valsts, gan mūsu partnervalstu uzmanību. Ne tikai Aizsardzības ministrijas un bruņoto spēku pārstāvji, bet visi mūsu valsts iedzīvotāji ar aizturētu elpu sekojuši līdzi tiem notikumiem, ko jums nācās pieredzēt. Gribu jums izteikt lielu pateicību par to, ka esat izpildījuši mūsu valsts vadības doto uzdevumu. Nav šaubu, ka tas darbs, ko jūs paveicāt, ir mūsu valsts un arī starptautiskās drošības interesēs. Plecu pie pleca ar citu valstu karavīriem jūs pildījāt tos uzdevumus, kurus pirms gada daudzi apšaubīja, bet šodien mēs redzam, ka starptautiskā sabiedrība izprot šīs operācijas mērķus un Latvijas dalības nepieciešamību šajā operācijā. Šodien pavisam citā gaisotnē valstis, un ne tikai NATO dalībvalstis, vērtē operāciju Irākā.
No otras puses, tas ir bijis ļoti grūts laiks. Tieši jūs esat savā ikdienā piedzīvojuši automātu kārtas, kas tika vērstas uz jums un jūsu kolēģiem. Jums ir bijis jāredz un jādzird, ka ir cietušie, un diemžēl ir arī karavīri no citām vienībām, kuriem liktenis nebija labvēlīgs un kuri krita šajās kaujās. Esmu pateicīgs jūsu profesionalitātei un Dieva klātbūtnei, kurš sargājis ikvienu no jums, un man ir liels prieks, ka jūs visi esat atgriezušies mājās.”
Savukārt Nacionālo bruņoto spēku komandieris kontradmirālis Gaidis Andrejs Zeibots savā uzrunā karavīriem sacīja: “Latvija un Nacionālie bruņotie spēki ir lepni par jums!” Kontradmirālis pauda gandarījumu, ka Latvijas karavīri varēja dot savu daļiņu darba demokrātijas nostiprināšanā visā pasaulē. NBS komandieris atzina, ka īsā sagatavošanās laika, kā arī nesagatavotās dienesta vietas dēļ ne viss nodrošinājuma ziņā ticis paveikts, bet to kompensējusi karavīru lielā pieredze iepriekšējās misijās un intensīvais darbs. Tagad nākusi klāt jauna pieredze, kas lieti noderēs. G.A. Zeibots sacīja sirsnīgus pateicības vārdus karavīriem un viņu ģimenēm.
Pēc tam notika Irākas misijas karavīru apbalvošanas ceremonija.

Andris Kļaviņš

MISIJA5.PNG (117380 bytes) MISIJA4.PNG (142759 bytes)

Kaprālim Intaram Gaigalam Irāka bija piektā starptautiskā misija; Zemessardzes komandieris pulkvežleitnants Juris Bezzubovs apbalvo dižkareivi Andri Bērziņu
Foto: Andris Kļaviņš

Ar aizsardzības ministra apbalvojumu “Atzinības goda zīme” 13.februārī tika apbalvoti: virsleitnants Mārtiņš Gaigals, leitnants Vasīlijs Gračovs, leitnants Uldis Gūtmanis. Ar ministra Goda rakstu: seržants Viktors Sjaksts.

Ar NBS komandiera Goda zīmi “Par nopelniem. III pakāpe”: virsseržants Normunds Gržibovskis, seržants Mareks Antanovičs,
ar NBS komandiera apbalvojumu “Par centību militārajā dienestā”: virsleitnants Igors Harlapenkovs, leitnants Raivo Zemītis, dižkareivis Mariss Brūveris, kareivis Vjačeslavs Ignatjevs,
ar NBS komandiera Goda rakstu: kaprālis Sergejs Reuts.
Par misijā izrādīto īpašo drosmi, centību un pašaizliedzību,

ar medaļu “Par piedalīšanos starptautiskajās operācijās, pievienojot divu sakrustotu zobenu zīmi”, tika apbalvoti: virsleitnants Igors Harlapenkovs, virsleitnants Aigars Pilāts, kaprālis Arvīds Bleidels, dižkareivis Ainārs Pīlēģis, dižkareivis Artems Kaprāns, dižkareivis Deniss Radzjuns, kareivji Vjačeslavs Ignatjevs, Juris Šinkūns, Kaspars Buiķis, Andris Skudulis.

Medaļu “Par piedalīšanos starptautiskās misijās” ar Nr.5 saņēma kaprālis Intars Gagainis, jo viņam Irākā bija piektā misija.
Ar medaļu “Par piedalīšanos starptautiskās misijās” tika apbalvoti visi misijas dalībnieki.

 

 

 

 

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!