• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Gatavojamies Kohēzijas fonda apgūšanai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.02.2004., Nr. 25 https://www.vestnesis.lv/ta/id/84430

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Būs vieglāk palielināt piena kvotu

Vēl šajā numurā

17.02.2004., Nr. 25

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Gatavojamies Kohēzijas fonda apgūšanai

Kandidātvalstīm kopā
7 miljardi eiro

Laikā no 2000. līdz 2004.gadam Eiropas Komisija (EK) transporta un vides sektorā apjomīgiem investīciju projektiem visās kandidātvalstīs apstiprinājusi kopumā 324 projektus par septiņiem miljardiem eiro. Šī nauda kandidātvalstīm piešķirta ar pirmsstrukturālā fonda ISPA starpniecību. Latvija Eiropas Komisijas apstiprinājumu guvusi 25 projektiem, kopumā par 484,4 miljoniem eiro (308,9 miljoni eiro – ISPA finansējums).
EK reģionālās politikas komisārs Mišels Barnjē saka: “Tikai dažus mēnešus pirms jauno valstu pievienošanās ES gribu uzsvērt, ka ISPA ir bijusi noteicošā loma topošo dalībvalstu sagatavošanā Eiropas Savienības kohēzijas politikas principiem. ISPA ir nozīmīga ne tikai kā īpašs investīciju instruments, bet arī kā Kohēzijas fonda priekštece. Ar ISPA starpniecību jaunās dalībvalstis ir iepazinušas Eiropas Savienības institūciju prasības un procedūras.”

Nauda transportam
un videi

Eiropas Komisija norāda, ka ar ISPA palīdzību dots būtisks ieguldījums nākotnes Eiropas transporta tīkla attīstībā. Pateicoties ISPA finansējumam, Latvijā tiek īstenoti vairāki vērienīgi transporta projekti, piemēram, “Via Baltica” ceļa uzlabošana, lidostas pievedceļa rekonstrukcija, sliežu pārmiju pārvadu nomaiņa, vilcienu kustības vadības sistēmas modernizācija u.c.
Vērienīgi uzlabojumi veikti arī dažādos vides sektora projektos, galvenokārt investēts vides projektos, kas saistīti ar dzeramā ūdens kvalitātes uzlabošanu, notekūdeņu attīrīšanu un atkritumu apsaimniekošanu. Piemēram, ISPA līdzekļi ieguldīti sadzīves atkritumu apsaimniekošanas projektos Ziemeļvidzemes reģionā, Liepājas rajonā, kā arī ūdens apgādes un kanalizācijas pakalpojumu attīstībā Jelgavā, Rīgā un Ventspilī.

Tikai sākam apgūt

Lai arī Latvijā jau redzami atsevišķi projekti, kas realizēti par ISPA līdzekļiem, tomēr lielāko finansējuma daļu sākts apgūt tikai pēdējā pusgadā. “Latvijas Vēstnesis” jau vairākkārt rakstījis, ka līdz šim realizēts mazāk par desmit ISPA projektiem. Tāpēc tapšanas stadijā ir vēl vairāk nekā desmit projektu transporta jomā un divdesmit vides sektorā. Šo neīstenoto proejektu kopējā summa – aptuveni 200 miljoni eiro.
Eiropas Komisija norāda, ka līdzšinējā pieredze ISPA un citu pirmsstrukturālo fondu apgūšanā būs noderīga arī struktūrfondu apguvē. No Kohēzijas fonda, kas ir tiešs ISPA turpinājums, Latvijai tuvākajos trijos gados būs pieejami 476 miljoni eiro.

Vērienīgākie projekti, kas Latvijā īstenoti, izmantojot ISPA finansējumu

Projekts

ISPA finansējums
(miljoni eiro)

Vilcienu kustības vadības sistēmas
modernizācija (Latvijas Austrumu –
Rietumu dzelzceļa koridors)

67,46

Ūdenssaimniecības attīstība
Austrumlatvijas upju baseinos

44,62

Saulkrastu apvedceļa būvniecība un “Via Baltica”
autoceļa uzlabojumi no Lilastes līdz Skultei

30,79

Sliežu pārmiju pārvadu nomaiņa (Latvijas
Austrumu – Rietumu dzelzceļa koridors)

26,43

Ūdens apgādes un kanalizācijas pakalpojumu
attīstība Rīgā

17,01

Ritošā sastāva sakarsušo bukšu atklāšanas
sistēmas modernizācija (Latvijas
Austrumu – Rietumu dzelzceļa koridors)

11,34

Ūdens apgādes un kanalizācijas pakalpojumu
attīstība Jelgavā

11,25

Lappusi sagatavojusi Ilze Sedliņa, “LV”,
ilze.sedlina@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!