• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Nav plāna Latvijā izvietot NATO militāro bāzi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.02.2004., Nr. 24 https://www.vestnesis.lv/ta/id/84360

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tiekas aizsardzības ministri

Vēl šajā numurā

13.02.2004., Nr. 24

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Nav plāna Latvijā izvietot NATO militāro bāzi

Vakar, 12.februārī, oficiālā vizītē Latvijā bija ieradies NATO Transformācijas spēku virspavēlnieka vietnieks admirālis sers Jans Forbss (Sir Ian Forbes). Viņš tikās ar aizsardzības ministru Ģirtu Valdi Kristovski, Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieri kontradmirāli Gaidi Andreju Zeibotu, Aizsardzības ministrijas un NBS štāba vadību, kā arī ar Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētāju Ēriku Jēkabsonu.

NATO.PNG (108411 bytes)
Jans Forbss
Foto: Normunds Mežiņš, A.F.I.

Aizsardzības ministrijā notika arī NATO transformācijas spēku virspavēlnieka vietnieka Jana Forbsa un Nacionālo bruņoto spēku komandiera Gaida Andreja Zeibota preses konference. Pirmais uzrunājot žurnālistus, kontradmirālis G.A.Zeibots teica: “Pēdējos gados NATO struktūrās notiek ļoti lielas izmaiņas. Tāpēc arī izveidots jauns centrs šo izmaiņu stratēģiskajai vadībai. Admirālis Forbss Latvijā ieradies, lai iepazīstinātu mūs ar sava štāba darbību. Protams, admirāļa vizītes mērķis bija arī iepazīties ar Nacionālo bruņoto spēku attīstību šajā atbildīgajā posmā, kad Latvijai pavisam maz laika atlicis līdz pilntiesīgas NATO dalībvalsts statusa iegūšanai.”
Admirālis J.Forbss savā uzrunā uzsvēra, ka šī ir viņa pirmā vizīte Latvijā, un pastāstīja par ASV izvietotā NATO Transformācijas spēku štāba darbības pamatprincipiem. Lēmums par šāda štāba izveidošanu pieņemts NATO valstu vadītāju Prāgas apspriedē 2002.gadā, kad Latvija līdz ar citām kandidātvalstīm saņēma oficiālo uzaicinājumu pievienoties transatlantiskajai savienībai. Admirālis pastāstīja, ka viņa štāba kompetencē ir arī NATO spēku izvietošana citās valstīs. “Šī diena Latvijā man bija ļoti veiksmīga”, savas uzrunas nobeigumā teica admirālis J.Forbss. “Manās sarunās ar Latvijas aizsardzības jomas speciālistiem izskanēja interesanti viedokļi un valdīja pilnīga abpusējā sapratne.”
“LV” jautājums:Vai jūs apspriedāt arī iespēju izvietot Latvijas teritorijā kādu NATO militāro bāzi? Vai šāda iespēja principā pastāv?
G.A.Zeibots: – Viss ir atkarīgs no konkrētās situācijas un no tā, kādus jautājumus mēs konkrētajā brīdī apspriežam. Pašlaik mums šādu plānu – izvietot Latvijas teritorijā kādu NATO militāro bāzi – nav. Mēs ar NATO vadību apspriežam citus ar transatlantiskās savienības attīstību un Latvijas dalību saistītus jautājumus.
J.Forbss: – Pēdējā mūsu štāba darbības pārskatā īpaši uzsvērta orientācija uz NATO dažādu struktūru štābu izvietošanu vietās, kur to prasa konkrētā brīža nepieciešamība, nevis vienā konstantā vietā. Pēdējo gadu attīstība uzskatāmi apliecinājusi šādas stratēģijas aktualitāti. Dažu struktūru štābus mēs esam slēguši, citi pārvietoti uz jaunu vietu. Šī koncepcija attiecas arī uz citām NATO struktūrām. Piemēram, nesen mēs Dānijā un Polijā atklājām jaunus NATO mācību centrus speciālistu sagatavošanai īpašām operācijām. Atbildot konkrēti uz jūsu jautājumu, varu teikt, ka pagaidām NATO plānos nav projekta izvietot kādu NATO bāzi tieši Latvijā vai kur citur jūsu reģionā. Taču, atklāti sakot, vēl pirms četriem gadiem es arī nevarēju iedomāties, ka NATO mācību centrs tiks izvietots Polijā.

Jānis Ūdris, “LV”
janis.udris@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!